Αρχική Νέα Τοπικά “Τσουνάμι” ανακοινώσεων για την αλλαγή διοίκησης στο Νοσοκομείο Χίου

“Τσουνάμι” ανακοινώσεων για την αλλαγή διοίκησης στο Νοσοκομείο Χίου

5


Την άμεση αντίδραση της βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή προκάλεσε η συνέντευξη του απερχόμενου διευθυντή του Νοσοκομείου Λευτέρη Παπαϊωάννου στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ που αφήνει να εννοηθεί ότι η στάση του σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τη Νέα Πτέρυγα οδήγησαν στην έξοδό του.
Παράλληλα με επιστολή του ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Μουσουρούλης παρεμβαίνει στο θέμα, ζητώντας εξηγήσεις από τους υπουργούς Υγείας και Υποδομών.
Παραθέτουμε στη συνέχεια το δελτίο τύπου της Ελπίδας Τσουρή, την επιστολή Κωστή Μουσουρούλη αλλά και το δημοσίευμα στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ:

ΦΩΤΟ: από επίσκεψη στο εργοτάξιο της ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ 16/5/2011

Δελτίο τύπου

Χίος, 30 Αυγούστου 2011


Είναι κατανοητή η πικρία ενός ανθρώπου, ο οποίος παύθηκε από τα καθήκοντά του, αλλά όσοι ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους στη Χίο, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι  έχουν σταθερή και διαχρονική συμβολή σε όλα τα σημαντικά ζητήματα του Νομού, παρά τους τόνους λάσπης που κατά καιρούς έχουν εκτοξευθεί. Τα ίδια, εξάλλου, «επιχειρήματα» κατατίθενται εδώ και μια δεκαετία, για τους ίδιους λόγους.

Ιδιαίτερα, για το Νοσοκομείο της  Χίου, είναι γνωστό, ποιος ξεκίνησε το έργο, ποιος το συνέχισε και ποιος θα το παραδώσει, ολοκληρωμένο και λειτουργικό, στο Χιώτικο Λαό.  Συμβιβασμοί, διαπραγματεύσεις και εκπτώσεις, σε ό,τι σχετίζεται με την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος είναι έννοιες άγνωστες και ασύμβατες, με τη λειτουργία της Βουλευτή Χίου, και αυτό ισχύει προς κάθε κατεύθυνση. Ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου, ας αναζητήσει τους λόγους της απομάκρυνσής του, στο χώρο τον οποίο κλήθηκε να υπηρετήσει.

Χίος, 30.08.2011

 

Προς:         

Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Λοβέρδο

Αριστοτέλους 17, Αθήνα

Fax. 210 5239101

minister@yyka.gov.gr

 

Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Ι. Ραγκούση

Χαρ. Τρικούπη 182, Αθήνα

Fax. 210 6508024

yp-gr@yme.gov.gr

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Με αφορμή την πρόσφατη Απόφαση[1] για την αντικατάσταση του Διοικητή του Σκυλίτσειου Γενικού Νοσοκομείου Χίου κ. Ελ. Παπαϊωάννου, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τα εξής:

 

Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του ιδίου, ο απερχόμενος Διοικητής ενημερώθηκε για την απομάκρυνσή του μέσω διαδικτύου, γεγονός που αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την τεράστια απόσταση μεταξύ της πραγματικότητας και των κυβερνητικών διακηρύξεων περί διαφάνειας και αξιοκρατίας. Περαιτέρω, η απόφαση αυτή προκαλεί εντύπωση εφόσον, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία[2] του Υπουργείου Υγείας, η πορεία του Γ.Ν. Χίου εμφανιζόταν ως επιτυχημένη.

 

Όπως επίσης γνωρίζετε, είναι σε εξέλιξη το έργο «Κατασκευή Νέου Κτιρίου – Εκσυγχρονισμός υφιστάμενης υποδομής και προμήθεια εξοπλισμού Γενικού Νοσοκομείου Χίου –Σκυλίτσειο». Για το θέμα αυτό, έχω επανειλημμένα ασκήσει Κοινοβουλευτικό Έλεγχο με Ερωτήσεις, ορισμένες εκ των οποίων απαντήθηκαν μερικώς, ενώ άλλες καθόλου. Με την πλέον πρόσφατη Ερώτησή μου[3], στις 5 Αυγούστου 2011, ζήτησα εκ νέου να πληροφορηθώ την κατάσταση, αναφορικά με την επικείμενη ολοκλήρωση της Α’ Φάσης του έργου (προβλεπόμενη για τις 30.6.2011 σύμφωνα με απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 7629-280/10.12.2010 Ερώτησή μου), την τήρηση ή μη του σχεδιασμού των φάσεων και του χρονοδιαγράμματος εργασιών, το ύψος του κόστους μεταφοράς των λειτουργιών από τις παλαιές στις νέες εγκαταστάσεις και τη σχετική χρηματοδότηση, καθώς και την πραγματοποίηση ή μη της προσωρινής παραλαβής.

 

Ενόσω απάντηση στην Ερώτηση δεν έχει ακόμα ληφθεί, ο απερχόμενος Διοικητής εμφανίστηκε να δηλώνει δημοσίως πως «Ή θα τελειώσει η νέα πτέρυγα, ή σύντομα θα τελειώσουν εμένα. Τελικά έγινε το δεύτερο». Τα ερωτηματικά που εγείρονται είναι προφανή και μπορούν να οδηγήσουν αβίαστα σε συμπεράσματα που κάθε άλλο σχετίζονται με την αποδοτικότητα της προηγούμενης διοίκησης.

 

Επιπλέον, η αναφορά του πρώην Διοικητή πως «είχα συνεχώς πολιτικές παρεμβάσεις, ακόμα και απειλές» αποτελεί σοβαρή καταγγελία και υποδηλώνει πως, μάλλον, ορισμένοι επιμένουν να λειτουργούν με τον τρόπο που οδήγησε τη χώρα στο σημερινό τέλμα και δεν επιθυμούν να απεγκλωβιστεί το πολιτικό σύστημα από πρακτικές που προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για τον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας.

 

Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με τη -μέχρι στιγμής- μη ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας, έχουν προκαλέσει εύλογο προβληματισμό στη Χιακή κοινωνία και, ενδεχομένως, να αποτελέσουν αντικείμενο αυτεπάγγελτης εξέτασης από τις εισαγγελικές αρχές, εφόσον αρμόζει. 

 

Είναι προφανές ότι λόγοι πολιτικής και ηθικής τάξης επιβάλλουν την άμεση δημόσια τοποθέτησή σας και, όπου απαιτείται, τη διερεύνηση των ζητημάτων που προκύπτουν από τις καταγγελθείσες πολιτικές παρεμβάσεις, αλλά κι από τη συσχέτιση της αποπομπής του Διοικητή με τα έργα υποδομής του Νοσοκομείου.

 

Πιστεύω ότι συμφωνείτε πως τέτοιες σκιές είναι ανεπίτρεπτο να περιβάλλουν έργα που κοστίζουν δεκάδες εκατομμυρίων Ευρώ στους πολίτες και είναι καίριας σημασίας για την ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου και ευρύτερα στο Βόρειο Αιγαίο.

 

 

 

Με τιμή,

Κωστής Μουσουρούλης[1]       Δελτίο τύπου 22 Αυγούστου 2011. Τοποθετήσεις Προέδρων, Διοικητών ΥΠΕ και νέος κατάλογος διοικήσεων νοσοκομείων ΕΣΥ.

[2]       Π.χ. Μειώσεις δαπανών συγκριτικά στοιχεία επταμήνων 2010 και 2011, αντιδραστήρια κατά 25,54%, φαρμακευτική δαπάνη κατά 30,65%, υγειονομικό υλικό 31,48%, ορθοπεδικό υλικό 43,93%, κόστος νοσηλείας ανά ασθενή 30,25% [http://www.yyka.gov.gr/articles/esynet/paroysiaseis-dioikhtwn-d-y-pe/681-ioylios]

[3]      ΑΠ 21460/05.08.2011

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΟΛΙΤΗ

Τη σιωπή του αποφάσισε να λύσει και μέσω του «ΠΟΛΙΤΗ» ο μέχρι πρότινος διοικητής του Νοσοκομείου, Ελ. Παπαϊωάννου, πριν παραδώσει τη σκυτάλη του στο νέο διοικητή.

Ο κ. Παπαϊωάννου θέλησε να ξεκινήσει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όταν έχει έρθει στη Χίο αντιπροσωπεία της ΔΕΠΑΝΟΜ ο ίδιος διαμήνυσε «ή θα τελειώσει η νέα πτέρυγα ή σύντομα θα τελειώσουν εμένα. Τελικά έγινε το δεύτερο».

Σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργού υγείας Α. Λοβέρδου να τον αντικαταστάσει, την χαρακτήρισε ακατανόητη αφού όλοι οι δείκτες έδειχναν ότι η πολιτική του και ο μεσοπρόθεσμος στόχος που είχε θέσει ήδη απέδωσαν μέσα σε ένα χρόνο, αφού το Σκυλίτσειο στο πρώτο 6μηνο του 2011 βρέθηκε στις τρεις πρώτες θέσεις από τη 10η θέση που κατείχε το προηγούμενο έτος.

Σκληρή ήταν και η γλώσσα που χρησιμοποίησε για τις παρεμβάσεις που δέχθηκε στην άσκηση των καθηκόντων του.

«Είχα συνεχώς πολιτικές παρεμβάσεις ακόμα και απειλές», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απομάκρυνσή του κρύβει σκοπιμότητες.

«Το νέο κτήριο έπρεπε να έχει παραδοθεί το 2010. Πήγαμε σε νέα παράταση για το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, το κόστος της νέας πτέρυγας από 12,5 εκ. ευρώ εκτινάχθηκε στα 22,5 εκ.», είπε ο κ. Παπαϊωάννου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μετά την απομάκρυνσή του το έργο θα ολοκληρωθεί.

Αναφορικά πάντως με την κατάσταση της νέας πτέρυγας, ο πρώην διοικητής υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα ημιτελές έργο.

«Εύχομαι ο νέος διοικητής να μη δεχθεί αφενός να παραλάβει το κτήριο με κλειστά μάτια και αφετέρου να μην αφήσει εξωθεσμικούς παράγοντες, πολιτικούς ή μη, να θεωρούν το Νοσοκομείο δικό τους μαγαζί.»

Κλείνοντας ο κ. Παπαϊωάννου επέλεξε να αναφερθεί στις σχέσεις του με την Ελπ. Τσουρή τονίζοντας ότι προσπάθησε να κρατήσει τις απαραίτητες αποστάσεις που πρέπει να διατηρεί ένας θεσμικός παράγοντας από έναν άλλον.

«Προσπάθησα να δώσω στο νησί σας. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Κάποιοι έκαναν τα πάντα για να κάνουν το έργο μου δυσκολότερο. Χτυπήσαμε σε σημεία που κάποιοι δε θέλησαν πολιτικά να παρέμβουν. Το ίδιο έγινε και με τη μαρίνα, το ίδιο και με το φράγμα Κόρης Γεφύρι. Όλα αυτά κάτι δείχνουν», κατέληξε ο ίδιος, ευχαριστώντας παράλληλα το διοικητικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου για τη διαρκή συνεργασία.

 

Π.Φ.