Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Συνέντευξη Κωστή Μουσουρούλη στην Εφημερίδα Free Sunday

Συνέντευξη Κωστή Μουσουρούλη στην Εφημερίδα Free Sunday

16

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ FREE SUNDAY
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ


Κυριακή 23.10.2011

 

Πώς εκτιμάτε ότι θα βρει τη χώρα η επόμενη της Συνόδου Κορυφής;

 Αν είχα κάποια ελπίδα για τις διαπραγματευτικές προθέσεις αυτής της Κυβέρνησης, θα μπορούσα να είχα ορισμένες προσδοκίες από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρά το διχασμό που επικρατεί στους κόλπους του.

 Όμως άλλοι αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς, και αυτό η Κυβέρνηση το επιτρέπει, για να μην πω πως το επιζητά, ώστε να αποφύγει τις ευθύνες της. Δεν μας έχει κάνει την τιμή να μας ενημερώσει για το ποια είναι η πολιτική της, τι θέλει από τη Σύνοδο και τι θα σημαίνει το να πάρει αυτό που θέλει, ή να μην το πάρει. Οι Έλληνες δεν έχουν ιδέα τι είναι για καλό, ή για κακό. Ακούν πολλά και δεν εμπιστεύονται κανέναν. Δεν θα ήθελα να συνεισφέρω στη σύγχυση με προγνωστικά, παρά μόνο να πω πως όλα αντιμετωπίζονται. Μια Σύνοδος Κορυφής είναι σημαντική. Αλλά δεν ήταν η αρχή, ούτε θα είναι το τέλος της ιστορίας μας.

 

Οι πολίτες δεν αντέχουν πια και το έδειξαν… Τι είναι αυτό που τους λέτε σήμερα;

 Οι πολίτες χρειάζονται ελπίδα για το μέλλον. Χρειάζονται έντιμη δημόσια ζωή και διακυβέρνηση με οργάνωση και εύρυθμη λειτουργία όλων των θεσμών.

 Τους λέω να τα απαιτούν και να τα διεκδικούν όλα αυτά, με τρόπο που θα κάνει περήφανα τα παιδιά τους.

 Θέλω εδώ να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία μας και που οδηγεί σε γεγονότα όπως η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής και οι τραυματισμοί πολιτών, την περασμένη Πέμπτη. Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε τη θλίψη και την ένταση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα για το μέλλον. Δεν θα πέσουμε σε παγίδες.

 Αυτό που θέλω να θυμίσω σε όλους μας είναι πως, στη δύσκολη στιγμή, είναι εύκολο να βγει ο χειρότερός μας εαυτός. Όμως εμείς οι Έλληνες έχουμε μια τάση να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, στα δύσκολα. Αν το θελήσουμε θα ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση, δεν έχω καμιά αμφιβολία.

 

Δικαιολογείτε τη στάση του προέδρου σας στην επικοινωνία που είχε με τον πολιτικό του αντίπαλο; Έχει η χώρα την πολυτέλεια μιας μη συμφωνίας;

 Συγγνώμη, μα η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παίζει άλλο τα παιχνίδια του κ. Παπανδρέου. Τι στάση να είχε ο Αντώνης Σαμαράς; Ο Πρωθυπουργός καταλάβατε εσείς τι στάση είχε; Τι τον κάλεσε να πουν; Πάνω σε τι να μιλήσουν; Πάνω σε τι να συμφωνήσουν;

 Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Η χώρα αυτή δεν έχει την «πολυτέλεια» να κυβερνάται έτσι. Έχει ανάγκη ηγεσίας με πυγμή, σχέδιο και ήθος.

 
Εδώ που φτάσαμε, τι είναι, κατά τη γνώμη σας, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; Καταστροφή, αναγκαίο κακό ή μια θετική απάντηση στο σημερινό αδιέξοδο;

Είναι η μόνη διέξοδος για μια φυγή προς τα εμπρός, που έχουμε τόσο ανάγκη. Καταστροφή είναι αυτό που συντελείται τώρα.

 Άλλωστε γιατί η προσφυγή στο λαό να είναι καταστροφή; Εννοούμε οικονομικά; Εδώ που φτάσαμε, όπως είπατε, δεν νομίζω πως είναι αυτό το πρόβλημά μας.

 Ή μήπως θα χαλάσουμε τον κυβερνητικό ρυθμό στις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές; Δεν υπάρχει τέτοιος ρυθμός για να τον ανακόψουμε, ούτε παραδοτέο για να ακυρωθεί. Αντίθετα, θα πρέπει να τελειώνει επιτέλους το θρίλερ που βιώνουμε  μουδιασμένοι όλοι οι Έλληνες όλο αυτόν τον καιρό, με τις συνεχείς φοροεπιδρομές, τους εκβιασμούς και την αναποτελεσματικότητα των κυβερνώντων.