Αρχική Απόψεις Aρθρα Νίκος Δανιήλ: Σχολικό κουδούνι στην ΑΕΝ Μηχανικών Χίου, ελπίζουμε με ούριο άνεμο

Νίκος Δανιήλ: Σχολικό κουδούνι στην ΑΕΝ Μηχανικών Χίου, ελπίζουμε με ούριο άνεμο

11

 

                Την  Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 ξεκινάει το νέο Ακαδημαϊκό έτος στις Ακαδημίες  με αισιοδοξία , αλλά και με προβλήματα  όπως,  έλλειψη καθηγητών , απαρχαιωμένη διδακτέα ύλη, καθυστέρηση στην πρόσληψη Επιστημονικών και Εργαστηριακών Συνεργατών κ.ά. .

                Μετά τη έκδοση των αποτελεσμάτων των Αετών σπουδαστών, ξεκινάει και για αυτούς με καθυστέρηση, στις  17 Οκτωβρίου η νέα σχολική χρονιά. Φέτος οι βάσεις των Ακαδημιών των Μηχανικών έφτασαν τα  8.500 μόρια  και τα 96000 μόρια για τους Πλοιάρχους, συναγωνιζόμενες  Σχολές με υψηλές βάσεις. Όσο για όσους επιλέγουν με απολυτήριο  Λυκείου, έφτασαν  φέτος περίπου τον βαθμό 15,2 για τους Μηχανικούς και 16.2 για τους Πλοιάρχους, αυξανόμενος από πέρυσι κατά 0.5 και για του δύο.

                Χαρακτηριστικό των φετινών αποτελεσμάτων είναι, ότι φέτος υπάρχει σπουδαστής που εισήχθη στην ΑΕΝ Μηχανικών Χίου με 21400 μόρια( αρκετοί με 16000 μόρια) και στη ΑΕΝ Πλοιάρχων Οινουσσών με 23400 μόρια (αρκετοί με 16000), σημείο που δηλώνει την αύξηση του επιπέδου των σπουδαστών, αλλά και ότι οι σπουδαστές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν  από τις κατά παράδοση υψηλών βάσεων Σχολές( Πολυτεχνεία , Ιατρικές κ.,ά.), με δεδομένη την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

                Αξιοσημείωτος προβληματισμός είναι, οι 150 γυναίκες Πλοίαρχοι που εισήχθησαν στις Σχολές  σε σύνολο 800, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην εξεύρεση πλοίων(πέρυσι περίπου 30 σπουδάστριες δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν το Α΄ Εκπαιδευτικό τους ταξίδι).Για τις γυναίκες μηχανικούς ο αριθμός είναι μικρότερος  37 γυναίκες σε σύνολο 560 σπουδαστών, ελπίζοντας ότι θα απορροφηθούν στα πλοία.

Αν λάβουμε υπόψη μας την έρευνα του ΙΜΟ σύμφωνα με την οποία  χρειάζονται παγκοσμίως στα πλοία  51000 αξιωματικοί, πρέπει οι ΑΕΝ να αναβαθμιστούν παράγοντας αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού και να αποτελέσουν το πρώτο κομμάτι ανάπτυξης στην Ελλάδα του σήμερα.

 

                                                                                                                Νίκος Δανιήλ

                                                                                                Διευθυντή Σχολής ΑΕΝ Μηχ. Χίου

                                                                                                          Α΄ Μηχανικός Ε.Ν.