Αρχική Νέα Τοπικά Εργαζομένοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου για 48ωρη απεργία

Εργαζομένοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου για 48ωρη απεργία

5

 

 

 Τους τελευταίους μήνες, οι Έλληνες εργαζόμενοι βιώνουμε μια συνεχή επιδείνωση του βιοτικού μας επιπέδου και συρρίκνωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων στο όνομα της «σωτηρίας» της πατρίδας.

Στο πλαίσιο αυτό, μπήκαν στο στόχαστρο και οι υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, οι οργανισμοί πρόληψης και θεραπείας, με τις αποφάσεις για την περικοπή των επιχορηγήσεων στο 50% στις δομές ψυχικής υγείας, την κατάργηση φορέων, τις συγχωνεύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, την απειλή των απολύσεων, με τη μορφή της εργασιακής εφεδρείας.

Οι συνέπειες μιας τέτοιας πολιτικής πρακτικής γίνονται εντονότερες σε περίοδο οικονομικής κρίσης που τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται και πλήττουν τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, τη στιγμή που ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται.

Για τους λόγους αυτούς, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης ΟΚΑΝΑ και Αυτοδιοίκησης συμμετέχοντας στο συντονισμό των εργαζομένων στις δομές υγείας-πρόνοιας και κατά των εξαρτήσεων προκηρύσσει 48ωρη απεργία για την 22η και 23η Σεπτεμβρίου 2011, ζητώντας :

1.      Την κατάργηση της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών για περικοπές ως 50% των επιχορηγήσεων των δομών, που ουσιαστικά σημαίνει αναστολή της χρηματοδότησης όλων των φορέων ψυχικής υγείας, πρόνοιας και κατά των εξαρτήσεων.

2.      Την κατάργηση των εγκυκλίων για εργασιακή εφεδρεία του προσωπικού στις παραπάνω δομές, όπου πραγματικά δεν περισσεύει ούτε ένας εργαζόμενος. Στα Κέντρα Πρόληψης, για παράδειγμα, η αναλογία προσωπικού προς τον πληθυσμό αγγίζει σήμερα το 1/25.000!

3.      Την ανατροπή των σχεδίων για συγχωνεύσεις και καταργήσεις  κοινωνικών δομών, τα οποία πλέον δεν διαψεύδει η Κυβέρνηση. Ήδη ένα Κέντρο Πρόληψης έχει μπει στη «λίστα Πάγκαλου» για την «ορθολογική διαχείριση του προσωπικού».

4.      Την διασφάλιση ότι στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012, δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ λιγότερο από αυτά που χρειάζονται οι δομές για να λειτουργήσουν, δεν θα περικοπούν περεταίρω οι ήδη δραματικά περικομμένοι προϋπολογισμοί,  από τότε που άρχισαν να εφαρμόζονται τα «μνημόνια».

5.      Την καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων στα Κέντρα Πρόληψης από το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο έχει κηρύξει «στάση πληρωμών»  στην Πρόληψη τα τελευταία δύο χρόνια. Ήδη σε 5 Κέντρα δεν έχουν πληρωθεί οι μισθοί.

 

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου συμμετέχουμε στην απεργία και συμπαρατασσόμαστε με τις άλλες δομές ψυχικής υγείας του Νομού που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.