Αρχική Μαστίχα Πρώτο κάλεσμα για εκλογές στους 20 συνεταιρισμούς των μαστιχοχωρίων

Πρώτο κάλεσμα για εκλογές στους 20 συνεταιρισμούς των μαστιχοχωρίων

34

 Πρώτη πρόσκληση την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου, των μαστιχοπαραγωγών για τις εκλογές στους κατά τόπους συνεταιρισμούς και την εκλογή των αντιπροσώπων για τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Σε περίπτωση βέβαια που σε κάποιον από τους 20 συνεταιρισμούς δεν υπάρξει απαρτία, η γενική συνέλευση όπως προβλέπεται από το καταστατικό θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη όλων των πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών για τη χρήση του 2010 ανέρχονταν στα 4.543 και αυτοί θα αναδείξουν τους αντιπροσώπους για τη Γενική Συνέλευση που αναμένεται να είναι λιγότεροι από τους σημερινούς 90 αντιπροσώπους.

Αρκετή είναι και η συζήτηση για την ονοματολογία σε ότι αφορά το νέο Πρόεδρο, όπου οι Ευθύμης Μονύαρος και Σταμάτης Βαρλάς δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους να ηγηθούν της ΕΜΧ στη μετά Γανιάρη εποχή.

Ηδη στα χωριά γίνονται συζητήσεις και χαρακτηριστικά την Κυριακή θα συζητήσουν στα Αρμόλια το θέμα του προσώπου που θα στηρίξουν για νέο Πρόεδρο.

Αντίθετα από το χώρο της ΝΔ δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη ονοματολογία, παρόλο που ενεργή είναι η συμμετοχή του τέως Δημάρχου Χίου και νυν Περιφερειακού Συμβούλου Παντελή Βρουλή.

Από την ώρα που δεν ανήκει στη ΝΔ, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Πίττας δύσκολα αναμένεται να παίξει -εφόσον το διεκδικήσει- πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στη συνέχεια παραθέτουμε πληροφορίες από την ιστοσελίδα της ΕΜΧ για τη διοίκηση και τον τρόπο που εκλέγονται τα μέλη της Γ.Σ, αλλά και τη δύναμη που είχαν οι συνεταιρισμοί στις προηγούμενες εκλογές:

Η Διοίκηση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου,  ασκείται από  εννεαμελές Συμβούλιο τα μέλη του οποίου εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης.
Η Γενική Συνέλευση αποτελεί το κυρίαρχο όργανο της Ενώσεως και αποτελείται από 90 Αντιπροσώπους που εκλέγουν τα μέλη των 20 Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών και συγκαλείται –εκτός εκτάκτων περιπτώσεων- μία φορά τον χρόνο. Στους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς ανήκουν στην ουσία όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασχολούνται με την παραγωγή της μαστίχας κατ’ επάγγελμα κύριο ή δευτερεύον. Κάθε μαστιχοπαραγωγός έχει το δικαίωμα να εκλέγει τους αντιπροσώπους του πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού στον οποίο ανήκει και διαθέτει από 0 – 3 ψήφους, ανάλογα με την ποσότητα μαστίχας που έχει παραδώσει εντός της 4ετίας.
Παραγωγοί ανά συνεταιρισμό  

 

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

ΑΓΙΟΥ ΓΙΩΡΓΗ

202

ΑΡΜΟΛΙΩΝ

213

ΒΕΣΣΑΣ

57

ΒΟΥΝΟΥ & ΦΛΑΤΣΙΩΝ

277

ΕΞΩ ΔΙΔΥΜΑΣ

37

ΕΛΑΤΑΣ

100

ΘΟΛΟΠΟΤΑΜΙΟΥ

252

ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ

310

ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

575

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΟΥ

165

ΚΟΙΝΗΣ

229

ΛΙΘΙΟΥ

99

ΜΕΣΑ ΔΙΔΥΜΑΣ

310

ΜΕΣΤΩΝ

70

ΜΥΡΜΗΓΚΙΟΥ

78

ΝΕΝΗΤΩΝ

421

ΝΕΟΧΩΡΙ

670

ΟΛΥΜΠΩΝ

189

ΠΑΤΡΙΚΩΝ

158

ΠΥΡΓΙΟΥ

438

 ΣΥΝΟΛΟ

4850