Αρχική Απόψεις Aρθρα Παύλος Καλογεράκης: Χαιρετισμός στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Γένος των Μαυροκορδάτων»

Παύλος Καλογεράκης: Χαιρετισμός στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Γένος των Μαυροκορδάτων»

24

 Τον ακόλουθο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗΣ, Παύλος Καλογεράκης, στην παρουσίαση του βιβλίου του Βαλέρι Τομάζοφ «Το Γένος των Μαυροκορδάτων στη Ρωσική Αυτοκρατορία», των εκδόσεων «αλφα πι» που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο αίθριο του Ιδρύματος Μ. Τσάκου:

 “Θεωρώ τύχη αγαθή και ιδιαίτερη τιμή  να παρευρίσκομαι και να προλογίζω την παρουσίαση ενός ακόμη βιβλίου εκδόσεως του Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου, με χορηγό τον πρόεδρό του, άξιο θεράποντα των γραμμάτων κύριο Γιάννη Πολυχρονόπουλο. Ένα βιβλίο  το οποίο αφορά το σπουδαιότατο και τιτάνιο, εκ του αποτελέσματος, πόνημα του διδάκτορος Ιστορίας κυρίου Βαλέρι Τομάζοφ σε μετάφραση της κυρίας Ξένιας Τισκέβιτς.

Την προηγούμενη φορά ήταν στο κτήριο της παλαιάς Βουλής των Ελλήνων για την παρουσίαση του βιβλίου  «το Γένος των Πετροκοκκίνων». Σήμερα, παρουσιάζεται το βιβλίο «το Γένος των Μαυροκορδάτων» στον υπέροχο αυτό χώρο, έναν ολοκαίνουργιο βωμό της παγκόσμιας ναυτοσύνης,  άξιο καύχημα πρώτα απ΄ όλα του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου και της οικογένειάς του αλλά , ας μου επιτραπεί, και όλης της Χίου μας.

Και  το βιβλίο αυτό είναι μια λαμπρή έκδοση των τυπογραφείων «Αλφα –Πι» των φίλων Αντώνη και Γιάννη Παλιού. Ένα ακόμα βιβλίο που μιλά για τους δραστήριους συμπατριώτες μας της διασποράς, αγωνιστές της ζωής, πολυτάλαντους βιοπαλαιστές αλλά και τροπαιούχους κοινωνικών δράσεων. Ένα βιβλίο για ένα ιστορικό όνομα που το έφεραν επαξίως έμποροι, πολιτικοί, τραπεζίτες, στρατιωτικοί, νομικοί, απλοί οικογενειάρχες. Δυστυχώς, λείπει σήμερα αυτό το επώνυμο από τη ζώσα κοινωνία της Χίου

Αγαπητοί,

θεωρώ υποχρέωσή μου να καταθέσω δύο σκέψεις που έχουν ως γενεσιουργό αιτία  το προς παρουσίαση βιβλίο. Δύο σκέψεις – διδάγματα από το παρελθόν ως δράση πολιτισμού  αλλά και  ως παραδείγματα ζωής..  Για δύο δεδομένα τα οποία χαρακτηρίζουν μεγάλο ποσοστό  των Ελλήνων της διασποράς από πολύ παλιά. Πρόκειται αφενός μεν για την  χορηγία στην στήριξη  Γραμμάτων και  Τεχνών και αφετέρου για την ανάδειξή των αναφερόμενων στο βιβλίο προσωπικοτήτων σε σημαντικούς κοινωνικούς παράγοντες στους «ξένους» τόπους, διατηρώντας όμως ακέραιη την από αιώνων και επί σειρά γενεών, Ελληνικότητά τους. Δεν ήταν μόνο το χρήμα που τους προσέφερε  τη δυνατότητα γι΄ αυτές τις δράσεις.. Δεν ήταν μόνο η κοινωνική καταξίωση που ήθελαν να πετύχουν μέσω των χρηματοδοτήσεων διαφόρων έργων. Δεν ήταν μόνο η  διαχειριστική τους δεινότητα στον πολιτικό ή στον κοινωνικό στίβο που τους ανέβαζε σε αξιώματα. Ήταν και η διαχρονική πίστη τους στις αξίες και στις προσδοκίες του υπόδουλου τότε και αργότερα ελεύθερου Έθνους. Ήταν η βαθιά αίσθηση καθήκοντος προς συμπατριώτες και συνέλληνες. Αυτά αποτελούν ηχηρά παραδείγματα και για το σήμερα.

Η χορηγία , είναι γνωστό, ότι ως προσφορά  αποτελεί μια κορυφαία ένδειξη αγάπης προς το κοινωνικό σύνολο, στήριγμα κοινωνικής συνοχής και βασικό στοιχείο για την ανέλιξη του πολιτισμού και της Παιδείας. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτή εκδηλώνεται σε χαλεπούς καιρούς οπότε και η κοινωνία βρίσκεται σε μεγαλύτερες ανάγκες. Αυτό που κάνει τον οποιονδήποτε – πλούσιο ή όχι – να προσφέρει και να στηρίζει μια οποιαδήποτε προσπάθεια,  είναι το γεγονός ότι  η καρδιά του πάλλεται από την αγάπη για την Πατρίδα. Όλοι μας έχομε χίλια δυο παραδείγματα να αναφέρουμε στον τομέα της ευποιείας από το απώτερο ως το πρόσφατο παρελθόν. Επιτρέψτε μου να σημειώσω ένα κάπως άγνωστο αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον χώρο της εκπαίδευσης: Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Χίου το 1912 και μέσα σε 8 χρόνια κτίστηκαν στο Νησί μας από δωρεές, ντόπιων και ξενιτεμένων, ακόμα και με προσωπική εργασία, 170 σχολικές αίθουσες χωρίς τη συμμετοχή του αδύναμου Ελληνικού Κράτους. Αυτό σημαίνει προσφορά! Αυτό είναι ένα από τα λαμπρά παραδείγματα χορηγιών προς μίμηση.

Ένα δεύτερο δίδαγμα το οποίο προκύπτει από το βιβλίο, είναι η διατήρηση της Ελληνικότητας μιας οικογένειας από γενιά σε γενιά χωρίς να αλλοιώσει ο χρόνος την ελληνική φύτρα και την κοινωνική στόχευση, παρά το ότι ζούσαν μακριά από αυτό που θα ονομάζαμε κοιτίδα του ελληνισμού. Εντάχθηκαν στο ντόπιο περιβάλλον αλλά δεν αφομοιώθηκαν. Έγιναν κοσμοπολίτες με γνώσεις και ξένες γλώσσες όμως η Ελληνικότητα κατηύθυνε τις δράσεις τους όπως έδειξαν τα έργα τους από τις διακεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές θέσεις που κατέλαβαν. Είναι ένα παράδειγμα που προσφέρει ρεαλιστικά μηνύματα και που αποπνέει την πίστη στη διατήρηση του  πολιτισμού της καταγωγής μας.

Το βιβλίο που γεννιέται σήμερα και του οποίου η ζωή εύχομαι νάναι καλοτάξιδη και πολύχρονη, έχει πάρα πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τον αναγνώστη τα οποία αμέσως μετά θα ακουστούν. Ο κύριος Τομάζωφ κατέγραψε με ιδιαίτερη , θα έλεγα αξιοθαύμαστη, υπομονή αναλυτικότατα τα γενεαλογικά, ιστορικά, πολιτισμικά και κοινωνικά στοιχεία και μάλιστα από κάποιες εποχές πολύ δύσκολες ίσως και σκοτεινές. Του αξίζουν συγχαρητήρια γι΄ αυτό το δώρο ιστορίας που προσφέρει στη Χίο μας.

Το  Εφορευτικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι στη Βιβλιοθήκη «Κοραή» ευχαριστούν από καρδιάς το Ελληνοουκρανικό Επιμελητήριο και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό του  κ. Γιάννη Πολυχρονόπουλο για τη διαχρονική στήριξη που προσφέρει στην ιστορική μας Βιβλιοθήκη,. αφού διαθέτει τα έσοδα από την πώληση  και αυτού του βιβλίου σ΄ αυτήν.  Και έτσι με αυτόν τον τρόπο,  στις τρέχουσες οικονομικές συγκυρίες, μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε ως Εφορευτικό Συμβούλιο το έργο των εκδόσεων της Βιβλιοθήκης όπως πράξαμε και στο παρελθόν. 

Η Βιβλιοθήκη μας η οποία στεγάζει πολλά σημαντικότατα τεκμήρια και κειμήλια των οικογενειών Μαυροκορδάτικης προέλευσης, όπως και άλλων ιστορικών οικογενειών, αποτελεί ιερή κιβωτό ιστορικής παρακαταθήκης. Παρά τους δύσκολους καιρούς προσπαθεί να συνεχίσει το έργο της στην καταγραφή και την καταλογογράφηση βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, στην ψηφιοποίηση τεκμηρίων , στη συντήρηση βιβλίων, στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολλές άλλες δράσεις. Όλα αυτά μαζί με το έργο της εξυπηρέτησης και της στήριξης των ερευνητών, της λειτουργίας της δανειστικής βιβλιοθήκης, της ξενάγησης των τουριστών αλλά και της ανάλογης υποδοχής και ξενάγησης διακεκριμένων επισκεπτών.

Συγχαρητήρια στο τυπογραφείο «Άλφα –Πι» για την πολύ όμορφη δουλειά στην έκδοση αυτού του βιβλίου το οποίο ήδη έχομε βάλει στην προθήκη του πωλητηρίου.

Στον φιλοξενούντα δε σήμερα οικοδεσπότη, καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, θερμές ευχές για ήρεμα και αποδοτικά ταξίδια ζωής, γιατί πράγματι το αξίζει.

 

                                                                         Σας ευχαριστώ”.