Αρχική Απόψεις Aρθρα Μίμης Μουτσάτσος: Χιακοί παραλογισμοί (έργων και πολιτικών πράξεων)

Μίμης Μουτσάτσος: Χιακοί παραλογισμοί (έργων και πολιτικών πράξεων)

22

 Χιακοί παραλογισμοί

Του Μίμη Μουτσάτσου,
Προέδρου Συλλόγου Φάρκαινας- Κονταρίου
μέλος Συλλόγου Οικολογίας & περιβάλλοντος Χίου

και Πριβάλλοντος Χίου

 Στις 9/8/2011 εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα της «Γνώμης» επιστολή του πρώην Δημάρχου Χίου και Ομηρούπολης Μάρκου Μεννή και στις 10/8/2011 άρθρο του πρώην Δημάρχου Ομηρούπολης Αριστείδη Ζαννίκου στις ημερήσιες εφημερίδες, με τίτλο Χιακοί παραλογισμοί. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ)

Και οι δύο δημοσιεύσεις εστιάζονταν στον ίδιο καμβά:
Έργα υποδομής, μειοψηφίες που αντιδρούν, θέσεις εργασίες που χάνονται, λιμάνι, αεροδρόμιο, αποφασιστικότητα του κόσμου ώστε να λυθούν τα προβλήματα αυτά κλπ, κλπ.

Γνωστές χιλιοδιατυπωμένες θέσεις. Φυσικά κουβέντα για μνημόνια μεσοπρόθεσμα, αύξηση ΦΠΑ κλπ.

Απλώς ο καθένας εκ των πρώην προσέθεσε και ένα δύο διαφορετικά θέματα: Βιολογικό ο ένας, σχέδιο πόλης- κυκλοφοριακό ο άλλος, έτσι για να διαφέρουν. Συμπέρασμα: Δια γυμνού οφθαλμού γίνεται αντιληπτό ότι κάποιος ή κάποιοι παρότρυναν τους παροπλισμένους πολιτικούς να ασχοληθούν με αυτά τα θέματα, πιθανόν να παρότρυναν και άλλους, αλλά μάλλον οι τελευταίοι διαφύλαξαν τη σοβαρότητά τους.

Παρόλο που τα δημοσιεύματα στοχεύουν τον αγώνα που κάνουμε εδώ και τριάντα χρόνια (στις 16 Οκτωβρίου έχουμε τα γενέθλια), ενώ αφήνουν και αιχμές εναντίον μου, δεν είχα σκοπό να απαντήσω γιατί με λίγα και περιεκτικά λόγια απάντησαν η «Αλήθεια» και η «Γνώμη».

Αλλά επειδή η σιωπή μπορεί να παρεξηγηθεί ως αδυναμία και επειδή τα γραφόμενα κυρίως από τον συνήθως πράο Αριστείδη είναι προκλητικά, αντιφατικά και υπερβολικά (βγάζει και αποταμιευμένο μίσος), αποφάσισα να γράψω μερικά λόγια, έτσι για την ιστορία όσο μπορώ πιο συνοπτικά.

Κατ’ αρχάς, τον τελευταίο καιρό υπάρχει κάποια κινητικότητα γύρω από το αεροδρόμιο και το λιμάνι, γίνονται μυστικές εξωθεσμικές συσκέψεις με αιρετούς, στελέχη του τουρισμού και μεγαλοξενοδόχους. Δυστυχώς έτσι αντιλαμβάνονται το ρολό του αιρετού, το διάλογο, τη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Άραγε, τι φοβούνται: Από την παρωδία της επίσκεψης στον πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Σανιδά δεν κατάλαβαν τίποτα;

Κάποιοι από τους διοργανωτές των συσκέψεων ετοιμάζονται να πιάσουν τη γάτα από τα νύχια, αν και βασικά δεν μπορούν να διαχειριστούν τις φιλοδοξίες τους.
Αλλά να επανέλθω στον κ. Ζαννίκο, ο οποίος (με δυο λόγια) θεώρησε ότι είναι παραλογισμοί:

Α) Να διαμαρτύρονται συμπολίτες μας για τη βρώμα του βιολογικού και για την τοποθεσία του

Β) Είναι παραλογισμός να διαμαρτύρονται και να αντιδρούν κάποιοι για την κατασκευή του νέου λιμανιού.

Γ) Είναι παραλογισμός (επειδή έχει προηγούμενο) να αντιδρούν «κρυφά» και φανερά συμφέροντα» (έλεος!) στην επέκταση του αεροδρομίου.


Και ας αρχίσουμε με τον πρώτο παραλογισμό:

Ο βιολογικός ασφαλώς είναι ένα έργο που προσφέρει πολλά, αλλά είναι

παραλογισμός να τοποθετηθεί στην είσοδο της πόλης και στην πόρτα του αεροδρομίου (και στις πιο προηγμένες χώρες οι βιολογικοί κατά διαστήματα βγάζουν οσμές). Ήταν παραλογισμός όταν πίεζε ο σημερινός δήμαρχος κ. Λαμπρινούδης (όταν ήταν δήμαρχος Καμποχωρων) ώστε να δεχτεί ο βιολογικός και τα λύματα του τότε δήμου του και να ματαιώσει την κατασκευή τοπικού σταθμού (που είχε χωροθετηθεί), φυσικά βρήκε δημάρχους ελαστικούς και το πέτυχε. Για την ιστορία: ο βιολογικός λειτούργησε χωρίς περιβαλλοντική μελέτη (βρήκε κατόπιν εορτής), το καθεστώς αιγιαλού και παραλίας ακόμη νομίζω ότι δεν ξεκαθάρισε…

Ο Σύλλογος της περιοχής δεν αντέδρασε σθεναρά (λόγω της μεγάλης ανάγκης που είχε η πόλη), παρ’ όλο που φήμες έλεγαν ότι επιλέχθηκε η θέση για να μειωθούν οι αξίες απαλλοτριώσεων της επέκτασης του αεροδρομίου και χρησιμοποιήθηκε το επιχείρημα αυτό στην πρώτη αυτή δίκη δικαιούχων από το δικηγόρο του Δημοσίου.

Ασφαλώς και υπήρχαν και άλλες θέσεις, αλλά ο κ. Ζαννίκος τις αγνοεί ή θέλει να τις αγνοεί…


Δεύτερος παραλογισμός; Λιμάνι


Έχω και άλλες φορές διατυπώσει τις απόψεις μου λεπτομερώς για το θέμα και δε θα τις επαναλάβω. Αλλά εδώ και αν είναι παραλογισμός από την αντίθετη πλευρά που τοποθετείται ο πρώην δήμαρχος. Είναι δυνατό να λειτουργήσει λιμάνι σε εκβολές χειμάρρου, σε βιότοπο που συνεχίζεται στη θάλασσα (ως γνωστόν) σε άμεση γειτνίαση με αεροδρόμιο, βιολογικό, υποβρύχια καλώδια ΟΤΕ, εργοστάσιο ΔΕΗ κλπ;

Έτσι άνετα σβήνουμε όλη τη νομολογία του ΣΤΕ για να μην «έχουμε δογματικές περιβαλλοντικές προσεγγίσεις»; Και μια και άφησε αιχμές ο αγαπητός Αριστείδης ότι: «με την αλήθεια πολλοί έχουν διακόψει κάθε σχέση», θα του έλεγα να πιέσει το δήμαρχο να δημοσιεύσει την αλληλογραφία μεταξύ μελετητών και ΥΠΑ για να δούμε αν έχει δώσει τη συγκατάθεσή της, και τι ανυπέρβλητες προϋποθέσεις ζητά για να λειτουργήσει το λιμάνι.

Αν επιθυμεί μπορώ να του δείξω κάποια στοιχεία, έτσι για να δούμε ποιος παραλογίζεται, γιατί όλο το δημοσίευμα βασίζεται σε απλοϊκά επιχειρήματα.

 

Και φθάνουμε στον τρίτο παραλογισμό: Αεροδρόμιο


Συμφωνώ και εδώ έχουν τεράστιο παραλογισμό όταν κράτος και τοπική εξουσία προσπαθούν τριάντα χρόνια να ακούν μια επέκταση όταν όλα τα στοιχεία είναι δυσμενή για την πόλη και τον ιστορικό τόπο του Κάμπου. Είναι φανερό ότι η επιμονή είναι αδιέξοδη.

Βεβαίως ο αρθρογράφος χρησιμοποιεί φθαρμένα και έωλα επιχειρήματα: «μη ασφαλές αεροδρόμιο, δεν ενοχλεί γιατί πέφτει στη θάλασσα κλπ».

Κατ’ αρχάς, δεν γνωρίζω αν αντιλαμβάνεται τι ζημιά κάνει στην τοπική κοινωνία όταν αναφέρει «μη ασφαλές», μιας και τονίζει ότι κάποιοι κρύβουν την αλήθεια, θα τον προκαλούσα να φέρει έστω ένα έγγραφο επίσημο που να τεκμηριώνει το συλλογισμό του.

Τώρα ως προς τη θάλασσα, τα αεροσκάφη που έρχονται για προσγείωση, «πιάνουν» στεριά από την πιτσαρία του Λύκου, μήπως εκεί δεν έχουμε πυκνοδομημένη περιοχή; Και δεν ενοχλείτε κανείς όπως διατυπώνει ο κ. πρώην;

Φυσικά αν βρισκόμαστε σε πεδιάδα δε θα υπήρχε πρόβλημα, άρα ποιος παραλογίζεται;

Βέβαια οι παρανοϊκοί παραλογισμοί δεν σταματούν εδώ και έχουν σοβαρές ευθύνες οι λαλίστατοι πρώην δήμαρχοι, πχ ευθυγραμμίσεις Αρμένη, εγκαταστάσεις στο Αίπος κλπ..

Άραγε, υπολόγισε κανείς το κόστος και το όφελος, έτσι, για να δούμε πώς φτάσαμε και στην σημερινή κατάσταση, γιατί είναι εύκολο όλες τις ολιγωρίες και τα αδιέξοδα να τα φορτώσουμε σε κάποιες μειοψηφίες (;) σε κάποιους οικολόγος κλπ.

Φυσικά δεν έχω απαίτηση να δείξουν ευαισθησία για τους κοινωνικούς και οικολογικούς αγώνες, ούτε για την ομηρία τόσο ετών. Απλώς παρατηρώ ότι οι περισσότεροι από τους αιρετούς αδυνατούν να ακουστούν αντίθετα επιχειρήματα από τα κυρίαρχα που έχουν επιβάλει οι ισχυροί κύκλοι της «ανάπτυξης» και της κομματικής νομενκλατούρας.

Οι κύριοι Μουσουρούλης και Γανιάρης κάποια στιγμή έδειξαν να έχουν διαφορετική προσέγγιση στα πρόβλημα, αλλά δυστυχώς και αυτοί γρήγορα τροχοδρομηθήκαν στο «ναι σε όλα…». Μοιραία έρχεται η σκέψη στον αλησμόνητο Γ. Καλουτά, πόσο σεβόταν την αντίθετη άποψη…

Το οξύμωρο σ’ αυτόν τον τόπο (άλλος παραλογισμός) είναι ότι τα έργα

που έχουν κυριολεκτικά βαλτώσει είναι αυτά για τα οποία δεν υπάρχει καμιά κοινωνική και οικολογική αντίδραση: Φράγμα Κόρης γεφύρι,

Μαρίνα,

Σαραπειό,

σωληνώσεις Κατράρη κλπ.

Δυστυχώς οι παραλογισμοί δεν σταματούν εδώ (σκέπασμα Χειμάρρου Αγίας Ειρήνης, «κρεμαστές» γέφυρες ΔΕΗ κλπ) αλλά επίσης δυστυχώς το ίδιο μοντέλο συνεχίζεται… με αποτέλεσμα να ροκανίζουμε τα βασικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Γι’ αυτό οι κύριοι πρώην Δήμαρχοι ας επαναπαυθούν σε όποια θετικά έπραξαν, ας δείξουν αλληλεγγύη στον απλό κόσμο που μαστίζεται από την κρίση και ας μην παριστάνουν τον προπαγανδιστή της τοπικής εξουσίας, κατόπιν παρότρυνσης κύκλων (στη Χίο μυστικά δεν υπάρχουν).

Σε κάποιο σημείο ο κ. Ζαννικος φοβάται μην τυχόν «…πανηγυρίσουμε ως νικητές». Καλά μετά από τριάντα χρόνια ψάχνει για νικητές και ηττημένους; Αν βέβαια αισθάνεται ηττημένος είναι δικό του πρόβλημα.

Τέλος, από τα γραφόμενά μου σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ την

εντιμότητα των δυο πρώην Δημάρχων.