Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: δεν πάει άλλο ο κατήφορος στη ναυτική εκπαίδευση

Κ. Μουσουρούλης: δεν πάει άλλο ο κατήφορος στη ναυτική εκπαίδευση

9

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ναυτική εκπαίδευση χωρίς την ελάχιστη προβλεπόμενη δύναμη του Λιμενικού Σώματος και με μειωμένους πόρους αποκαλύπτουν οι απαντήσεις των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας σε σχετική Ερώτηση (Αρ. πρωτ. 21160/1049/2.8.11) του Βουλευτή Ν. Χίου και Υπεύθυνου Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Ν.Δ., Κωστή Μουσουρούλη.

 

Ο Βουλευτής με την Ερώτησή του ζητούσε να πληροφορηθεί αν τηρείται ο κανονισμός για την κατανομή του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται να καλύπτεται το 70% των υφιστάμενων οργανικών θέσεων. Κατά την απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το σχετικό πίνακα, στις εννέα (9) από τις δέκα (10) ΑΕΝ, ο αριθμός του προσωπικού που υπηρετεί είναι κάτω από το όριο του 70%.

 

Ειδικότερα, στην ΑΕΝ/Μ Χίου υπηρετούν δέκα (10) Λιμενικοί έναντι (15) προβλεπομένων θέσεων και στην ΑΕΝ/Π Οινουσσών, επτά (7) έναντι δεκαπέντε (15). Σημειώνεται ότι στην ΑΕΝ/Μακεδονίας υπηρετούν είκοσι επτά (27) λιμενικοί, όταν προβλέπεται ελάχιστη δύναμη δέκα (10) και το 100% των οργανικών θέσεων είναι δέκα τέσσερεις (14).

 

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποδίδει τις ελλείψεις που παρουσιάζονται, στο γεγονός ότι ο αριθμός του προσωπικού που υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα είναι μικρότερος των προβλεπόμενων θέσεων. Επιπλέον, ενώ δηλώνει ότι οι ΑΕΝ έχουν αυξημένες ανάγκες, υποστηρίζει ότι αντιμετώπισε το πρόβλημα μέσω μεταθέσεων και αποσπάσεων!

 

Στο ερώτημα του Κωστή Μουσουρούλη για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΝ και των ΚΕΣΕΝ, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΑΑΝ) θεωρεί ότι τα κενά θα καλυφθούν μέσω πρόσληψης ωρομισθίων.

 

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης, το οποίο καλύπτει περί το 70% των σχετικών δαπανών, το ΥΠΑΑΝ αναφέρει ότι για το 2010 ανήλθε στα 8,8 εκ. Ευρώ, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2011 διατέθηκαν 3,8 εκ. €. Δηλαδή είναι μειωμένο κατά 1,6 εκ. € ή 36,36% συγκριτικά με το μισό των δαπανών του 2010.

 

Ο Κωστής Μουσουρούλης, με αφορμή τις απαντήσεις έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η Κυβέρνηση με τον κυκεώνα των πολιτικών της υποβαθμίζει συστηματικά τη ναυτική εκπαίδευση. Δυστυχώς, είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι εξανεμίζει κάθε εναπομένουσα ελπίδα για έξοδο από την κρίση που μπορεί να προσφέρει η ναυτιλία. Αυτός ο καταστροφικός κατήφορος πρέπει να σταματήσει άμεσα, δεν πάει άλλο».