Αρχική Νέα Τοπικά Σύλλογος Γυναικών Χίου: όλα τα παιδιά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Σύλλογος Γυναικών Χίου: όλα τα παιδιά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

5

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΙΟΥ

«Ο Σύλλογος Γυναικών Χίου από την ίδρυσή της αγωνίζεται για Κρατικούς – Δημόσιους – Δωρεάν – Σύγχρονους και Ασφαλείς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς»

Ο κρατικός παιδικός σταθμός  διευκολύνει τη γυναίκα ώστε να εργαστεί, λειτουργεί  σαν ένα κίνητρο για τη νέα γυναίκα να δημιουργήσει οικογένεια και να γεννήσει παιδιά αλλά και για τα ίδια τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας να βοηθηθούν στην κοινωνικοποίησή τους και στην ψυχοσωματική τους εξέλιξη.     Βέβαια, σ’ αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα που στόχος του είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και στην προκειμένη περίπτωση η αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ποτέ δεν ήταν επαρκείς και σύγχρονοι. Αντίθετα, ολοένα και περισσότερο άνοιγε ο δρόμος στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην εμπορευματοποίησή τους (πληρωμή τροφείων).                                                                                                                                                                       
Από το 2001 που η ευθύνη για τους παιδικούς σταθμούς πέρασε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους, δημιουργήθηκε μείζον πρόβλημα στις λαϊκές οικογένειες, αφού υποχρεώνονται, μέσα στην ανεργία και τη φτώχεια που τις μαστίζει, να πληρώνουν τροφεία στους σταθμούς και να καταφεύγουν στους ιδιωτικούς σταθμούς αφού ποτέ οι θέσεις δεν επαρκούσαν για όλα τα παιδιά.                                                                         
 
Κάθε χρόνο δεκάδες παιδιά μένουν έξω από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, στη Χίο.                
   
Φέτος το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό αφού τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση στο όνομα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, σπρώχνουν πιο βαθιά στη φτώχεια και στην ανέχεια τις λαϊκές οικογένειες μέσα από απολύσεις, μειώσεις μισθών, ακρίβεια, φορολογία, μέσα από τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την περικοπή κρατικών δαπανών για κοινωνική πολιτική.                                                    
Δεν είναι τυχαίο ότι παρατηρείται μεγαλύτερη στροφή προς τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, εγκαταλείποντας κάθε ιδέα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς. Οι αιτήσεις ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.                                                                                                                                                           
Από την άλλη, οι απολύσεις των συμβασιούχων εργαζομένων στο Δήμο, θα έχουν σαν συνέπεια τη μείωση του αριθμού των παιδιών που θα πάρουν οι σταθμοί. Η απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης να «λύσει» προσωρινά το πρόβλημα με προσλήψεις δίμηνων συμβασιούχων ώστε να αμβλύνει τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί δικαιολογημένα από τους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, θα έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή ψυχοκοινωνική εξέλιξη των παιδιών με την εναλλαγή προσώπων κάθε δύο μήνες.

Παλεύουμε για:

— Αποκλειστικά Κρατικούς – Δημόσιους – Δωρεάν – Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με τον ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που να ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα. Είναι δικαίωμα κάθε παιδιού Ελληνίδας ή μετανάστριας που γεννιέται σε αυτόν τον τόπο, μια θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό.

— Να δημιουργηθούν νέοι παιδικοί σταθμοί.

— Να πάρουν στη δύναμη του σταθμού όλα τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

— Καμιά απόλυση. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με συμβάσεις έργου ή άλλης ελαστικής μορφής απασχόλησης.

— Κτιριακή υποδομή με αξιοποίηση της δημοτικής, κρατικής ή άλλων κρατικών φορέων, περιουσία και χρήση της για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

— Καμία πληρωμή από τους γονείς. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

Ο δήμαρχος να προβάλει το ζήτημα της έλλειψης πόρων και προσωπικού. Κανένας εφησυχασμός. Καμιά αναμονή. Τα δικαιώματα των παιδιών μας είναι στην ευθύνη μας.