Αρχική Απόψεις Aρθρα Σωτήρης Παραδείσης: έτσι θα εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης Χίου

Σωτήρης Παραδείσης: έτσι θα εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης Χίου

16

 Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία  για την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011. Τη μέρα που η Χίος, τα Ψαρά και οι Οινούσσες θα αποκτήσουν το νέο τους Μητροπολίτη. Τον αντικαταστάτη του μακαριστού Διονυσίου Μπαϊρακτάρη.

                 Με ποια διαδικασία όμως θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκλογή Μητροπολίτη Χίου μέσα στη δεύτερη χιλιετία; Ποιοι είναι υποψήφιοι και ποιοι οι εκλέκτορες; Τι θα ακολουθήσει μετά την εκλογή και μέχρι την επίσημη εγκατάστασή του στη Χίο; Απάντηση σ αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στις παρακάτω γραμμές.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: Τα σχετικά με τη διαδικασία της εκλογής ρυθμίζει ο «Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδας», δηλαδή ο νόμος 590/1977.

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ: Ο «Καταστατικός Χάρτης» ορίζει ότι η εκλογή ενός νέου Μητροπολίτη διενεργείται μέσα σε ένα εξάμηνο το βραδύτερο από τη στιγμή που θα χηρεύσει κάποιος μητροπολιτικός θρόνος, και κατά τη διάρκεια της τακτικής συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας. Αν μέσα σ αυτό το διάστημα δεν υπάρχει προγραμματισμένη τακτική σύνοδος της Ιεραρχίας, τότε και μόνο τότε, η Ιεραρχία συνέρχεται εκτάκτως για την εκλογή Μητροπολίτη. Αν όμως υπάρχει τακτική σύνοδος τότε δεν επιτρέπεται να επισπευστεί η διαδικασία με έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας.

                Στη συγκεκριμένη περίπτωση το εξάμηνο από τη χηρεία της Μητρόπολης Χίου συμπληρώνεται στις 17 Ιανουαρίου 2012. Μέσα σ αυτό το διάστημα είναι προγραμματισμένη η  τακτική σύνοδος του Οκτώβρη (η Ιεραρχία συνεδριάζει τακτικά κάθε Οκτώβριο). Επομένως η εκλογή θα μπορούσε να γίνει από έκτακτη σύνοδο, μόνο αν η Μητρόπολη της Χίου είχε χηρεύσει πριν την 1η Απριλίου.

               Η σύνοδος της Ιεραρχίας πάντως έχει ήδη ξεκινήσει από την Τρίτη 4 Οκτωβρίου με τη θεία λειτουργία και την τέλεση μνημοσύνου στη μνήμη του μακαριστού Διονυσίου. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη η εκλογή Μητροπολιτών Χίου και Ζακύνθου (και όποιας άλλης Μητρόπολης χηρεύσει μέχρι τότε), καθώς και βοηθών επισκόπων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ: Είναι κατ αρχήν όλοι οι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο των προς αρχιερατείαν εκλογίμων (περίπου 350 κληρικοί). Ο κατάλογος αυτός δεν δίνεται στη δημοσιότητα. Δημοσιεύονται μόνο κάθε φορά τα ονόματα όσων γράφονται για πρώτη φορά σ αυτό τον κατάλογο, προκειμένου να υποβληθούν τυχόν ενστάσεις κατά της εκλογής τους, Η δημοσίευση γίνεται στο περιοδικό «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» που είναι το επίσημο Δελτίο της Εκκλησίας της Ελλάδας (κάτι σαν το «ΦΕΚ» της Εκκλησίας).

               Δεν κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε εδώ στα γενικά και ειδικά προσόντα που απαιτούνται για την εγγραφή ενός κληρικού σ αυτό τον κατάλογο.   

               Υποψήφιοι είναι επίσης οι 6 σχολάζοντες Μητροπολίτες, οι 7 Τιτουλάριοι Μητροπολίτες, οι 10 Βοηθοί Επίσκοποι και οι οι 2 Τιτουλάριοι Επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδας.

               Τέλος υποψήφιοι είναι και 63 από τους  εν ενεργεία Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδας. Οι υπόλοιποι 17 Μητροπολίτες δεν έχουν δικαίωμα να μετατεθούν γιατί οι 12 απ αυτούς δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία από την εκλογή τους, ενώ άλλοι 5 έχουν ήδη μετατεθεί μία φορά. Για να μετατεθεί όμως ένας Μητροπολίτης σε άλλη Μητρόπολη πρέπει να λάβει πλειοψηφία των 2/3 της Ιεραρχίας.

ΦΑΒΟΡΙ: Απόλυτα έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας αναφέρουν ότι το μεγάλο φαβορί είναι ο συμπατριώτης μας Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Μάρκος Βασιλάκης, κάτι που εκφράζει εξ άλλου και το αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι αποδεκτός απ όλες τις πτέρυγες της Ιεραρχίας, κάτι που μπορεί να τον οδηγήσει στο απόλυτο ρεκόρ εκλογής.

ΕΚΛΕΚΤΟΡΕΣ:  Είναι το σύνολο των μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, δηλαδή 81 Ιεράρχες και συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και οι 80 εν ενεργεία Μητροπολίτες. Δηλαδή η απόλυτη πλειοψηφία αντιστοιχεί σε 41 ψήφους και τα 2/3 σε 54 ψήφους. Βέβαια τα νούμερα αυτά είναι συνήθως χαμηλότερα, αφού πάντα υπάρχουν και απόντες για λόγους υγείας, φαινόμενο συνηθισμένο στους υπερήλικες Ιεράρχες.

                Δεν ξέρουμε πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες για την αποκατάσταση της κανονικής τάξης με την επάνοδο στη δημοκρατική παράδοση της Εκκλησίας που θέλει τους επισκόπους να εκλέγονται «ψήφω κλήρου και λαού». Άλλωστε αυτό συμβαίνει και σήμερα σε πολλές ορθόδοξες εκκλησίες, κατά κύριο λόγο στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και στην Εκκλησία της Κύπρου.  

                Όπως όλα δείχνουν όμως αυτή η εκλογή θα είναι από τις λίγες που είτε με το σημερινό σύστημα, είτε με την ψήφο κλήρου και λαού το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανάμιξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην παρούσα εκλογή (λόγω και των καλών σχέσεων Αθήνας και Κωνσταντινούπολης αυτή τη στιγμή), αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρει το Φανάρι το αποτέλεσμα της εκλογής στη Μητρόπολη  Χίου που αποτελεί μια από τις πιο ιστορικές και σημαντικές επαρχίες του οικουμενικού θρόνου.

                 Ως γνωστόν η Χίος ανήκει στις Μητροπόλεις των «Νέων Χωρών» που παραχωρήθηκαν «επιτροπικώς» και «άχρι καιρού» στην Εκκλησία της Ελλάδας.

                  Σύμφωνα με τους όρους της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης του 1928 που επικύρωσε η Ελληνική Πολιτεία με το Ν. 3615/1928 (άλλοι απ αυτούς τηρούνται και άλλοι δεν τηρούνται σήμερα με την ανοχή του Φαναρίου) ο κατάλογος των προς αρχιερατείαν εκλογίμων πρέπει να αποστέλλεται (προκειμένου για την εκλογή Μητροπολίτη σε κάποια από τις Νέες Χώρες) προς έγκριση στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος δικαιούται να υποδείξει υποψήφιους. Στις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών δεν επιτρέπεται το «μεταθετό», κάτι που δεν έχει τηρηθεί με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη  μετάθεση του Θεσσαλονίκης Άνθιμου από την Αλεξανδρούπολη κατά την περίοδο της σύγκρουσης μεταξύ Βαρθολομαίου – Χριστόδουλου.

                  Τέλος ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου πρέπει να αναγγέλει στον Οικουμενικό Πατριάρχη τη χηρεία και την πλήρωση κάθε μητροπολιτικού θρόνου στις επαρχίες των Νέων Χωρών.  

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ: Να επισημάνουμε κατ αρχήν ότι όλες οι φάσεις της διαδικασίας γίνονται με μυστική ψηφοφορία. Στην πραγματικότητα όμως η μυστικότητα δεν διασφαλίζεται, καθώς δεν υπάρχουν έντυπα ψηφοδέλτια αλλά οι Ιεράρχες αναγράφουν χειρόγραφα στο ψηφοδέλτιο το όνομα ή τα ονόματα της προτίμησής τους.

              Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη στην αρχή της συνεδρίασης οι Ιεράρχες θα αποφασίσουν  αν η πλήρωση της Μητρόπολης Χίου θα γίνει «δια καταστάσεως» δηλαδή με τη μετάθεση κάποιου από τους 63 Μητροπολίτες που έχουν αυτό το δικαίωμα. Για να ισχύσει όμως το «μεταθετό» θα πρέπει υπέρ της διαδικασίας  αυτής  να ψηφίσουν τα 2/3 των παρόντων μελών της Ιεραρχίας.

               Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε η Ιεραρχία σε μία και μοναδική ψηφοφορία θα εκλέξει  έναν από τους Μητροπολίτες που δικαιούνται. Και σ αυτή την ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων.

                Αν δεν επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία από κανένα Μητροπολίτη στην πρώτη ψηφοφορία (το ίδιο θα συμβεί αν δεν υπάρξει ανάλογη πλειοψηφία κατά την προκαταρκτική ψηφοφορία) τότε η πλήρωση του μητροπολιτικού θρόνου θα γίνει «δι εκλογής», όπως αποκαλείται η σχετική διαδικασία.

                Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει 2 φάσεις. Στην πρώτη φάση θα καταρτιστεί το «τριπρόσωπο». Συγκεκριμένα κάθε Μητροπολίτης θα αναγράψει στο ψηφοδέλτιο του 3 ονόματα απ αυτούς που περιλαμβάνονται στον «κατάλογο των προς αρχιερατείαν εκλογίμων» ή ανήκουν στους σχολάζοντες Μητροπολίτες ή τους Τιτουλάριους και βοηθούς Επισκόπους και Μητροπολίτες. Οι 3 υποψήφιοι που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους θα αποτελέσουν το τριπρόσωπο και θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση.

                Σ αυτή τη δεύτερη φάση, μεταξύ των τριών, θα εκλεγεί όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία.

                Σε περίπτωση ισοψηφίας, αν αυτοί που θα ισοψηφίσουν έχουν διαφορετικό βαθμό (επίσκοπος, πρεσβύτερος, διάκονος) θα εκλεγεί όποιος έχει μεγαλύτερο βαθμό. Αν έχουν τον ίδιο βαθμό θα εκλεγεί όποιος έχει τα πρεσβεία αρχιερωσύνης ή ιερωσύνης  (αρχαιότερος ως προς την αντίστοιχη ημερομηνία χειροτονίας).

ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΗΝΥΜΑ: Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας θα πρέπει να ειδοποιηθεί ο νεοεκλεγμένος Μητροπολίτης να προσέλθει στο χώρο συνεδριάσεων της Ιεραρχίας. Συνήθως δεν είναι καθόλου δύσκολη η ανεύρεση του νικητή της εκλογικής διαδικασίας γιατί σχεδόν πάντα είναι γνωστή εκ των προτέρων η πρόθεση των εκλεκτόρων Ιεραρχών. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο τώρα,  αν εκλεγεί ο Αρχιμανδρίτης Μάρκος Βασιλάκης, γιατί ως Αρχιγραμματέας θα παρίσταται στο χώρο συνεδριάσεων.

                Μόλις προσέλθει ο νεοεκλεγείς θα τελεστεί κατ αρχήν στο χώρο συνεδριάσεων το «Μικρό Μήνυμα». Αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Ιεραρχίας θα προσφωνήσει τον εκλεγέντα και θα του ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Στην προσφώνηση θα απαντήσει ο Θεοφιλέστατος Εψηφισμένος Μητροπολίτης, όπως θα αποκαλείται πλέον ο εκλεγείς και θα δηλώσει αν αποδέχεται το αποτέλεσμα. Αν δεν υπάρξει αποδοχή της εκλογής η διαδικασία θα επαναληφθεί.

                 Αμέσως μετά την αποδοχή της εκλογής θα τελεστεί στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο της Μονής Ασωμάτων Πετράκη το «Μεγάλο Μήνυμα». Πρόκειται για εκκλησιαστική ακολουθία, μετά το τέλος της οποίας εκπρόσωπος της Ιεραρχίας θα διαβάσει την  απόφαση του Σώματος για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Χίου, ο οποίος στη συνέχεια θα διαβάσει τη διαβεβαίωση αποδοχής της εκλογής του. Τα δύο αυτά κείμενα θα είναι γραμμένα σε κώδικα και θα υπογραφούν από το νέο Μητροπολίτη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τους συμμετέχοντες Αρχιερείς.

                 Στη Χίο η είδηση της εκλογής θα αναγγελθεί με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες.

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ: Αν ο εκλεγείς είναι ήδη επίσκοπος, είναι αυτονόητο ότι δεν απαιτείται χειροτονία.

               Εκλογή διακόνου σε θέση Μητροπολίτη, αν και τυπικά είναι δυνατή, δεν έχει πραγματοποιηθεί τα νεότερα χρόνια στην Ελλάδα (και ούτε αναμένεται μια τέτοια έκπληξη τώρα) για να έχουμε 2 χειροτονίες πρώτα σε πρεσβύτερο και μετά σε επίσκοπο. Στη Χίο, πάντως,  εκλογή διακόνου σε Μητροπολίτη είχαμε το 1839.

               Αν βέβαια, όπως αναμένεται να συμβεί, εκλεγεί Αρχιμανδρίτης, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η χειροτονία του σε επίσκοπο.

               Αν και το περισσότερο αναμενόμενο θα ήταν η χειροτονία να γίνει την  Κυριακή 9 Οκτωβρίου, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η  επικρατέστερη ημερομηνία της χειροτονίας είναι η αμέσως επόμενη μέρα της εκλογής, δηλαδή το Σάββατο 8 Οκτωβρίου και ο πιθανότερος τόπος ο Ι. Ναός Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτη που λειτουργεί ως προσωρινός Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών. Η τελική επιλογή της ημερομηνίας και του τόπου θα αποφασιστεί από τους ιεράρχες και θα γίνει επίσημα γνωστή μετά την εκλογή. Η απόφαση λαμβάνεται σε συνάρτηση και με την επιθυμία του εκλεγέντος, αλλά και το αν θα έχουμε χειροτονία και άλλου επισκόπου. Για τη Ζάκυνθο πάντως είναι φαβορί ο επίσκοπος Φωτικής Διονύσιος, οπότε δεν θα έχουμε χειροτονία.

               Η χειροτονία ενός επισκόπου γίνεται στη διάρκεια της λειτουργίας και είναι μια λαμπρή τελετή, που συνήθως μεταδίδεται και από την τηλεόραση της ΕΤ1. Τόσο κατά τη διάρκεια του όρθρου όσο και κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας κυριαρχούν οι ύμνοι της Κυριακής της Πεντηκοστής.

                Μετά τη δοξολογία και πριν την έναρξη της λειτουργίας ο χειροτονούμενος, κρατώντας στα χέρια του το Ευαγγέλιο και πατώντας σ ένα πανί πάνω στο οποίο θα είναι ζωγραφισμένα τρεις ποταμοί μια πόλη κι ένας αετός θα απαγγείλει το Σύμβολο της Πίστεως και θα διαβάσει την ομολογία πίστεως.

                Το μυστήριο τελείται πριν το αποστολικό και το ευαγγελικό ανάγνωσμα. Αναμένεται να παραστούν πολλοί Μητροπολίτες. Όποιος απ αυτούς προεξάρχει (εκτός απροόπτου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος) θα προσφωνήσει τον χειροτονούμενο για να ακολουθήσει η αντιφώνηση του νέου Μητροπολίτη.

                Στη χειροτονία θα ψαλούν όπως συμβαίνει και στο γάμο τα τροπάρια «Άγιοι μάρτυρες..», «Δόξα σοι Χριστέ ο Θεός…» και Ησαΐα χόρευε..» Ο χειροτονούμενος  Μητροπολίτης θα γονατίσει μπροστά στην Αγία Τράπεζα ενώ ο Αρχιεπίσκοπος αφού τοποθετήσει στο κεφάλι του το Ευαγγέλιο ανοικτό θα  εκφωνήσει τις φράσεις «Ψήφω και δοκιμασία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών των συγκροτούντων την Ιεράν Σύνοδον της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Θεία Χάρις η πάντοτε τα ασθενή θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα προχειρίζεται (όνομα του χειροτονούμενου) τον θεοφιλέστατον πρεσβύτερον εις Μητροπολίτην της θεοσώστου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών». Ακολουθεί η ένδυση του νέου Μητροπολίτη με τα αρχιερατικά του άμφια και την εκφώνηση «Άξιος» από το εκκλησίασμα.

             Η εκλογή και χειροτονία πρέπει να γνωστοποιηθούν επισήμως στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Υπουργό Παιδείας η οποία ασκεί και τον έλεγχο νομιμότητας.

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ: Τη σκυτάλη παραλαμβάνει στη συνέχεια η Πολιτεία. Μέσα σε δέκα μέρες από την επίσημη γνωστοποίηση πρέπει να εκδοθεί, με πρόταση της Υπουργού Παιδείας, Προεδρικό Διάταγμα «περί αναγνωρίσεως και καταστάσεως» του εκλεγέντος το οποίο και θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

           Μετά την κοινοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος προς την Ιεραρχία ο νέος Μητροπολίτης θα δώσει ενώπιον  του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Άννας Διαμαντοπούλου την παρακάτω διαβεβαίωση: «Διαβεβαιούμαι επί τη Αρχιερωσύνη μου ότι θα εκπληρώ τη θεία χάριτι τα αρχιερατικά μου καθήκοντα μετά πάσης σπουδής και δυνάμεως, τηρών απαρασαλεύτως τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς Κανόνας και τας ιεράς Παραδόσεις, διαδηλώ δε υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους».

ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ: Η διαδικασία της διαδοχής στο μητροπολιτικό θρόνο της Χίου θα  ολοκληρωθεί με την επίσημη τελετή της ενθρόνισης.

            Θα πρέπει να αναμένεται ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες ώστε ο νέος Μητροπολίτης να εγκατασταθεί το συντομότερο στην έδρα του προκειμένου να προστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των πολιούχων της Χίου και την 99η επέτειο της απελευθέρωσης. Μπορούμε, λοιπόν να διακινδυνεύσουμε την  πρόβλεψη ότι πιθανή ημερομηνία της ενθρόνισης θα είναι η Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011.

             Το βέβαιο πάντως είναι ότι ακόμη και στην πιο ακραία περίπτωση καθυστέρησης η ενθρόνιση θα πραγματοποιηθεί πριν τα Χριστούγεννα. 

             Σύμφωνα με τα ειωθότα η ενθρόνιση θα ξεκινήσει με την επίσημη υποδοχή του νέου Ποιμενάρχη σε κεντρικό σημείο της πόλης (πλατεία ή λιμάνι, ανάλογα και με το μέσο άφιξης) από το Δήμαρχο Πολύδωρο Λαμπρινούδη, ο οποίος και θα τον προσφωνήσει. Θα τον προσφωνήσει επίσης ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης Μηθύμνης Ιάκωβος ο οποίος και θα του παραδώσει συμβολικά την ποιμαντορική ράβδο.

            Στις προσφωνήσεις τόσο του Τοποτηρητή όσο και του Δημάρχου θα απαντήσει ο νέος Μητροπολίτης.

           Στη συνέχεια θα σχηματιστεί πομπή με κατεύθυνση το Μητροπολιτικό Ναό όπου ο νέος Μητροπολίτης θα εγκατασταθεί στο θρόνο του για να πραγματοποιηθεί η τελετή της ενθρόνισης στη διάρκεια της οποίας, εκτός της εκκλησιαστικής ακολουθίας θα συμβούν και τα παρακάτω: Αρχικά θα διαβαστούν από εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου η «Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου προς τον ιερό κλήρο και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου Ψαρών και Οινουσσών» και το Προεδρικό Διάταγμα, κείμενα με τα οποία γίνεται και επισήμως γνωστή στο χιώτικο λαό η εκλογή και χειροτονία του νέου πνευματικού ηγέτη της τοπικής εκκλησίας και καλούνται τα όργανα της Πολιτείας να του απονέμουν τις προσήκουσες στο αξίωμά του τιμές.

              Προσφωνήσεις θα απευθύνουν εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου ο Τοποτηρητής ή κάποιος άλλος από τους παριστάμενους Αρχιερείς, εκπρόσωπος του ιερού κλήρου της Χίου (συνήθως ο Πρωτοσύγκελος) και ενδεχομένως εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη, των τοπικών αρχών και άλλων φορέων.

             Στο τέλος της τελετής ο νέος Μητροπολίτης θα εκφωνήσει τον ενθρονιστήριο λόγο του που αποτελεί ουσιαστικά τις προγραμματικές του δηλώσεις για τη διαποίμανση της Μητρόπολης.

            Μετά την τελετή (όπως και μετά τη χειροτονία του) θα δεχθεί τις ευχές κλήρου και λαού, ενώ το απόγευμα αναμένεται να τελέσει τρισάγιο στους τάφους των προκατόχων του. 

              Από τη μέρα εκείνη και μετά θα ξεκινήσει η ποιμαντορία του νέου Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών.

             Ως γνωστόν ένας Μητροπολίτης παραμένει στον τόπο για τον οποίο εκλέχτηκε  (με λίγες εξαιρέσεις) για μια ολόκληρη ζωή. Είναι επίσης βέβαιο ότι οι αποφάσεις του επηρεάζουν την εκκλησιαστική, πνευματική και κοινωνική (κι όταν ξεπερνά το μέτρο ακόμα και την πολιτική) ζωή του τόπου. Επομένως αφορούν όχι μόνο τους πιστούς αλλά ολόκληρο το χιώτικο λαό.

             Γι αυτό και επιθυμούμε  το αποτέλεσμα της εκλογής να είναι αυτό που θα ανταποκρίνεται στην προσδοκία της τοπικής κοινωνίας.

            Ο νέος μας Ποιμενάρχης θα κριθεί βέβαια από τις πράξεις του, αφού «αρχή άνδρα δείκνυσι», αλλά θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα δικαιώσει τις προσδοκίες και θα έχει μια ποιμαντορία θεάρεστη, φιλάνθρωπη και ευεργετική για τη Χίο και τους κατοίκους της.

 

                                                                                ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ, Θεολόγος

 Αναδημοσίευση από την «Αλήθεια» 3 και 4 Οκτωβρίου 2011