Αρχική Απόψεις Aρθρα Εθελοντική Ομάδα Δράσης για το Κάστρο: Που βρίσκεται η Κρήνη της Κεντρικής...

Εθελοντική Ομάδα Δράσης για το Κάστρο: Που βρίσκεται η Κρήνη της Κεντρικής Πλατείας του Κάστρου;

12

“Το Κάστρο της Χίου, για πολλούς παραμένει μέχρι και τις μέρες μας ένας ανεξερεύνητος ιστορικός, αρχαιολογικός, κοινωνικός και πολιτιστικός θησαυρός”, σημειώνει σε άρθρο της η Εθελοντική Ομάδα Δράσης “Το Κάστρο της Χίου- Ενας χαμένος παράδεισος” και εξηγεί για τη… χαμένη κρήνη της γειτονιάς. Στη συνέχεια του άρθρου που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ομάδας (όπως και το φωτογραφικό υλικό) αναφέρονται τα εξής:

Θα μπορούσε να παρομοιωθεί ως ένα μεγάλο παζλ που τα κομμάτια του ενώνονται ένα-ένα.
Έτσι, ακόμη ένα κομμάτι προστέθηκε, όταν έπεσε στην αντίληψη μας και επαληθεύσαμε μέσα από έγκυρες πηγές, ότι στην κεντρική πλατεία του Κάστρου, η ύπαρξη της παλαιάς κρήνης που μετέφερε το πόσιμο νερό στα νοικοκυριά του οικισμού του Φρουρίου και κοσμούσε την πλατεία, δεν έχει καταστραφεί πλήρως, αλλά τμήματα της βρίσκονται σε αποθήκες της αρχαιολογικής υπηρεσίας.


Και αυτό, γιατί, όπως μας εξήγησε η 3η Ε.Β.Α, η απόφαση για απομάκρυνση της κρήνης πάρθηκε μέσα σε μόνο μία μέρα και η υλοποίηση της απόφασης αυτής πραγματοποιήθηκε σε ένα μόνο βράδυ, χωρίς να γνωρίζουμε σίγουρα τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό (κάποιοι μας ανέφεραν ότι ο τότε ιδιοκτήτης του Ξενοδοχείου Απόλλων ζήτησε την απομάκρυνση της γιατί ζώα πήγαιναν να πιουν νερό κατά τις βραδυνές ώρες).
 
Μέχρι και μετά την σχετικά πρόσφατη προσπάθεια ανάδειξης της πλατείας, όπου σε πολλά σημεία απέτυχαν να αποδώσουν ένα αρμονικό χαρακτήρα που να συνάδει με την ιστορία και αρχιτεκτονική του Κάστρου, τα σημάδια της ακριβούς τοποθεσίας της παλαιάς κρήνη είναι ορατά.

Είναι εύλογο λοιπόν το ερώτημα που δημιουργήται, γιατί μετά από τόσα χρόνια η παλαιά αυτή κρήνη δεν αποκαταστάθηκε και το κενό υπάρχει μέχρι εκεί και σήμερα. Σίγουρα, η κρήνη θα μπορούσε να επανατοποθετηθεί στην αρχική της θέση, χωρίς να δοθούν μεγάλα κονδύλια και έστω αν κάποια κομμάτια της έσπασαν ή χάθηκαν θα μπορούσαν να αντικατασταθούν μιας και γνωρίζουμε μέσα από φωτογραφίες τη μορφή της. Οι κρήνες, εκτός από τη μεγάλη σημασία που είχαν για την μεταφορά του νερού, ήταν σημεία συνάντησης, σημεία κοινωνικής συναναστροφής και σημεία συζητήσεων. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την κρήνη στην κεντρική πλατεία ενός οικισμού με αδιάσπαστη συνέχεια μέσα στους αιώνες. Τι περιμένουμε λοιπόν; Πόσα χρόνια ακόμη οι θησαυροί του Κάστρου θα πρέπει να κρύβονται σε σκοτεινές αποθήκες;