Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ικανοποίηση Μουσουρούλη για το Λωβοκομείο

Ικανοποίηση Μουσουρούλη για το Λωβοκομείο

14

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κήρυξης του Λωβοκομείου Χίου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου, από το ειδικό όργανο των ολομελειών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) γνωστοποιούμε τα εξής:

Για το θέμα του Λωβοκομείου είχε πραγματοποιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου 2010 σύσκεψη στο γραφείο του Βουλευτή Ν. Χίου και Υπεύθυνου Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της ΝΔ Κωστή Μουσουρούλη με τη συμμετοχή των κκ Γ. Βούλγαρη, Μ. Βουρνού, Χ. Κοράκη, Γ. Λουκά, Γ. Μακριδάκη, Γ. Μαστοράκη, Α. Μιχαηλίδη και Θ. Χαβιάρα. Σε αυτή, μεταξύ των άλλων προτάσεων, συζητήθηκε η κατάρτιση φακέλου προκειμένου να κατατεθεί αίτημα κήρυξης του Ιδρύματος και του περιβάλλοντος χώρου σε διατηρητέο μνημείο.

Στις 5 Οκτωβρίου 2010 ο Κωστής Μουσουρούλης με επιστολή του προς την αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε την κήρυξη του μνημείου και διαβίβασε το σχετικό φάκελο. Στη συνέχεια η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο και στις 8 Δεκεμβρίου 2010 διαβίβασε τα στοιχεία προκειμένου να εισαχθεί το θέμα στο ΚΣΝΜ. Δεδομένου ότι στο συγκρότημα υπάρχουν κατασκευές προγενέστερες του 1830 η κήρυξη του Λωβοκομείου έγινε τελικά από το ειδικό όργανο που αποτελούν το σύνολο των μελών του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ.

Ο Κωστής Μουσουρούλης ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια για την κήρυξη του Λωβοκομείου, καθώς και εκείνους που εδώ και καιρό συμβάλουν στη διάσωση και στην ανάδειξη του Ιδρύματος. Μετά το θετικό γεγονός της κήρυξης του Λωβοκομείου προέχει πλέον η ουσιαστική διάσωση του κτιρίου και του εξοπλισμού, καθώς και η αξιοποίηση του χώρου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.