Αρχική Νέα Τοπικά Σύλλογος Οικολογίας και Περιβάλλοντος: Τα δάση θα σωθούν από τις φωτιές μονάχα...

Σύλλογος Οικολογίας και Περιβάλλοντος: Τα δάση θα σωθούν από τις φωτιές μονάχα όταν εξαλείψουμε τις αιτίες που οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών

17

 Θέμα: Τα δάση θα σωθούν από τις φωτιές μονάχα όταν εξαλείψουμε τις αιτίες που οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών ή αλλιώς :

‘’Τριάντα χρόνια οι πολιτικοί μας δουλεύουν’’

 1981 . Έτος σταθμός για το νησί . Αρχές Αύγουστου ξεσπάει η μεγάλη φωτιά των 6 ημερών που σακάτεψε το μεγαλύτερο πευκοδάσος του Αιγαίου. Από Βολισσό, Σιδερούντα, Ελίντα, Ψηλές μέχρι σχεδόν το Λιθί , Δάσος Γιαννάκη, Ρετσινάδικα, Κατάβαση , Διευχά, Φυτά, Κηπουριές , Αγγέλου, Σπαρτούντα, Πισπιλούντα, Ποταμιά. Η Χίος, κρανίου τόπος.

1988. Η Χίος φλέγεται απ’ άκρη σ΄ άκρη. Η πρώτη φωτιά ξεκίνησε στα κεντρικά, Παμφυλίδα, Δαφνώνα κλπ . Η άλλη στα νότια ,Καλαμωτή, Κώμη, Δότια κλπ, και η τρίτη η χειρότερη ξανάκαψε αυτά του ‘81 από Φυτά , Βολισσό , Ελίντα , Δάσος Γιαννάκη, Ρετσινάδικα για δεύτερη φορά.

Έκτοτε και με φοβερή συνέπεια κάψαμε συντονισμένα το 90% του αρχικού Δάσους αφανίζοντας τα πάντα. Αποκορύφωμα ήταν οι φωτιές στα Λεπτόποδα, Καμπιά, Βίκη, Αμάδες, Γιώσωνα , Βλυχάδα , Ναγό, Πυργιά , Καρυές , Νέας Μονής, Αγίων Πατέρων, Φα μέχρι Λιθί, στην ευρύτερη περιοχή των Ολύμπων, Ελάτας, Αγίας Ειρήνης, Ποταμοί, αυτή της Κλειδούς και φυσικά αυτών της Αμανής με αποκορύφωμα την φωτιά που ξεκίνησε στα Νεννητούρια αφαιρώντας την ζωή των δυο νέων εποχιακών δασοπυροσβεστών το ‘99.

 

Όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες φορές ακούσαμε , ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΥΜΕ, τους πολιτικούς μας , υπουργούς, βουλευτές, νομάρχες , δημάρχους αλλά και κάποιους δασάρχες να ψελλίζουν για μέτρα και τέτοια άλλα φοβερά που συνοψίζονται σε αντιπυρικές ζώνες και στην διάνοιξη παράνομων αφύλακτων δρόμων εντός των αναδασωτέων περιοχών και των δασών που μονάχα τους εμπρηστές , βοσκούς , οικοπεδοφάγους παράνομους υλοτόμους και λαθροκυνηγούς εξυπηρέτησαν , εξυπηρετούν και θα εξυπηρετούν … ( βλέπε Βίκη, Αμάδες, Καμπιά, Σφηκούντα, Σιδερούντα, Πραστιά, Κλειδού, Ψηλές, Βλυχάδα, Γιώσωνας , Μαλαγκιώτης, Φυτά , Αμανή κλπ. κλπ. )

Από την άλλη αυτό που παρατηρούμε την επομένη κιόλας των πυρκαγιών, είναι η καταστρατήγηση των νόμων κύρια με την εγκατάσταση ποιμνιοστασίων στις καμένες περιοχές, βλέπε Αμάδες, Βίκυ , Καμπιά , Δάσος Γιαννάκη, Κλειδού, Ψηλές , περιοχή Νέας Μονής Αμανή κλπ κλπ.

Από παντού δε ξεφυτρώνουν κτήματα, περιφράξεις και κτίσματα μικρά, μεγάλα σε περιοχές που πριν από λίγα χρόνια ήταν δάση … βλέπε Γιώσωνα, Βλυχάδα, περιοχές Ολύμπων, Ποταμοί , Αγίας Ειρήνης, περιοχές Σιδερούντας, Παπαλιά , Κλειδού κλπ…

Και φυσικά το τραγικότερο είναι πως κάθε φορά , παραμονές εκλογών όλοι αυτοί οι κυβερνόντες προσπαθούν από την μια να αλλάξουν τους νόμους για τα δάση (μέχρι και τον ορισμό του δάσους χαλκέψανε), και από την άλλη να επιβραβεύσουν τους εμπρηστές , καταπατητές και οικοπεδοφάγους νομιμοποιώντας τα αυθαίρετα τους. Η γενική ξεφτίλα δηλαδή .

Κύριοι πολιτικοί, μικροί και μεγάλοι : Βαρεθήκαμε να κλαίμε πάνω από την καμένη Γη. Εσείς που δεν σταματάτε την όποια αυθαιρεσία μέσα σε δάση ή αναδασωτέα σε τοπικό ή πανελλαδικό επίπεδο ,εσείς στην ουσία οπλίζεται το χέρι του εμπρηστή για την επομένη φωτιά. Εσείς που κάθε φορά για τριάκοντα αργύρια νομιμοποιείται κατά χιλιάδες τα αυθαίρετα κάθε παραμονή εκλογών εσείς επιβουλεύεστε το μέλλον των δασών μας .

Αν σας ενδιαφέρουν τα δάση , εδώ και τώρα λάβετε μέτρα ουσιαστικά .

Για να σταματήσουν οι εμπρησμοί θα πρέπει να εκλείψουν οι αιτίες που τις προκαλούν (καταπατήσεις γης, αλλαγή χρήσης γης, άναρχες επεκτάσεις οικισμών, άναρχη τουριστική ανάπτυξη, οικιστική πίεση εκτός σχεδίου πόλεως, άναρχη γενικά οικοδόμηση , αναπτυξιολάγνοι σχεδιασμοί στο όνομα μιας αμφισβητούμενης πράσινης ανάπτυξης ,βόσκηση εντός αναδασωτέων, χαράξεις αφύλακτων δρόμων και γενικά χρήσεις ασύμβατες με τον χαρακτήρα της στοιχειώδους ύπαρξης ενός δάσους. )

            Για τούτο θα πρέπει άμεσα να κινηθείτε για :

· Να συνταχθεί το εθνικό δασολόγιο

 

· Να γίνει γενικός χωροταξικός σχεδιασμός (όπως ισχύει για όλα τα κράτη της Ευρώπης)

 

· Να σταματήσουν να γίνονται προσπάθειες για να αλλάξουν τα άρθρα του συντάγματος που προστατεύουν τα δάση.

 

· Να καταργηθεί ο νόμος που επιτρέπει την εκτός οικισμού και εκτός σχεδίου πόλεως οικοδόμηση.

 

· Να υπάρχει ανεξάρτητο και αυτόνομο Υπουργείο προστασίας του περιβάλλοντος.

 

· Να στελεχωθούν τα δασαρχεία και οι πυροσβεστικές δυνάμεις με ικανό αριθμό ατόμων.

 

· Να δοθούν εθνικά κεφάλαια για πυροφύλαξη και δασοφύλαξη.

 

· Να μην ανοίγονται παράνομοι δρόμοι εντός των δασικών εκτάσεων που σημαίνει ότι οι δρόμοι ανοίγονται μόνο όταν υπάρχει πυροφύλαξη και δασοφύλαξη (διαφορετικά εξυπηρετούν μονάχα το εργολαβικό όφελος)..

 

· Να σταματήσει το δούλεμα με τις νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων παραμονές εκλογών , που στην ουσία επιβραβεύουν τον δολοφόνο.


Η Γενική Συνέλευση

του Συλλόγου