Αρχική Νέα Τοπικά Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα, Σάββατο 14/10

Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα, Σάββατο 14/10

6

 


Και η Χίος συμμετέχει μεταξύ των 18 πόλεων που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές σαββατόβραδο το πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα».

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ. – www.ioas.gr) σε συνεργασία με τους «Responsible Young Drivers» (RYD) του Βελγίου, για 5η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011 εκδηλώσεις σε 18 πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο ταυτόχρονα με τη μεγάλη Πανευρωπαϊκή διοργάνωση σε 27 χώρες (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Πολωνία, Δανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ισπανία, Σλοβακία, Μάλτα, Κύπρος, Ιταλία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουγγαρία, Φιλανδία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Κάτω Χώρες, Σλοβενία, Ρουμανία), με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύοντας στην προώθηση της Οδικής Ασφάλειας, αυξάνοντας έτσι την ευαισθητοποίηση του κοινού και παρουσιάζοντας στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί:

15 Οκτωβρίου 2011 – Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

Η εν λόγω εκδήλωση θα διεξαχθεί ταυτόχρονα στις παρακάτω πόλεις και νυχτερινά κέντρα:

α/α

ΠΟΛΕΙΣ

ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ / Bars

1

ΑΘΗΝΑ

Da Vinci

(Αγ. Παρασκευή)

FACES

(Γλυφάδα)

CITY

(Κολωνάκι)

2

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ

3

ΧΙΟΣ

METROPOLIS

4

ΧΑΝΙΑ

ΜΥ

5

ΡΟΔΟΣ

COLORADO

6

ΛΑΡΙΣΑ

ΧΙΛΙΑΧΕΙΛΙΑ

7

ΚΑΤΕΡΙΝΗ

KARTELL CLUB

8

ΣΕΡΡΕΣ

στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης

9

ΧΑΛΚΙΔΑ

Frenzy

 Panthaion

 

10

ΠΑΤΡΑ

EL MUNDO

11

ΑΜΑΛΙΑΔΑ

 

12

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

E-BASE

13

ΔΡΑΜΑ

ΘΕΑΤΡΟ Live

14

ΦΛΩΡΙΝΑ

LA CASA

15

ΑΜΥΝΤΑΙΟ

Tα Ρόδα

16

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

 

17

ΚΟΡΩΝΗ

ZANZA CLUB

18

ΒΟΛΟΣ

  Η συγκεκριμένη δράση διεξάγεται με την υποστήριξη των Εθελοντών του Ινστιτούτου πανελλαδικά, οι οποίοι με μεγάλη προθυμία συμμετέχουν στις ενέργειες του Ι.Ο.ΑΣ. και βοηθάνε για την καλή διεξαγωγή τους ενώ τη δράση του Ινστιτούτου υποστηρίζει και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, καθώς και η Ένωση Μπάρμεν Ελλάδος.

Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να συναντήσουμε τους νέους στο δικό τους περιβάλλον και σε άμεση επικοινωνία μαζί τους να συζητήσουμε για την κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση.

Οι εθελοντές, μεταξύ 18 και 35 ετών, θα βρίσκονται έξω από τα νυχτερινά κέντρα των παραπάνω πόλεων για να ενθαρρύνουν τους νέους επισκέπτες να επιλέξουν από την παρέα τους τον «οδηγό της παρέας», ο οποίος αφού αποδεχτεί τον τίτλο θα είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει αλκοόλ όλο το βράδυ προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του επιστρέφοντας από τη νυχτερινή διασκέδαση.

Προκειμένου να αναγνωριστεί ως ο «Οδηγός της παρέας», οι εθελοντές του/της ζητάνε να φορέσει ένα ειδικό βραχιολάκι. Όταν θα είναι ώρα να φύγει από το μπαρ θα μπορεί να κάνει, με τη δική του θέληση ένα φιλικό αλκοτέστ για να μπορέσουμε να δούμε εάν τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει ο «Οδηγός της παρέας» θα επιβραβεύεται ενώ σε άλλη περίπτωση, οι εθελοντές μας θα συμβουλεύουν να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι του με ταξί.

Το μήνυμα της βραδιάς είναι:

«Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας»

 

Το έτος 2010, που επίσης πραγματοποιήθηκε η εν λόγω ενέργεια, ο αριθμός του πληθυσμού που συμμετείχε στις εκδηλώσεις ανήλθε σε 2.500 άτομα από 26 νυχτερινά κέντρα σε 14 πόλεις στην Ελλάδα και 520 άτομα στην Κύπρο.

Το 44% των συμμετεχόντων προέβησαν σε φιλικό αλκοτέστ εκ των οποίων το 1/4 στο σύνολο των  αποτελεσμάτων ήταν πάνω από το όριο που ορίζει ο ΚΟΚ.

 

Η εν λόγω ενέργεια διεξάγεται από το Ινστιτούτο με τη συμβολή της Τροχαίας που διαθέτει τα αλκοολόμετρα στο Ινστιτούτο και υποστηρίζεται από την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών και το Σύνδεσμο Ελληνικών Αποσταγμάτων & Οινοπνευματωδών Ποτών, από τους εθελοντές του Ινστιτούτου σε κάθε πόλη καθώς και τους συνεργαζόμενους φορείς: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Τροχαία Δράμας, Δ/νση Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. Ρόδου, Δήμο Φλώρινας, Ε.ΚΑΤ.Ο Φλώρινας, Δήμο Αμύνταιου, Σύλλογο Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Χανίων, Λιμενική Αστυνομία Χίου, Τομέα Ψυχικής Υγείας/Γενικό Νοσοκομείο Χίου, ΤΑΞΙ Χίου, Σύλλογο Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Ζακύνθου και Τοπική Λέσχη Αυτοκινήτου Βόλου.

Ραντεβού το Σάββατο 15 Οκτωβρίου για να διασκεδάζουμε πάντα με ασφάλεια!

Περισσότερες πληροφορίες: 210 8620150, 6984111206, www.ioas.gr

Σχετικά με το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» www.ioas.gr ιδρύθηκε το Μάιο 2005 από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, επιχειρηματικούς φορείς, Ελεγκτική Εταιρεία και φυσικά πρόσωπα. Κύριος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση, στοχεύοντας κατ’ εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Αιτία για την ίδρυση του Ινστιτούτου είναι το γεγονός ότι έχουμε τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη στα τροχαία συμβάντα τα οποία αποτελούν δυστυχώς και την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους στην Ελλάδα. Αφορμή για την ίδρυσή του αποτέλεσε η τραγική, άδικη απώλεια του Πάνου Μυλωνά, φοιτητή Μηχανολόγου Μηχανικού του Πανεπιστημίου Πατρών, ενός ταλαντούχου νέου με εξαίρετο ήθος, πολλά υποσχόμενου στο χώρο της τεχνολογίας και της δημοσιογραφίας.