Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: Ομιλία στην ολομέλεια για επενδυτική άπνοια

Κ. Μουσουρούλης: Ομιλία στην ολομέλεια για επενδυτική άπνοια

6

 

Δευτέρα, 26.9.2011

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Ν.Δ., Κωστής Μουσουρούλης, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, την Παρασκευή 24.9.2011, σχετικά με την άπνοια στον τομέα των επενδύσεων, δημοσίων και ιδιωτικών.

 

Ο Βουλευτής ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, της ανεργίας, των περικομμένων μισθών και συντάξεων, των λουκέτων στην αγορά και τη διαρκή απώλεια κεφαλαίων, όπως και πλέον, ανθρώπινου δυναμικού. Επικαλούμενος στοιχεία διεθνών οργανισμών, καθώς και της Τραπέζης της Ελλάδος, υπογράμμισε πως η συρρίκνωση του Α.Ε.Π. και των ξένων άμεσων επενδύσεων, πιστοποιεί τον αργό θάνατο μιας χώρας που αιμορραγεί. Όπως τόνισε «Η Κυβέρνηση, δεν τα έχει θαλασσώσει μόνο στη δημοσιονομική πολιτική, αλλά και στους άλλους τομείς που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα και, άρα, στην επενδυτική κατρακύλα της χώρας. Πώς, λοιπόν, θα αναπνεύσει η οικονομία»;

 

Αναφορικά με τα επενδυτικά εργαλεία, ο Βουλευτής τόνισε πως είναι σε αδράνεια, με τον Νόμο ‘Fast track’ να υποδέχεται τα πρώτα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού έργα ενάμιση χρόνο μετά την ψήφισή του, με τον Αναπτυξιακό Νόμο να υποδέχεται ελάχιστες αιτήσεις, με το ΕΣΠΑ αποδεδειγμένα να φυτοζωεί και, με τα Ταμεία που χρηματοδοτεί, όπως το ΕΤΕΑΝ, να διαθέτουν πόρους που όμως δεν έχουν φτάσει παρά σε ελάχιστο ποσοστό στην πραγματική οικονομία, σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Ειδικά για το ΕΣΠΑ, σημείωσε πως δεν υπάρχει δικαιολογία για τη σημερινή κατάσταση καθώς οι ευθύνες, από την αδυναμία διαχείρισης και την παρουσίαση των αυτονόητων ως επιτυχιών, είναι υπαρκτές. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν θα χαθούν για φέτος Κοινοτικοί πόροι είναι επειδή, έστω και την τελευταία στιγμή, εφαρμόστηκε επιτέλους η αύξηση του ποσοστού Κοινοτικής συγχρηματοδότησης. Ο ισχυρισμός της Κυβέρνησης πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επέτρεπε ως τώρα την αύξηση αυτή, επιβεβαιώνει ακριβώς, εφόσον ισχύει, την τραγική αναξιοπιστία της Κυβέρνησης και όχι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε εφαρμόσει χωρίς πρόβλημα από την Ε.Ε το μέτρο αυτό, το 2006.

 

Τέλος, εκτίμησε πως η Κυβέρνηση δεν ανέλαβε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, αμέλησε να αντλήσει εγκαίρως χρήμα από τις αγορές, αμαύρωσε διεθνώς την εικόνα της χώρας, διέσπειρε αρμοδιότητες, υποσχέσεις και λόγια, και αδυνατεί διαρκώς και συστηματικά να σχεδιάσει και να εφαρμόσει κάποια αποδοτική στρατηγική προς όφελος της χώρας, έστω κατασταλτικά, και παρά τις παραινέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως σχολίασε ο Κωστής Μουσουρούλης, όλα αυτά είναι αποδείξεις έλλειψης κατάλληλων προσώπων, συντονισμού και βέβαια, ουσίας.