Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιώργος Παπαδόπουλος: Για την απομάκρυνση του απερχόμενου διοικητή του Νοσοκομείου

Γιώργος Παπαδόπουλος: Για την απομάκρυνση του απερχόμενου διοικητή του Νοσοκομείου

34

 

Για την απομάκρυνση του απερχόμενου διοικητή του Νοσοκομείου

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου – πρ. Δημοτικού Συμβούλου Χίου

 

            Τον σημερινό υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο εκτιμώ βαθύτατα εδώ και χρόνια καταρχήν διότι έχει επιδείξει σοβαρότητα, σύνεση και ήθος κατά την πολύχρονη κοινοβουλευτική του δραστηριότητα και κατά δεύτερο λόγο διότι δεν διστάζει να σπάσει αυγά όταν πρέπει και προς το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον.

            Όμως, η Απόφαση του, για την αντικατάσταση του διοικητή – προέδρου του ΄΄Σκυλίτσειου΄΄ Νοσοκομείου Χίου, Ταξίαρχου εν αποστρατεία, πτυχιούχου Διοίκησης Επιχειρήσεων και με επιπλέον μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, κ. Λευτέρη Παπαϊωάννου, ομολογώ ότι γκρέμισε μέσα μου αυτή την εικόνα που είχα και τούτο διότι, απλούστατα, δεν υπήρξε κανένας λόγος που να την επιτάσσει και όπως φάνηκε, υπεραρκούντως, αυτή έγινε με εντολές και πιέσεις άλλων – όπως, εξάλλου, ο ίδιος ο απερχόμενος διοικητής αποκάλυψε στα τοπικά ΜΜΕ – επειδή έκανε την δουλεία του και μάλιστα με το παραπάνω. Και τελικά αποδείχθηκε, από την αψυχολόγητη ενέργεια του κ. Υπουργού ότι, για να στήσεις μια καλή εικόνα χρειάζονται κόποι και θυσίες χρόνων αλλά για να την γκρεμίσεις αρκεί μόνο μια κίνηση της στιγμής !

            Δυστυχώς, εμείς οι Χιώτες έχουμε μάθει να ΄΄βράζουμε στο ζουμί μας΄΄ και θεωρούμε εαυτούς ως τον ομφαλό της γης. Έχουμε την απαίτηση όλοι να μας προσκυνούν και όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας πρέπει να εξοστρακίζεται ! Ότι λέμε εμείς είναι σωστό και ότι λένε οι άλλοι είναι βλακώδες ! Εωσφορικός εγωισμός και παράνοια. Έτσι, άκουσα και διάβασα τραγελαφικά πράγματα: Άλλος είπε ότι αντικαταστάθηκε επειδή δεν του απάντησε σε δημοσίευμα, άλλος επειδή δεν τον είδε με ΄΄καλό μάτι΄΄ κατά τη νοσηλεία του, άλλος επειδή δεν ρωτούσε τον κομματικό μηχανισμό για το πως θα ενεργήσει. Αυτά είναι μεν υπολογίσιμα (όπως για παράδειγμα είναι αδιανόητο να μην απαντά οποιοσδήποτε δημόσιος λειτουργός σε ερωτήματα του Τύπου) αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να ΄΄καρατομήσουν΄΄ έναν δημόσιο λειτουργό και ειδικά όταν έχουν γίνει σε μια περίπτωση κι όχι συστηματικά. Εκτός πια εάν κυβερνά όχι η λογική αλλά η εξευγενισμένη πολιτική – κατά το κοινώς λεγόμενο το ΄΄γλύψιμο΄΄ – σε όλες τις φάσεις του δημόσιου βίου.

            Εγώ δεν τον γνωρίζω τον κ. Παπαϊωάννου προσωπικά ούτε ποτέ μου του έχω μιλήσει. Ξέρω όμως, ως Χιώτης, κάποια πράγματα που θεωρώ ότι τα γνωρίζουν οι περισσότεροι Χιώτες που παρακολουθούν την πορεία του Νοσοκομείου μας ή τα του τοπικού δημόσιου βίου. Ότι, δηλαδή, ήλθε ως διοικητής χωρίς να ΄΄γλύψει΄΄ και αφού κανένα αξιόλογο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε από εκτός Χίου (πέραν εκείνων που είχαν φάει κόκκινη κάρτα και δεν θα ερχόντουσαν για άλλους λόγους), μιας και το Υπουργείο είχε διακηρύξει ότι για να τοποθετηθεί κάποιος διοικητής σε Νοσοκομείο δεν πρέπει να έχει την εντοπιότητα του τόπου που ανήκει το ίδρυμα (αλήθεια, αυτή η φούσκα που διεκήρυξε τότε το ΠΑΣΟΚ είδατε πως έσκασε για μια ακόμη φορά τη στιγμή που τοποθετήθηκε σήμερα Χιώτης, κατά τα άλλα λίαν αξιόλογος και εύελπις στην όλη επαγγελματική του πορεία ? Έτερον εκάτερον). Έπειτα δεν υπάκουε στις όποιες ορέξεις και βλακείες του καθενός. Στην αρχή όσοι είχαν κάνει το Νοσοκομείο τσιφλίκι τους αντέδρασαν και ζητούσαν την απομάκρυνσή του διότι τους ΄΄χάλαγε τη σούπα΄΄. Κάποιοι έλεγαν: <<Δεν θέλουμε Ταξίαρχο να μας διοικεί στο Νοσοκομείο ! Εδώ δεν είναι στρατός !>>. Εγώ θα έλεγα: <<Ευτυχώς που ήλθε Ταξίαρχος διότι με τέτοια κόπρο του Αυγείου που υπάρχει στη δημόσια διοίκηση μόνον αυτοί μπορούν να μας αλλάξουν. Μήπως αφαίρεσε κανένα δικαίωμα από κάποιον εργαζόμενο η εδώ παρουσία του ?>> (και προς άρση παρεξηγήσεων μακριά από εμένα κάθε είδους … φιλοχουντικής διάθεσης ή κλίσης ! Πάντα μιλάμε για ανθρώπους εκλεγμένους ή επιλεγμένους μέσα από διάφανες και δημοκρατικές διαδικασίες και σύμφωνα με τους Νόμους της πολιτείας). Όμως, με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι ίδιοι αφού είδαν τις προσπάθειες του και την διάθεση προσφοράς άλλαξαν άποψη και εκφράζονταν με τα καλύτερα λόγια για τον διοικητή. Τι συνέβη, λοιπόν και ξαφνικά δεν κρίθηκε κατάλληλος από τον κ. Λοβέρδο ώστε να απομακρυνθεί πριν λήξει η θητεία του ? Εγώ δεν λέω ότι ήταν τέλειος ή αλάνθαστος. Αλλά απ΄ ότι φάνηκε είναι προτιμότερος ένας κομματικός παρά ένας καλός που δεν χαϊδεύει αυτιά και δεν χτυπάει πλάτες.

            Θα σταθώ σε ένα μόνο σημείο που ο ίδιος τόνισε: <<Με αντικατέστησαν διότι πίεζα να ολοκληρωθεί η νέα πτέρυγα η οποία έπρεπε να έχει παραδοθεί στο τέλος τους 2010. Δεχόμουν διαρκώς πιέσεις και τηλεφωνήματα>>. Εδώ, φίλοι μου, είναι όλη η ουσία. Κανένας δεν βγήκε να διαψεύσει τον απερχόμενο διοικητή γι΄ αυτά του τα λόγια. Τι συμβαίνει και έχουμε διαρκώς καθυστερήσεις ? Έχουν καμία ομοιότητα οι καθυστερήσεις αυτές με το έργο της, παρακείμενης του Νοσοκομείου, γνωστής μαρίνας ή με το γνωστό έργο κατασκευής του φράγματος Κόρης Γεφύρι που στοιχειώνουν ? Δεν το γνωρίζω. Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι θα περίμενα να καταθέσουν τις απόψεις τους και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του Νοσοκομείου για την αναιτιολόγητη – μέχρι στιγμής – απομάκρυνση του κ. Παπαιωάννου. Οι ανίκανοι να ορίσουν ακόμη – έπειτα από δύο χρόνια διακυβέρνησης – νέο Εφορευτικό Συμβούλιο στη Βιβλιοθήκη <<ΚΟΡΑΗΣ>> και παλινδρομούντες μεταξύ υποψηφίων ονομάτων (όταν μάλιστα τηλεφωνούν από το γραφείο της Υπουργού Παιδείας να πουν ότι ορίστηκαν σε αυτό ως μέλη, για να ανακαλέσουν λίγο μετά την απόφαση της Υπουργού επιδεικνύοντας προχειρότητα και γελοία αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων), θα πρέπει να μας πουν πως, μέσα σε έξι μήνες, έκαναν το δεύτερο φάουλ τους, αυτό της αδικαιολόγητης αντικατάστασης του κ. Παπαιωάννου. Και το βασικότερο: Μόλις σε τέσσερις μήνες, οπότε εκπνέει η προθεσμία – παράταση για την παράδοση της νέας πτέρυγας, θα δούμε εάν δικαιωθεί ή όχι ο κ. Παπαιωάννου για όσα δήλωσε. Τότε, πλέον, εάν δικαιωθεί, όλα θα έχουν ονοματεπώνυμο. Κυρίως γι΄ αυτούς που τον απομάκρυναν. Και ασφαλώς θα ακουστεί στο λαό της Χίου. Τουλάχιστον τότε, για λόγους ευθιξίας, όσοι συμμετέχουν στο ΔΣ από πολιτική επιλογή (δηλαδή διορίστηκαν από τον Υπουργό και δεν έχουν εκλεγεί από εκπροσωπούμενους φορείς του Νοσοκομείου- Ιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενους, κλπ) θα πρέπει να υποβάλλουν την παραίτησή τους.

            Ωστόσο, εν κατακλείδι, οφείλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον νέο διοικητή, φίλο Παντελή Μπουμπάρη, μορφωμένο και ικανότατο επαγγελματία με ευρύ πνεύμα, οξυδερκή και εργατικό άνθρωπο και να του πω <<καλό κουράγιο>>. Τουλάχιστον ο ορισμός του συγκεκριμένου ανθρώπου, που έζησε από κοντά το τελευταίο διάστημα τα προβλήματα του Ιδρύματος, ως Αντιπρόεδρος, αλλά και η επαρκής αντιμετώπιση που επέδειξε κατά καιρούς στα φυσικά ζητήματα της δουλειάς του, μετριάζει την πικρία πολλών για την αδικαιολόγητη αντικατάσταση του απερχόμενου διοικητή.-

Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος – πρ. Δημοτικός Σύμβουλος Χίου