Αρχική Νέα Τοπικά Καταγγελία ΛΑΣ για “χαράτσι” 150+250 ΕΥΡΩ για τους ιδιοκτήτες πηγαδιών

Καταγγελία ΛΑΣ για “χαράτσι” 150+250 ΕΥΡΩ για τους ιδιοκτήτες πηγαδιών

6

150 ΕΥΡΩ για χημικές αναλύσεις και έως 250 ΕΥΡΩ για τη συμπλήρωση του φακέλλου καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες πηγαδιών, καταγγέλει η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ.
Με αφορμή την ενημερωτική εκδήλωση από το ΦΟΚ και την Αντιπεριφέρεια, την Τρίτη στις 7.00 μ.μ. στο εκθεσιακό κέντρο Γ. ΚΑΛΟΥΤΑΣ η ΛΑΣ σημειώνει τα εξής:


Το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με την ΚΥΑ 150559/16-6-2011 γίνονται οι δηλώσεις πηγαδιών είτε από αγρότες είτε από ιδιώτες , που έχουν  στην κατοχή τους κάποιο πηγάδι.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας πάντα ως κριτήριο το χαράτσωμα το λαού, προβαίνει σε μια σειρά γραφειοκρατικές διαδικασίες με αποκορύφωμα το χαράτσι του χημείου το οποίο καλείται να πληρώσει ο ενδιαφερόμενος.

Την ίδια στιγμή, ιδιωτικά γραφεία   αναλαμβάνουν αυτή τη διαδικασία , αποκρύπτοντας ότι είναι δωρεάν το μέρος της δήλωσης και το κοστολογούν με 250 ευρώ για δήθεν περιβαλλοντική μελέτη, ενώ στην ουσία  κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει από τον ενδιαφερόμενο! 
Ο δικαιούχος σε χρήση νερού υποχρεώνεται σύμφωνα με την ΚΥΑ να συλλέξει μια σειρά από έγγραφα και δικαιολογητικά αναζητώντας τα σε διάφορες υπηρεσίες τους δημοσίου, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να χάνεται στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας.


 
Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί ή να γίνει ευκολότερη εάν ένας μέρος αυτή γινόταν από τις ίδιες τις υπηρεσίες. Συγκεκριμένα ο κάθε δικαιούχος θα αρκούσε απλώς να δηλώσει την ύπαρξη αρδευτικού ή υδρευτικού έργου στην κυριότητα του και να συμπληρώσει την τυποποιημένη αίτηση που του παρέχει το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειακής Ενότητας και να καταθέσει τα αντίγραφα των τίτλων ιδιοκτησίας του.

 Κατόπιν αυτών να δεχτεί σε προγραμματισμένη ημερομηνία μετά από συνεννόηση, κλιμάκιο μηχανικών του Δήμου ή της Περιφέρειας που θα κατέγραφε με συσκευή GPS της ακριβή θέση του έργου και θα έκανε παράλληλα και τις απαιτούμενες μετρήσεις που πρέπει να συμπεριληφθούν στην Περιβαλλοντική Έκθεση που καλείται να συμπληρώσει ο ίδιος ο δικαιούχος τώρα και που είναι έτσι τυποποιημένη για να μπορεί μόνος του να τη συμπληρώνει χωρίς υπογραφή μηχανικού.


 Επιπλέον το κόστος της χημικής ανάλυσης που απαιτείται από πιστοποιημένο εργαστήριο, και που για την περίπτωση της Χίου είναι το Δημόσιο Χημείο, θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό (150 ευρώ) και πρόταση μας είναι  η δειγματοληψία να γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία και όχι από τον ενδιαφερόμενο (εξασφαλίζει αξιοπιστία) και το κόστος της να μη βαραίνει τον δικαιούχο.

Σε κάθε περίπτωση οι αναλύσεις του Χημείου είναι ακριβές γι αυτό και προτείνουμε με δεδομένες και τις σημερινές συνθήκες να είναι δωρεάν!

Τέλος καλούμε την Περιφερειακή διοίκηση να προβάλλει το θέμα, ώστε να ενημερωθούν πλήρως οι ενδιαφερόμενοι και να μην πέφτουν θύματα όσων ψάχνουν ευκαιρίες για επιπλέον χαρατσώματα πέραν τη αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.