Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Εργα Διαμαντοπούλου… παιδεύουσι τέκνα- η ιστορία της Αννας από τη Χίο

Εργα Διαμαντοπούλου… παιδεύουσι τέκνα- η ιστορία της Αννας από τη Χίο

20

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ έστειλε για σπουδές στην Πάτρα ΜΑΘΗΤΗ ΑΠΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

 

Εργα Διαμαντοπούλου… παιδεύουσι τέκνα

 

Της ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΝΩΛΗ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 31/8/2011

 

Δύο γυναίκες με το ίδιο όνομα, Αννα, αφηγούνται εντελώς διαφορετικά την

ιστορία των φετινών Πανελλαδικών. Κρατήστε όποια αφήγηση σας κάνει…

Η Αννα Διαμαντοπούλου, σιδηρά υπουργός Παιδείας, έβαλε την υπογραφή της μαζί το μισό Υπουργικό Συμβούλιο κάτω από το νόμο που κατάργησε τις μετεγγραφές και επέβαλε την εισαγωγή των παιδιών των πολυτέκνων, των τριτέκνων και άλλων κοινωνικά ευαίσθητων κατηγοριών με κλειστό διαγωνισμό στο εσωτερικό κάθε κατηγορίας.

Οπως δήλωσε στη Βουλή, το έκανε για λόγους αξιοκρατίας. Η εισαγωγή σε Τμήματα της πανεπιστημιακής ελίτ υποψηφίων με λευκές κόλλες ήταν παράπλευρη απώλεια. Οι αποφάσεις που πήρε σημάδεψαν τη ζωή της άλλης Αννας που αφηγείται αλλιώς την ίδια ιστορία.

 

Η άλλη όψη

Η Αννα Σουσούρη, Χιώτισσα εκπαιδευτικός, είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών. Φέτος έδωσε Πανελλαδικές ο γιος της, το δεύτερο παιδί της οικογένειας, από τα καλύτερα και φωτεινότερα μυαλά του νησιού. Δύο μέρες κράτησαν τα πανηγύρια της οικογένειας για την επιτυχία του μοναχογιού που έπιασε 17.067 μόρια. Την τρίτη μέρα εντελώς ξαφνικά και άδικα ο πατέρας «έφυγε». Συγκλονισμένη από τη μεγάλη απώλεια, η Αννα έμεινε μόνη να προσπαθεί να ασκήσει τα βαριά καθήκοντα της μάνας που η μεγάλη της κόρη σπουδάζει στην Αθήνα, τα μικρότερα δίδυμα ετοιμάζονται για την Α’ Λυκείου και ο γιος της πέρασε στο Φιλολογικό της Πάτρας.

Με 17.067 μόρια απείχε μόλις 194 μόρια από το Φιλολογικό της Αθήνας, όπου θα μπορούσε να συγκατοικήσει με την αδελφή του. Ο «αξιοκρατικός» νόμος που κατάργησε τις μετεγγραφές απαγορεύει στους πολυτέκνους να διεκδικούν τις ειδικές θέσεις σε Τμήματα που βρίσκονται εκτός της διοικητικής περιφέρειας του τόπου διαμονής τους.

Στην Περιφέρεια του Β. Αιγαίου δεν εδρεύουν Τμήματα Φιλολογίας. Ετσι ο γιος της πολύτεκνης οικογένειας από τη Χίο βρέθηκε στη λίστα εισακτέων της

Πάτρας.

«Οταν διάβασα ότι μπήκε στο Φιλολογικό της Αθήνας υποψήφιος με βαθμό πρόσβασης 2 και αποκλείστηκε το δικό μου παιδί με δεκαπλάσια μόρια, τρελάθηκα. Δεν είναι απίστευτα άδικο;».

Στη δεύτερη επικοινωνία που είχαμε χθες η Αννα Σουσούρη είχε μόλις επιστρέψει στο σπίτι της από το νεκροταφείο. Με φωνή που έβγαινε δύσκολα προσπαθούσε να περιγράψει πώς ένιωσαν εκείνη και τα παιδιά όταν το σύστημα του «σούπερ» μηχανογραφικού που εγκαινίασε φέτος το υπουργείο Παιδείας τούς «πέταγε έξω» κάθε φορά που προσπαθούσαν να δηλώσουν το Φιλολογικό της Αθήνας. Η εφαρμογή έκλεινε με την υπόδειξη ότι έπρεπε ή να δηλώσουν τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για να διεκδικήσουν θέσεις των πολυτέκνων ή να ξεχάσουν ότι είναι πολύτεκνη οικογένεια δηλώνοντας θέσεις της γενικής σειράς.


Ακάλυπτοι από το σύστημα

«Ηταν μία αισχρή διαδικασία. Μας έκαναν να νιώσουμε ότι ήμασταν εντελώς ακάλυπτοι από το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα». Η Αννα εξομολογείται στον «Ε.Τ.» ότι φοβάται. «Μετά το θάνατο του άντρα μου βρέθηκα σοκαρισμένη με τέσσερα παιδιά και μία επιχείρηση να πελαγοδρομώ. Μπορώ να συντηρώ τρία σπίτια με δύο παιδιά φοιτητές κι ενώ έχω άλλα δύο που θα δώσουν σε δύο χρόνια με το σύστημα του Νέου Λυκείου. Άλλη ιστορία αυτή…».

Φοβάται, αλλά δεν είναι μία τυχαία γυναίκα. Ηταν ήδη μάνα τεσσάρων παιδιών όταν αποφάσισε να τελειώσει το σχολείο. Γράφτηκε στο εσπερινό, πήρε απολυτήριο και έδωσε Πανελλαδικές, ένα χρόνο πριν δώσει η μεγάλη της κόρη. Πέτυχε να εισαχθεί πριν από 8 χρόνια στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πήρε το πτυχίο, διορίστηκε στην εκπαίδευση με την ειδικότητα της οικονομολόγου και πέρυσι τον Φεβρουάριο κατάφερε να τελειώσει και το μεταπτυχιακό της στο Σχεδιασμό και Διοίκηση Τουρισμού.

Ούτε η άλλη Αννα είναι μία τυχαία γυναίκα. Απλώς παραλείπει να διαβάζει τις συγκλονιστικε΄ς αφηγήσεις που προκαλούν οι νόμοι της.