Αρχική Απόψεις Aρθρα Δημήτρης Λαβατσής: «Πρέπει νάσαι πολύ λέρα… για να κυβερνάς γαλέρα»

Δημήτρης Λαβατσής: «Πρέπει νάσαι πολύ λέρα… για να κυβερνάς γαλέρα»

14

 «Πρέπει νάσαι πολύ λέρα

      για να κυβερνάς γαλέρα.»

Το περασμένο Σάββατο  συνάντησα στο δρόμο έναν περιφερειακό σύμβουλο της πλειοψηφίας. Με ρώτησε πως είμαι και,  παρ ότι μου είναι συμπαθής, τεντώθηκα. Την προηγούμενη ημέρα είχα γυρίσει από την Αθήνα, όπου, μετά τις συνεχείς μειώσεις της σύνταξής μου, αναγκάστηκα να πουλήσω το αυτοκίνητο που εξυπηρετούσε ένα από τα λίγα μεράκια μου, να ταξιδεύω  σε δύσβατα μέρη και ερημικές παραλίες.

Δεδομένου ότι οι περικοπές μαζί με τις αυξήσεις του κόστους ζωής τα προηγούμενα χρόνια (2009-2010) που δεν πήραμε (φυσικά!) σημαίνουν  συνολικά πτώση του εισοδήματος μου κατά 40%  «δεν ήμουν στα καλύτερά μου». Του απάντησα λοιπόν έντονα ότι “είμαι πολύ καλά με τις αυξήσεις της σύνταξής μου  όπως όλος ο κόσμος. Και πολύ χαρούμενος!»
Χωρίς δισταγμό και χωρίς να ντραπεί μου αντέτεινε ότι δεν υπάρχει  άλλη  λύση…. Επέμενε μάλιστα σε αυτό.    
Για να μην χάσω την εναπομείνασα ψυχραιμία μου έφυγα.

Ο συγκεκριμένος  άνθρωπος, στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, μορφωμένος και  έμπειρος είχε χάσει την οποιαδήποτε μετριοπάθειά του αλλά και κάτι χειρότερο: την ανθρώπινη ευαισθησία του ,αυτήν που έχουμε απέναντι στον διπλανό μας. Και εδώ δεν επρόκειτο για ένα προσωπικό ζήτημα: Σαν κι εμένα  ταλαιπωρούνται,  το ίδιο και χειρότερα, από την ανασφάλεια, την ανεργία ,την αδυναμία να βγάλουν το μήνα, εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και αυτοί  ακόμη που δεν έχουν ζοριστεί φοβούνται. Το 90% του πληθυσμού φοβάται το αύριο!                                                                                                                              
Παρ όλα αυτά ο άνθρωπος αυτός στα δύσκολα  διάλεξε να αναπαράγει τον  υπουργό οικονομικών ο οποίος με θρασύτητα είπε το εξωφρενικό στην εκπομπή ανατροπές:  «Υπάρχει δίκαιη κατανομή και αναλογικότητα στις  θυσίες! Ένας οικογενειάρχης που έχει εισόδημα  δέκα χιλιάδες ευρώ το χρόνο πληρώνει 1,5% φόρο. Ένας που έχει εκατό χιλιάδες ευρώ πληρώνει 40%!». Και στο Βενιζέλο ,και στον Παπανδρέου αλλά  και σε όλα τα αφεντικά θεωρείται φυσικό  να ζει κάποια οικογένεια με δέκα χιλιάδες το χρόνο. Μας ζητούν μάλιστα να κλάψουμε και  γι αυτούς  των 100 ή 200 χιλιάδων που πληρώνουν παραπάνω φόρο!

Και καλά οι Βενιζέλοι ,οι Παπανδρέου και οι επίδοξοι διάδοχοί τους ή συνεργάτες τους (ΝΔ, Λάος, Ντόρα )είναι  στον κόσμο τους ,τον κόσμο των αφεντικών, της κυρίαρχης τάξης, των εκμεταλλευτών. Και, όταν δεν έχουν χάσει κάθε προσωπική επαφή με την πραγματικότητα, σαν απατεώνες θέλουν να ερμηνεύουν το μαύρο σαν άσπρο και αμόλυντο, ντυμένοι  με ύφος εθνοσωτήρα  και ρούχα που στοιχίζουν  πολλά μηνιάτικα ενός  εργαζόμενου πολίτη. Ο συγκεκριμένος όμως ντόπιος «πολιτικός παράγων» που συνάντησα τι περισώζει αναπαράγοντας  τις μπουρδολογίες ; Όταν αυτές  εκπορευόμενες από την εξουσία έχουν τραγικές συνέπειες για την μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού; Σίγουρα δεν περισώζει την αξιοπρέπεια του .

Και η εξουσία, κεντρική και τοπική, χωρίζεται με ένα τεράστιο χάσμα, εμφανές σε όλους,  από τις στοιχειώδεις ανάγκες του πληθυσμού.  Αν εμείς δεν αγωνιστούμε να το υπερβούμε ανατρέποντας τους το χάσμα αυτό θα γίνει τάφρος που θα πνίξει τις ζωές μας για πολλά χρόνια. Και θα κυκλοφορούν οι Βενιζέλοι, κεντρικοί και τοπικοί, με περίσσιο θράσος. Αυτό αξίζει σε μας και στα παιδιά μας;