Αρχική Νέα Τοπικά Πλαστά πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε 16 επιβατηγά πλοία- μεταξύ αυτών και 2 που...

Πλαστά πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε 16 επιβατηγά πλοία- μεταξύ αυτών και 2 που αφορούν τη Χίο

17

 Στον αρμόδιο Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης διαβιβάστηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, φάκελος δικογραφίας που αφορά στην υπόθεση έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών σε δεκαέξι πλοία από το γραφείο του Ρωσικού Νηογνώμονα στον Πειραιά.

Όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα με αφορμή ανώνυμες καταγγελίες, οι οποίες περιήλθαν στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής το Μάιο του 2011 και αφορούν στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών κλάσης από το γραφείο του Ρωσικού Νηογνώμονα στον Πειραιά, για επιβατηγά – οχηματαγωγά και επιβατηγά – τουριστικά πλοία, δόθηκε εντολή από τον Αρχηγό Λιμενικού Σώματος να διερευνηθεί άμεσα η εν λόγω υπόθεση.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, το οποίο ανέλαβε την υπόθεση, μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο για το πρώτο τρίμηνο 2011, σε συνδυασμό με στοιχεία που απεστάλησαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και της απάντησης του Ρωσικού Νηογνώμονα, διαπιστώθηκε η πλαστότητα πιστοποιητικών για 16 πλοία των παραπάνω κατηγοριών.

Ο Ρωσικός Νηογνώμονας προέβη άμεσα στην άρση της εξουσιοδότησης στο γραφείο του στον Πειραιά. Εκτός από τη διαβίβαση της υπόθεσεης στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής έδωσε την εντολή στο Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., κατά λόγω αρμοδιότητάς του, για άμεση και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης προς όλες τις κατευθύνσεις.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: naftemporiki.gr

Μεταξύ των 16 πλοίων είναι το ΝΗΣΟΣ ΘΗΡΑ και το ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ, που εκτελούν αντίστοιχα τα δρομολόγια Χίος- Ψαρά- Χίος και Οινούσσες- Χίος- Οινούσσες.
Σύμφωνα με λιμενικές πηγές από το Σάββατο έχει δοθεί εντολή και τα πλοία βρίσκονται αγκυροβολημένα σε Ψαρά και Οινούσσες. Οπως πάντως μας ανέφεραν αυτό δεν σημαίνει ότι τα 2 πλοία που αφορούν τη Χίο δεν είναι και αξιόπλοα, αλλά άλλου είδους προβλήματα που προέκυψαν μεταξύ του ρωσικού νηογνώμονα και του γραφείου τους στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει το πρόβλημα στα πιστοποιητκά των πλοίων.