Αρχική Απόψεις Aρθρα Σταύρος Σταυρινούδης: ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΙΣ ...

Σταύρος Σταυρινούδης: ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ (ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ) ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

26

 

Οι Σχολικές Βιβλιοθήκες δημιουργήθηκαν ώστε να αποτελέσουν ένα ισχυρό εκπαιδευτικό εργαλείο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.  Αποτέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια χώρο μάθησης, πληροφόρησης, γνωριμίας και εξοικείωσης με το βιβλίο και την κοινωνία της πληροφορίας. Ήταν χώρος κυρίως δανεισμού βιβλίων, ταυτόχρονα όμως εξυπηρετούσαν κι άλλες ανάγκες του σχολείου (πχ προβολές ταινιών, διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων κλπ). Είχαν γίνει ένα κύτταρο μάθησης, οργανικά δεμένο με τη διδασκαλία των επιμέρους μαθημάτων.

 

 

Οι πρώτες σχολικές βιβλιοθήκες δημιουργήθηκαν το σχολικό έτος 2000-01. Εξήγγειλαν αρχικά τη δημιουργία 3.500  σχολικών βιβλιοθηκών με αγορές βιβλίων 72 δισ. δραχμών ( 210 εκατομμύρια ευρώ) από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Πήραν τα εκατομμύρια και από κοινοτικά κονδύλια τα οποία εξανεμίστηκαν οπότε περιόρισαν τελικά τις βιβλιοθήκες σε 499!! Μεταξύ αυτών δημιουργήθηκαν 5 στη νησί μας (Γυμνάσιο Βολισσού, 4ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο (σημείωση chiosnews.com φωτο από τα εγκαίνια 2/10/2002), Γυμνάσιο Κάμπου και Λύκειο Καλαμωτής).

Κατά το σχολικό έτος 2009-10 είχαμε μια δεύτερη φάση δημιουργίας 258 βιβλιοθηκών , μεταξύ των οποίων 4 στο νησί μας (1ο Γυμνάσιο, 3ο Γυμνάσιο, 1ο ΕΠΑΛ και Γυμνάσιο Καλλιμασιάς) ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους σε 757.Για τη λειτουργία τους αποσπάστηκε αντίστοιχος αριθμός εκπαιδευτικών που είχε πρώτα επιμορφωθεί.

Το σχολικό έτος 2010-11 όμως  208  απ’  αυτές παρέμειναν κλειστές διότι δεν έγιναν οι σχετικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών. Με παγερό ύφος η εγκύκλιος  750/Φ2.2 / 2-92011:

 «Σε ό,τι αφορά τις Σχολικές Βιβλιοθήκες του ΕΠΕΑΕΚ, οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης

για το σχολικό έτος 2011-2012 να φροντίσουν ώστε:

α)οι χώροι, το αρχείο, τα βιβλία και ολόκληρη η υλικοτεχνική υποδομή των Σχολικών

Βιβλιοθηκών να παραμείνουν ως έχουν μέχρι την υπογραφή του Νόμου για την αναδιάρθρωση της διοίκησης της Εκπαίδευσης και

 β) να παραδοθούν τα κλειδιά της κάθε Σχολικής Βιβλιοθήκης από τους μέχρι σήμερα Υπευθύνους που αποχωρούν στους Διευθυντές σχολικών μονάδων που εδρεύουν.»

 κλείνει και  τις υπόλοιπες.

 Δυστυχώς πίσω από τις μεγάλες κουβέντες («Νέο σχολείο», «Πρώτα ο μαθητής», «Μεταρρύθμιση» ) των πολιτικών που έρχονται και παρέρχονται από τον πολύπαθο χώρο της παιδείας υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα «Το δημόσιο σχολείο στα νύχια του ΔΝΤ».

Το εκπαιδευτικό κίνημα ζητάει την ανάκληση της εν λόγω εγκυκλίου και την επαναλειτουργία του συνόλου των σχολικών βιβλιοθηκών.

 

 

                                                                                         Άρθρο  του  Σταυρινούδη  Σταύρου

                                                                                              Προέδρου της ΕΛΜΕ Χίου

Διαφήμιση