Αρχική Νέα Τοπικά Επιτροπή Αγώνα ΑμεΑ στη Χίο: Όλοι στην 48ωρη πανεργατική

Επιτροπή Αγώνα ΑμεΑ στη Χίο: Όλοι στην 48ωρη πανεργατική

7

 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑμεΑ στη Χίο

 Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί δεν πάει άλλο. Γιατί μόνο αν οργανωθούμε μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση στα δικαιώματά μας.

 

Είμαστε σε μια περίοδο που έχει χειροτερεύσει η θέση μας σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Ζούμε στο πετσί μας εμείς, οι οικογένειές μας, τα παιδιά μας τις δραματικές επιπτώσεις που έχουν τα βάρβαρα μέτρα που εφαρμόζονται σε υγεία, πρόνοια, στην κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, τη φοροληστεία μέσω των αυξήσεων του ΦΠΑ, των τιμολογίων για την αναγκαία λειτουργία των νοικοκυριών (ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο κλπ), τα επιπρόσθετα χαράτσια στα ήδη λεηλατημένα εισοδήματά σας και τις κατοικίες που με κόπους, θυσίες και βάσανα έχετε αποκτήσει και με την ανεργία που τσακίζει κόκαλα. Οι μισθοί των 500 ευρώ είναι καθεστώς, ενώ οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καταργούνται, γεγονός που θα μειώσει τους μισθούς κι άλλο στον ιδιωτικό τομέα. Οι δυο τελευταίες προκηρύξεις του 2643 –έχουν μείνει στα χαρτιά, από το 2008.

 Ετοιμάζονται να δώσουν ένα ισχυρό χτύπημα, με μαζικές περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα των ΑμΕΑ με το νέο κανονισμό εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας (ΚΕΒΑ), που θα τεθεί σε ισχύ άμεσα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Ενώ, τα ικριώματα για τις μαζικές καρατομήσεις των δικαιωμάτων μας έχουν ήδη στηθεί, με τα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ), όπως ονόμασαν τις νέες υγειονομικές επιτροπές.

Ο νέος κανονισμός, δεν είναι τίποτε άλλο από την κάρτα αναπηρίας ή λειτουργικότητας που διαφήμιζαν τόσα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, αλλά και η ΕΣΑΜΕΑ. Μέσω της λεγόμενης λειτουργικότητας δηλ. εισοδηματικά κριτήρια, κοινωνική & οικογενειακή κατάσταση του αναπήρου κ.ά. θα κρίνεται για το εάν ο ανάπηρος θα παίρνει αναπηρική σύνταξη, επίδομα ή θα έχει τις όποιες άλλες παροχές. Τόσα χρόνια οι επίσημες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΑμεΑ αποκρύπτουν από τους ανάπηρους το σφαγείο που ετοιμάζονται να τους οδηγήσουν κυβέρνηση & Ε.Ε. και τροϊκα. Οι ίδιοι να ζητούν την εφαρμογή του νέου κανονισμού!

 Γι’ αυτό σήκωσαν όλο αυτό τον κουρνιαχτό περί των ανάπηρων μαϊμού που οι ίδιοι δημιούργησαν και τους χρησιμοποίησαν για τις δικές τους ανάγκες. Τώρα τους ξαναχρησιμοποιούν για να πέσουν στα μαλακά οι μαζικές περικοπές των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων, προκειμένου να στηρίξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

 α) Οι εξελίξεις στην υγεία: με τις καταργήσεις – μέσω των συγχωνεύσεων – νοσοκομείων, κέντρων υγείας, μονάδων του ΙΚΑ, κλινικών, τμημάτων αλλά και το κλείσιμο 3.000 δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών και ενίσχυσης του επιχειρηματικού χαρακτήρα των νοσοκομείων μέσω της λεγόμενης ολοήμερης λειτουργίας, υπονομεύουν κυριολεχτικά την υγεία του ελληνικού λαού. Γιατί, καλούμαστε να πληρώνουμε στα πρωινά, στα απογευματινά ιατρεία, στα εργαστήρια ή για επεμβάσεις, φάρμακα που έχουν βγει από τις λίστες και τα νοσήλια, δηλαδή καθιστούν την υγεία ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Στη Χίο κλείνουν το ΚΕΚΥΚΑμεΑ, ενώ υπολειτουργεί το ΕΕΕΕΚ.

 β) Ενεργοποιούν την εφαρμογή νόμου του 1997, για την παραχώρηση 550 –νοσοκομειακών κρεβατιών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ταυτόχρονα τους ανοίγουν τον δρόμο και στον τομέα της αποκατάστασης. Τα χαράτσια θα αυξηθούν και στο Σκυλίτσειο, που ήδη πληρώνουμε 5 ευρώ.

 γ) Έφτιαξαν τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) όπου είναι ακόμα ένα εργαλείο παραπέρα περικοπών και εφαρμογής χαρατσιών σε φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, εξετάσεις, τεχνικά βοηθήματα, περιορίζοντας την παροχή υγείας σε ένα ελάχιστο πακέτο παροχών προς τους ασφαλισμένους και πληρωμή από την τσέπη των ασθενών για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών.

 δ) Με το νέο σχέδιο νόμου για την «ανασύνταξη του ΕΣΥ,» μέσω των συγχωνεύσεων των προνοιακών ιδρυμάτων θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας κλείνοντας τμήματα και ιδρύματα και μάλιστα, για τις βαριές αναπηρίες. Η φυσική ιατρική αποκατάστασης παραδίδεται και αυτή στους επιχειρηματίες της υγείας, αφού το εγχείρημά τους π.χ. να συνδέσουν τα ΚΑΦΚΑ και τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με τα νοσοκομεία, γίνεται στην κατεύθυνση της παραπέρα εμπορευματοποίησης και της αποκατάστασης, γιατί θα λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στα πλαίσια των νοσοκομείων – επιχειρήσεις, με συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και με γιατρούς ιδιώτες όπως λέει άλλωστε και το ίδιο το νομοσχέδιο. Επίσης, οι υποδομές των προνοιακών ιδρυμάτων θα παραχωρούνται μέσω συμβάσεων  στους δήμους και τους ιδιώτες της περιοχής προς ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ.!!

 ε) Τα προγράμματα βοήθειας στο σπίτι οδηγούνται στο κλείσιμο, γιατί τέλος του χρόνου σταματάει η χρηματοδότηση, ενώ οι  3000 εργαζόμενοι πετιούνται στον δρόμο, αφού για χρόνια έμεναν, για μήνες απλήρωτοι.  Εργαζόμενοι που δούλευαν χωρίς την ανάλογη στήριξη και τα απαραίτητα μέσα, τους οδηγούν στην ανεργία. Ταυτόχρονα οδηγούνται στην απόγνωση όλοι αυτοί που στηριζόταν έστω και περιορισμένα από το πρόγραμμα ιδιαίτερα οι μοναχικοί συνάδελφοι, που εξυπηρετούνταν έστω και περιορισμένα από αυτά τα προγράμματα. Κλείνουν το βοήθεια στο σπίτι για να το αντικαταστήσουν από ένα άλλο πρόγραμμα άκουσον – άκουσον, καταπολέμησης της ανεργίας, με την λεγόμενη «κοινωνική οικονομία» βαφτίζοντας μας επιχειρηματίες μέσα στην εξαθλίωση μας.

 στ) Περικόπτουν δραστικά τις δαπάνες υγείας και πρόνοιας που ήδη για το 2011 είναι μειωμένες περίπου κατά 1,5 δις ευρώ σε σχέση με αυτές που έχουν ψηφίσει στον προϋπολογισμό, ενώ στο νέο προϋπολογισμό προβλέπεται παραπέρα μείωση περίπου 500 εκατ. €  για κάθε έτος μέχρι και το 2015, και δεν θα γίνει καμία πρόσληψη στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ έχουμε μπροστά μας χιλιάδες απολύσεις με το βάρβαρο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.

 

Υπάρχει διέξοδος, υπάρχει λύση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι           

Πλούτος υπάρχει και είναι τεράστιος. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζούμε καλύτερα, με αξιοπρέπεια, μια ζωή με δικαιώματα. Πρέπει να επιβάλλουμε να επιστραφεί αυτός ο πλούτος στους εργαζόμενους που τον παράγουν με τη δουλειά τους, τους βιοπαλαιστές, τους ανάπηρους και τις οικογένειες τους και να αξιοποιηθεί ώστε να λυθούν όλα τα λαϊκά προβλήματα, για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν η επιστήμη και η τεχνολογία που έχουν κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα σε όλους τους κλάδους της ιατρικής για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των λαϊκών οικογενειών & των αναπήρων και όχι όπως γίνεται σήμερα να είναι στην υπηρεσία στήριξης της κερδοφορίας των κερδών του κεφαλαίου.

 Δεν θέλουμε ψίχουλα από το φαγοπότι της πλουτοκρατίας, ούτε λογικές μικροεξυπηρετήσεων και σουπερμάρκετ μίας χαμερπής ζωής με 2 κιλά μακαρόνια και 3 κιλά ρύζι. Κανένας τοπικός άρχοντας ή εκπρόσωπος των κομμάτων της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μας κοροϊδέψει ότι θα μας λύσει τα προβλήματα πια. Κανένα “κοινωνικό παντοπωλείο” δεν είναι σε θέση να μας καλύψει τις πραγματικές μας ανάγκες. Δεν ζητάμε φιλανθρωπία!

 Συνειδητά σήμερα κάποιοι μπορεί να εξαπατούν προβάλλοντας ότι αγωνίζονται “να εξαιρεθούν οι ανάπηροι από τα μέτρα”, που σύμφωνα με κείμενά και τα λεγόμενά τους είναι αναγκαία.

Οι ανάπηροι δεν μπορούν να εξαιρεθούν από τις επιπτώσεις των μέτρων, ακόμα κι αν γίνονταν λιγότερες περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις & τα επιδόματα. Γιατί, ο ανάπηρος από τα φτωχά λαϊκά στρώματα πλήττεται πρώτα απ’ όλα από την εμπορευματοποίηση της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας. Γιατί, οι πρώτες θέσεις εργασίας που καταστράφηκαν με τις ιδιωτικοποιήσεις ήταν των αναπήρων.

Γιατί, με τα μέτρα της κυβέρνησης τσακίζεται η εργατική λαϊκή οικογένεια, το μοναδικό ουσιαστικά στήριγμα του ανάπηρου στη χώρα μας. Πώς να μας στηρίξει, το παιδί μας, ο αδελφός μας, οι γονείς μας όταν θα είναι άνεργοι, απολυμένοι, μέσα στην ανέχεια και την ανασφάλεια; Είμαστε άνθρωποι και θέλουμε ζωή με δικαιώματα.

 

Μη δέχεσαι να σε απειλούν, να σε τρομοκρατούν. Βγάλε συμπεράσματα, εγκατέλειψε κόμματα του

κεφαλαίου και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που μας έφεραν ως εδώ.

 

Δεν φτάνουν σήμερα πια οι αμυντικοί και επιμέρους αγώνες, δεν μπορούν ν’ αποσπάσουν κατακτήσεις όπως παλιά, ούτε να εξασφαλίσουν μια στοιχειώδη άμυνα απέναντι στην επιθετικότητα του καπιταλισμού. Κανένας δεν μπορεί να διασωθεί μόνος του.

Προϋπόθεση για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας μας είναι να είναι μακρόχρονος, οργανωμένος, με αλληλεγγύη,  σε συμμαχία με τους εργαζόμενους, τα ταξικά σωματεία.

Άλλωστε μακρόχρονη, οργανωμένη και με συμμαχίες είναι και η επίθεση που δεχόμαστε. Γι’ αυτό στηρίζουμε το αγωνιστικό πλαίσιο της ΣΕΑΑΝ (Συντονιστική Επιτροπή  Αγώνα Ανπήρων), συμπορευόμαστε με το ΠΑΜΕ, με όσους δηλαδή με συνέπεια συγκρούονταν και συγκρούονται με αυτή την κατάσταση και μας στηρίζουν χωρίς συμβιβασμούς.

Γυρνάμε την πλάτη σε κυβέρνηση, μεγαλοεπιχειρηματίες, Ε.Ε. και τρόικα με, που με την στήριξη της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία της Μπακογιάννη μας οδηγούν στο μεσαίωνα! Δεκανίκια τους σ’ αυτή τους την βάρβαρη πορεία είναι και οι συμβιβασμένες, χρεοκοπημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και του χώρου των αναπήρων ΕΣΑΜΕΑ που τόσα χρόνια καλλιεργούσαν συνειδητά είτε το συμβιβασμό και τη μοιρολατρία, είτε τις αυταπάτες ότι μπορούμε να σωθούμε χωρίς σύγκρουση και αντιπαράθεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα κόμματά τους, την ΕΕ, που στηρίζει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν οι ίδιοι που έμπρακτα στήριζαν αυτές τις επιλογές, ψήφιζαν μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς με τους βιομήχανους, καθόντουσαν στα τραπέζια των κοινωνικών διαλόγων παζαρεύοντας τα δικαιώματά μας, ενώ σήμερα η ΕΣΑΜΕΑ συμφωνεί και προωθεί τα όσα έρχονται για τα ΑμεΑ.

 

Γυρίζουμε  την πλάτη σε όσους μας φέρανε ως εδώ και μας ετοιμάζουν ακόμα χειρότερα. Δεν στηρίζουν τα συμφέροντά μας!

 

ΠΙΣΤΕΨΕ ΣΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ – ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΑΓΩΝΑ.

 

Πλαίσιο πάλης:

 

Ø            Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας. Προστασίας της ζωής & της υγείας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, στο δομημένο περιβάλλον, στους χώρους εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας.

 

Ø            Παλεύουμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση των αναγκών μας.

 

Ø            Όχι στα νέα χαράτσια. Οργανωμένα δεν τα πληρώνουμε & απαιτούμε και μέσα από το την επιτροπή μας να τα μαζέψουμε για να τα επιστρέψουμε. Κανένας ανάπηρος, παραπληγικός με κομμένο ρεύμα επειδή δεν έχει να πληρώσει.

 

Ø            Κάτω τα χέρια από το θεσμό των αναπηρικών συντάξεων και τα επιδόματα των ΑΜΕΑ, με τον νέο κανονισμό που ετοιμάζουν για την εκτίμηση του βαθμού της αναπηρίας (Κ.Ε.Β.Α.), όπως τελικά μετονόμασαν την κάρτα αναπηρίας και λειτουργικότητας της Ν.Δ. Άμεση καταβολή επιδομάτων και συντάξεων.

 

Ø            Κατάργηση του Φ.Π.Α. για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ειδικά τεχνικά βοηθήματα και αναπηρικά είδη.

 

Ø            Καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.

 

Ø            Καμία απόλυση, ιδιαίτερα ΑΜΕΑ & γονιών ΑΜΕΑ.

 

Ø            Εδώ και τώρα κατ’ επείγοντα μέτρα στήριξης των οικογενειών που περιθάλπουν πολύ βαριά αναπήρους  και των μοναχικών συναδέλφων με βαριά αναπηρία, με επιδόματα που να καλύπτουν τις πραγματικές τους ανάγκες.

 

Ø            Αποκλειστικά δημόσια υψηλής ποιότητας και δωρεάν υγειά – πρόνοια – ειδική αγωγή. Απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης σ’ αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς, ανοικτής ή συγκαλυμμένης μέσω των διάφορων Μ.Κ.Ο κλπ.

 

Ø            Δημόσια κέντρα φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, με δωρεάν υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Αναβάθμιση των υπαρχόντων και του Ε.Ι.Α.Α. με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και γενναία χρηματοδότηση με βάση τις ανάγκες ανάπτυξής τους.

 

Ø            Άμεση γενναία χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των δημόσιων υπηρεσιών πρόνοιας και ειδικής αγωγής, αλλά και των ιδιωτικού δικαίου κέντρων ειδικής αγωγής στην προοπτική ένταξης τους στο δημόσιο. Κάτω τα χέρια από το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Χίου.

 

Ø            Να αποσυρθεί η εγκύκλιος – καρμανιόλα του ΙΚΑ που υποχρεώνει τους αναπήρους να πληρώνουν για τα αναγκαία τεχνικά βοηθήματα και ορθοπεδικά είδη.

 

Ø            Ίδρυση δημόσιου τεχνολογικού κέντρου, για την αποκλειστική έρευνα, παραγωγή, αλλά και απευθείας εισαγωγή των ειδικών τεχνικών βοηθημάτων, τεχνητών μελών και ορθοπεδικών ειδών για αναπήρους και δωρεάν διάθεση γι’ αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

 

Ø            Δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες & μέτρα ολόπλευρης στήριξης της οικογένειας που μεγαλώνει ανάπηρο παιδί, της ανάπηρης γυναίκας, του νέου ζευγαριού.

 

Ø            Να ολοκληρωθούν άμεσα όλοι οι παγωμένοι διαγωνισμοί για τις προσλήψεις των ΑμεΑ, όπως αυτοί για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα του 2008 και 2009.

 

Ø            Μαζικές προσλήψεις εδώ και τώρα με πλήρη εργασιακά δικαιώματα όλων των ικανών προς εργασία αναπήρων με ευθύνη του κράτους. Να προσλαμβάνονται όλοι οι ικανοί προς εργασία νέοι ανάπηροι με την αποφοίτηση τους από την εκπαίδευση.

 

Ø            Δημόσιο δίκτυο προστατευμένων παραγωγικών εργαστηρίων για τους συναδέλφους – συναδέλφισσες βαριά αναπήρους, με εγγυημένα τα δικαιώματα όλων των εργαζόμενων σ’ αυτά, αναπήρων και μη, και να είναι εγγυημένη 100% η απορρόφηση των παραγόμενων προϊόντων τους από το κράτος. Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση με κέντρα – οργανώσεων μη «κερδοσκοπικού»!! χαρακτήρα – να απαιτούν να πληρώσουν τεράστια ποσά από τις οικογένειες των πολύ βαριά αναπήρων για την περίθαλψη του ανάπηρου μέλους τους.

 

Ø            Όχι στις συγχωνεύσεις σχολείων, νοσοκομείων και  ιδρυμάτων πρόνοιας που θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών και κτύπημα των δικαιωμάτων εργαζόμενων & αναπήρων. Μαζικές προσλήψεις εργαζομένων μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης στην υγεία, την πρόνοια, στην ειδική αγωγή.

 

Ø            Δημόσια κέντρα, ανοικτής ή κλειστής μόνιμης ή προσωρινής στήριξης των βαριά αναπήρων και των οικογενειών τους.

 

Ø            Καμία υποβάθμιση των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών επιτροπών και πλήρης στελέχωσή τους. Να έχουν όλα τα ΑμεΑ στα νησιά πρόσβαση χωρίς επιπλέον έξοδα. Να μην μεταφερθεί η Πρωτοβάθμια στη Μυτιλήνη.

 

Ø            Ανθρώπινο περιβάλλον, με προσπελάσιμα πεζοδρόμια και υποδομές. Κανένα δημόσιο κτήριο χωρίς πρόσβαση.

 

Ø            Χορήγηση άτοκων δανείων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των κινητικά αναπήρων.

 

Ø            Κρατική επιδότηση για επισκευές και προσαρμογές των σπιτιών μας.