Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Οικολόγοι Πράσινοι: οικολογική καταστροφή στην Αμανή και σε ζώνη NATURA

Οικολόγοι Πράσινοι: οικολογική καταστροφή στην Αμανή και σε ζώνη NATURA

12

 

 

Στάχτη έγιναν πάνω από 10.000 στρέμματα το τελευταίο τριήμερο στο νησί της Χίου.
Μεγάλη μάχη με τις φλόγες έδωσαν εθελοντές και το σύνολο της πυροσβεστικής δύναμης του νησιού και δυστυχώς έρχεται να τεθεί και πάλι επί τάπητος ο ελλιπής σχεδιασμός πυροπροστασίας για το φετινό καλοκαίρι στα νησιά μας.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κατανοήσει, ότι είναι φθηνότερη η πρόληψη από την αποκατάσταση της καταστροφής Τα γεγονότα δείχνουν πως απουσιάζει και πάλι μια αποτελεσματική πολιτική για την προστασία των δασών και πως υπάρχουν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό για το πυροσβεστικό σώμα, αλλά και για τις ομάδες εθελοντών που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Οι πιέσεις που δέχονται οι ορεινοί όγκοι της Χίου είναι πολλές καθώς μετά τα φαινόμενα υπερβόσκησης, διάβρωσης αλλά και τις επαπειλούμενες μέγα-επενδύσεις στην αιολική ενέργεια έρχεται μια καταστροφική πυρκαγιά να μας φέρει απέναντι σε ένα κατεστραμμένο φυσικό οικοσύστημα, στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής Natura. 

 

 

Η πρόσφατη θυσία του αντιπυραγού στη Μάνη ας ευαισθητοποιήσει την κεντρική διοίκηση, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών.
Στο εξής πρέπει να δοθεί, αφενός, προτεραιότητα στην ενδυνάμωση των υποδομών πυρόσβεσης και αφετέρου στην πρόληψη, προκειμένου να μην καταστρέφονται οι πολύτιμοι δασικοί πόροι της χώρας μας και να μην χρειάζεται να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Το δάσος χρειάζεται προστασία και από την πλευρά μας θα συμβάλουμε με δημιουργικές προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πολιτική Κίνηση Χίου των Οικολόγων Πράσινων

Περισσότερες πληροφορίες Μαρία Μπογή 6972026185