Αρχική Νέα Τοπικά Πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Οινουσσών, Ψαρών

Πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Οινουσσών, Ψαρών

114

 Με θαλάσσια ταξί που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Οινούσσες- Λαγκάδα Χίου, εξυπηρετούνται πλέον οι επιβάτες από τις Οινούσσες για Χίο και αντίστροφα, αφού μετά το Ε/Γ-Ο/Γ «Οινούσσαι ΙΙΙ» και το Ε/Γ-Ο/Γ πλοιάριο «San Nicolas» ακινητοποιήθηκε αφού βρίσκεται στη νέα λίστα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Παράλληλα τα Ψαρά έχουν πλέον σύνδεση μόνο με το λιμάνι Μεστών Χίου με το Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ» της ΝΕΛ που πραγματοποιεί 3 δρομολόγια την εβδομάδα από Λαύριο για Ψαρά, Μεστά Χίου και αντίστροφα.

Ο Δήμαρχος Ψαρών Κώστας Βρατσάνος επισημαίνει όμως ότι το κόστος του ταξιδιού αυξάνει για τους δημότες του, αφού εκτός από τα ακριβότερα εισιτήρια θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και τα έξοδα μετακίνησης από το λιμάνι Μεστών στην πόλη της Χίου.

Πάντως οι Ψαριανοί θεωρούν ως… συμβολική την απαγόρευση απόπλου του Ε/Γ-Ο/Γ «ΝΗΣΟΣ ΘΗΡΑ» που βρίσκεται αγκυροβολημένο στα Ψαρά, θυμίζοντας τις τελευταίες υποσχέσεις της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δρομολόγηση νέου πλοίου από τις 11 Σεπτεμβρίου 2011 από Χίο για Ψαρά!

Σε ότι αφορά το «Οινούσσαι ΙΙΙ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οινουσσών, του φορέα που είναι κύριος μέτοχος του πλοίου, Γιώργος Δανιήλ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Χίου «Πατρίδα TV» ισχυρίστηκε ότι τα πιστοποιητικά που χορήγησε ο Ρώσικος Νηογνώμονας δεν είναι πλαστά. «Μας είχαν χορηγήσει τα προσωρινά πιστοποιητικά που λήγουν τον Οκτώβριο του 2011 που σε καμία περίπτωση δεν είναι παραποιημένα» τόνισε κρίνοντας ακραία την απαγόρευση απόπλου.

Μια εναλλακτική λύση που φαίνεται να εξετάζεται πάντως από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες είναι να χαρακτηριστούν τα πλοία αυτά ως φορτηγά ώστε να γίνεται κανονικά η μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων και να μην γνωρίσουν τα νησιά και προβλήματα ανεφοδιασμού της τοπικής αγοράς.