Αρχική Νέα Τοπικά Αυτόνομη Παρέμβαση: Κάλεσμα για την απεργία 19/10

Αυτόνομη Παρέμβαση: Κάλεσμα για την απεργία 19/10

4

 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΕΦΕΔΡΕΙΑ, ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ, ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΣΣΕ

ΟΧΙ  ΑΛΛΑ ΔΑΚΡΥΑ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

 Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα, στην ελληνική βουλή, αποτελεί λαιμητόμο των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Η παραδομένη στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των δανειστών κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καταργεί όποια δικαιώματα έχουν απομείνει και παρά την οργή και την αγανάκτηση που προκαλεί στην ελληνική κοινωνία, επιμένει στην αδιέξοδη πολιτική της.

Με τα μέτρα αυτά απολύονται εργαζόμενοι από το δημόσιο, ακόμη και μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, κατακρεουργούνται μισθοί και συντάξεις, διαλύονται τα συλλογικά δικαιώματα, προστίθενται νέα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη και οι εργαζόμενοι και η κοινωνία οδηγούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Α. Απολύονται εργαζόμενοι από το δημόσιο ακόμη και μόνιμοι  Δημόσιοι Υπάλληλοι, καταργούνται οργανικές θέσεις, θεσμοθετούνται οι αυθαιρεσίες και οι διώξεις, κουρελιάζεται  το σύνταγμα  και διαλύονται δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικά αγαθά. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης πρώτα καταργούνται οι κενές οργανικές θέσεις, μετά απολύονται όσοι εντάσσονται σε συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και καταργούνται οι θέσεις τους και στη συνέχεια καταργούνται οι υπόλοιπες οργανικές  θέσεις που «πλεονάζουν» και απολύονται οι υπάλληλοι, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που κατέχουν τις θέσεις.

1. Για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και έναν αιώνα μετά την κατοχύρωση της μονιμότητας  η ανάλγητη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά σε απολύσεις ακόμη και μόνιμου προσωπικού., Οι απολύσεις θα γίνουν άμεσα με την κατάργηση οργανικών θέσεων, την εργασιακή εφεδρεία και τη συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.

Με τις διατάξεις του άρθρου 35  προβλέπεται ότι μετά από  εκτίμηση των εγκάθετων και υποτακτικών γενικών γραμματέων των υπουργείων θα μετακινηθεί το “πλεονάζον” προσωπικό  και εάν δεν υπάρχουν  ανάγκες σε άλλες υπηρεσίες  οι θέσεις καταργούνται και απολύονται οι υπάλληλοι  με την κατάργηση της οργανικής τους θέσης. Από τη ρύθμιση μάλιστα αυτή δεν εξαιρείται καμία υπηρεσία, κανένας κλάδος.

Πρόκειται  για την πιο βάρβαρη και αυθαίρετη  ρύθμιση  στην ιστορία του ελληνικού κράτους που προωθεί η υπόδουλη κυβέρνηση.

2. Με τη συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα «σκοτώνουν τα άλογα» όταν γεράσουν και απολύουν υπαλλήλους που μέχρι το 2013 θα συμπληρώσουν 35 χρόνια υπηρεσίας και το 55ο έτος ηλικίας. Οι υπάλληλοι οδηγούνται στην φτώχια αφού θα λαμβάνουν μόνο το 60% του βασικού μισθού. Από τις ρυθμίσεις της διάταξης αυτής,  εξαιρούνται μόνο οι πρόσφατα τοποθετημένοι Γενικοί Διευθυντές και προσωρινά κάποιοι άλλοι κλάδοι όπως π.χ. εκπαιδευτικοί, νοσηλευτικό προσωπικό. Η ρύθμιση αυτή όπως και η προηγούμενη θα οδηγήσει σε διάλυση τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

3. Καταργούνται και συγχωνεύονται φορείς του δημοσίου και το προσωπικό  απολύεται μέσω της εργασιακής εφεδρείας

4. Θεσμοθετείται η κινητικότητα του προσωπικού μεταξύ υπουργείων και αποκεντρωμένων υπηρεσιών  χωρίς καμία αντικειμενική διαδικασία  και κανένα κριτήριο. Με τις διατάξεις αυτές ανοίγει ένας νέος δρόμος για αυθαιρεσίες,  κομματικές διώξεις και τακτοποιήσεις ημετέρων.

5. Καταργούνται όλες οι κενές οργανικές θέσεις των υπηρεσιών  με μοναδικό λόγο  να καλυφθούν τυπικά νομικά οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

6. Από 1-1-2012  θα υπάρξει η νέα μεγάλη καταιγίδα  απολύσεων μόνιμου και έκτακτου προσωπικού μέσα από την αναδιοργάνωση δημοσίων υπηρεσιών που θα γίνει από ιδιωτικές εταιρείες με στόχο την κατάργηση κατά 30% των οργανικών μονάδων.

Οι αυθαιρεσίες όμως των κυβερνώντων  και τα κομματικό-πελατειακό όργιο θα ενταθεί μέσα από την επιλογή των διευθυντών, όχι από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια αλλά από τον εκάστοτε  υπουργό, μέσα από τις αξιολογήσεις κλπ.

Β. Με το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο κατακρεουργούνται παραπέρα τα εισοδήματα των εργαζομένων στο δημόσιο. Έτσι, μετά το 40% της υποβάθμισης των εισοδημάτων από το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο με τις νέες ρυθμίσεις υπάρχει επιπλέον μείωση που υπερβαίνει το 20%. Αυτό προκύπτει:

1. Από τους χαμηλούς βασικούς μισθούς που προσδιορίστηκαν με το νέο μισθολόγιο. Ο προσδιορισμός των νέων μισθών σε χαμηλά επίπεδα έχει ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται ούτε οι τακτικές αποδοχές που δίνονταν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και στις οποίες μάλιστα υπήρχαν και σχετικές κρατήσεις για κύρια σύνταξη (Βασικός μισθός, επίδομα 140 ευρώ και κίνητρο απόδοσης)

2. Από τον περιορισμό των οικογενειακών επιδομάτων που μετατρέπονται σε οικογενειακή παροχή και δίνεται στον ένα σύζυγο εφόσον υπάρχει ανήλικο παιδί

3. Από την κατάργηση των κλαδικών επιδομάτων.

4. Από τον περιορισμό των υπερωριών.

5. Από τη σύνδεση μισθού-βαθμού και  τον αυθαίρετη ποσόστωση και περιορισμό της ένταξης στους καταληκτικούς βαθμούς.

6. Από την κατάταξη των υπηρετούντων υπαλλήλων αφού οι μεταβατικές διατάξεις προβλέπουν πολύ περισσότερα χρόνια από αυτά που αναλογούν σε κάθε βαθμό και έχουν στόχο τη μισθολογική καθήλωση των υπαλλήλων.

7. Από την κατάργηση της ακώλυτης μισθολογικής εξέλιξης.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μειώσεις για όλους τους υπαλλήλους που κυμαίνονται από 7% έως 55%. Μεγαλύτερα θύματα είναι όμως  οι υπάλληλοι με μικρή προϋπηρεσία και οι υπάλληλοι  της ΔΕ και ΥΕ κατηγορίας. Είναι αποκαλυπτικό ότι οι καθαρές αποδοχές στον νεοδιόριστο στην ΥΕ κατηγορία είναι 450 €

Δραματικές μειώσεις θα υπάρξουν και για τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ αφού η κυβέρνηση καταργώντας Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και εσωτερικούς κανονισμούς επεκτείνει το νέο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ.

Γ. Κατακρεουργούνται ακόμη περισσότερο οι κύριες, οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ.

1. Περικόπτονται επιπλέον οι συντάξεις για ποσά πάνω από 1200 ευρώ κατά 20%.

2. Για όσους είναι κάτω των 55 ετών προβλέπεται νέα μείωση κατά 40% για το ποσό της σύνταξης πάνω από τα 1000 ευρώ.

3. Οι συντάξεις που θα χορηγηθούν μέχρι 31-12-2013 θα υπολογίζονται με βάση το προηγούμενο μισθολόγιο χωρίς όμως την εξέλιξη στα μισθολογικά κλιμάκια.

4. Μειώνεται επιπλέον το μέρισμα του ΜΤΠΥ κατά 30%.

5. Μειώνεται το εφάπαξ κατά 15% και 20%.

Δ. Καταργούνται  οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα με τη μη επέκτασης τους για δύο χρόνια, με την κατάργηση της ευνοϊκότερης ρύθμισης και δρομολογούνται τα σχέδια για κατάργηση του κατώτερου μισθού της Εθν. Συλλογικής Σύμβασης και τον περιορισμό του στα 550 .

Ε. Λεηλατούνται τα ελάχιστα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων μέσα από την βάρβαρη φορολογική επίθεση , την μείωση του αφορολόγητου στα 5000 ευρώ και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Η νέα επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού  δεν πρέπει να περάσει. Όλοι στους δρόμους για να ανατρέψουμε την μνημονιακή  πολιτική ,την κυβέρνηση και αυτούς που την στηρίζουν

 

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 19  ΟΚΤΩΒΡΗ