Αρχική Νέα Τοπικά Για την “καταιγίδα” στην παιδεία και στους εκπαιδευτικούς μίλησαν οι συνδικαλιστικοί φορείς

Για την “καταιγίδα” στην παιδεία και στους εκπαιδευτικούς μίλησαν οι συνδικαλιστικοί φορείς

4

 

 «Άνθρωπος χωρίς παιδεία, είναι δέντρο χωρίς ρίζες», σημείωσε ο εκπρόσωπος των γονέων δίνοντας το στίγμα για το πόσο σημαντικό είναι να στηριχτεί η παιδεία κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου όλων των φορέων της εκπαίδευσης.

Όμως η εικόνα είναι τραγική, καταρχήν στο οικονομικό τομέα αφού μέχρι και 4 μισθούς έχουν ήδη χάσει οι εκπαιδευτικοί, πριν τη νέα καταιγίδα των φοροεισπρακτικών μέτρων.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των δασκάλων, καθηγητών, πανεπιστημιακών αλλά και των γονέων, παρουσίασαν πέρα από τα οικονομικά αιτήματα τη δυσμενή θέση που βρίσκεται σήμερα η εκπαίδευση.

Παρόλα τα προβλήματα όμως η συμμετοχή των δασκάλων στη χθεσινή τους απεργία δεν ξεπέρασε στη Χίο το 12%, με τον πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Αντώνη Γκιούλη να σημειώνει ότι «το ποσοστό συμμετοχής είναι αντιστρόφως ανάλογο του θυμού και της οργής των εκπαιδευτικών».

Την ανάγκη για κοινό μέτωπα αγώνα, επισήμαναν τόσο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χίου Σταύρος Σταυρινούδης όσο και ο εκπρόσωπος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου Λεωνίδας Μαρούδας.

«Ληστεία χωρίς κουκούλα, όχι μόνο της τσέπης αλλά και της ζωής των δασκάλων», χαρακτήρισε την κατάσταση ο δάσκαλος Αντώνης Γκιούλης. Σε ότι αφορά τα βιβλία και παρόλο που τα νησιά μας είναι ευνοημένα, από τους 93 τίτλους που χρειάζονται στην έναρξη της σχολικής χρονιάς έχουν παραδοθεί οι 49. Ενώ σημαντικά είναι τα κενά στην ειδική εκπαίδευση.

«Να υπερνικήσουμε το φόβο και να βγούμε σε ένα πανεργατικό- πανδημοσιοϋπαλληλικό κίνημα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χίου Σταύρος Σταυρινούδης σημειώνοντας ότι δεν αναγνωρίζουν το χρέος το οποίο και ζητούν να σβήσει.

Σε ότι αφορά την παιδεία ανέφερε το θέμα της κατάργησης τμημάτων, με τελευταίο κρούσμα τις σχολικές βιβλιοθήκες, ενώ επισήμανε ότι τα βιβλία του ΕΠΑΛ δεν έχουν αναρτηθεί καν στο διαδίκτυο!

Από το χώρο του πανεπιστημίου Αιγαίου, το παρών έδωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Λεωνίδας Μαρούδας που επισήμανε την αφαίμαξη των μισθών. Τόνισε ότι για να περάσουν αυτά τα μέτρα χρειάζεται και ένας αυταρχισμός και ο νέος νόμος αυτό που κάνει είναι να προωθεί μια συγκεντρωτική διοίκηση που να μη μιλά κανείς, λέγοντας ότι όλοι θέλουμε ανοιχτά τα πανεπιστήμια ωστόσο και η κατάληψη είναι μια μορφή διαμαρτυρίας και αγώνα.

 Αναφορικά με τη λειτουργία του πανεπιστημίου Αιγαίου είπε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού καλείται να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις με τον προϋπολογισμό του κατά 60% μειωμένο κάτι που οδηγεί στην υποβάθμιση των υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας, όπως για παράδειγμα στο θέμα του φαγητού.

Αίσθηση έκανε πάντως το σχόλιό του ότι αυτή η οικονομική κατάσταση έχει οδηγήσει εκπαιδευτικούς στο να παίρνουν φάρμακα για να μπορούν να κάνουν μάθημα.

Πάντως οι εκπρόσωποι δασκάλων και καθηγητών ήταν κατηγορηματικοί ότι ανεξάρτητα από την πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, δίνουν το καλύτερο εαυτό τους μπαίνοντας μέσα στην τάξη.

Το πόσο επηρεάζει τους μαθητές η οικονομική κρίση που είναι πρώτο θέμα στις οικογένειές της και τη ζουν και στο σχολείο, δεν φαίνεται ότι έχει απασχολήσει κάποιον φορέα ούτε καν το Υπουργείο Παιδείας.

Από την πλευρά της Ένωσης Γονέων Χίου ο Γιάννης Τζήκας σημείωσε το τεράστιο πρόβλημα σε χρόνο και εμπέδωση των μαθημάτων αυτών που χρησιμοποιούν τα dvd ενώ σημείωσε ότι οργανωμένα πρέπει να γίνει η επανάκληση των βιβλίων, θέση πάντως που δεν την αποδέχονται όλοι οι φορείς.

Χαρακτηριστικό είναι το πολύ μικρό κόστος που είχε το τύπωμα των βιβλίων μέσα από το ΟΕΔΒ, καθώς και την επισήμανση του Αντώνη Γκιούλη ότι εσπευσμένα εστάλη εγκύκλιος για συγκέντρωση βιβλίων λέγοντας μάλιστα ότι θα βραβευθεί αυτό που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα, και ενώ την περασμένη Άνοιξη ζητούσαν τη συγκέντρωση βιβλίων για ανακύκλωση.