Αρχική Πολιτισμός Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη: Βιντεοτέχνη – Προβολές videos νέων δημιουργών

Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη: Βιντεοτέχνη – Προβολές videos νέων δημιουργών

23

Βιντεοτέχνη – Προβολές videos νέων δημιουργών από το Φεστιβάλ Μηδέν 2011
ΠΟΤ
E: Σάββατο – Κυριακή,  5-6 Νοεμβρίου 2011, 7μ.μ.
ΠΟΥ:
Aμάντου 26 (πίσω από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής»)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 Ένα μικρό αφιέρωμα στο πολύ δυναμικό Φεστιβάλ Μηδέν και τη βιντεοτέχνη, παρουσιάζουν το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011 στις 7 μμ. η Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη και η Φωτογραφική Λέσχη Χίου, στον πρώτο όροφο της οδού Αμάντου 26, πίσω από τη Βιβλιοθήκη Κοραής, δίνοντας την ευκαιρία να απολαύσουμε βίντεο νέων δημιουργών κι ένα μέσο έκφρασης  που ασκεί όλο και μεγαλύτερη γοητεία στους καλλιτέχνες και στο κοινό.

 Στο διήμερο αφιέρωμα στο φετινό φεστιβάλ θα προβληθούν 54 videοs διάρκειας από τρία δευτερόλεπτα μέχρι δέκα λεπτά έκαστο από εικοσιτέσσερις χώρες (Αίγυπτο, Αυστραλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Κροατία, Κύπρο, Λιθουανία, Μεξικό, Νιγηρία,  Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβενία). Τα θέματα των βίντεο, με αφετηρία τη σύγχρονη καθημερινότητα, σχολιάζουν, κλείνουν το μάτι στην πραγματικότητα, προβληματίσουν, ανοίγουν δρόμους διαφυγής στο όνειρο.

 Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν οι ακόλουθες τέσσερεις ενότητες του φεστιβάλ:

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 Σάββατο 5/11, “Charge a soul” δημιουργίες με τη δημοφιλή τεχνική animation και “LOL”, τίτλος που παραπέμπει στη συντομογραφία Laughing Out Loud των ηλεκτρονικών κοινωνικών δικτύων

 Κυριακή 6/11,Feeling lucky”, μια πραγματεία για τη σχετικότητα της έννοιας τύχη και “A last instruction to the grass” (Μια τελευταία οδηγία στο γρασίδι),  μια επιλογή έργων αφιερωμένη στην οικολογία, τη φύση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

 Τις προβολές θα προλογίσει η Σταυρούλα Μπάκα, συνεργάτης του Φεστιβάλ Μηδέν και θα είναι εμπλουτισμένες με έντυπο υλικό για την ιστορία της βιντεοτέχνης κι οδηγίες για το «πώς να δείτε σωστά Βιντεοτέχνη.»  Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

 Η βιντεοτέχνη πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 50 και χρησιμοποιήθηκε κυρίως από τους καλλιτέχνες σαν αντιπαράθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ειδικότερα στην τηλεόραση. «Οι βίντεο καλλιτέχνες αναμόρφωσαν τις τηλεοπτικές εικόνες, προκάλεσαν τα πολιτιστικά στερεότυπα και δημιούργησαν αφηρημένες εικόνες βίντεο και avantgarde  ρεπορτάζ.

 «Η βίντεο τέχνη έγινε λοιπόν ένα διεθνές φαινόμενο. Οι πρωτοπόροι καλλιτέχνες δεν δημιουργούσαν μόνο κάτω από διαφορετικές πολιτιστικές επιρροές, αλλά επιπλέον εισήγαγαν ιδέες και στάσεις πέραν των εθνικών ορίων τους, εμπλουτίζοντας και τροφοδοτώντας την ευρύτερη πρακτική των καλών τεχνών και οικειοποιώντας  ιδέες και προσεγγίσεις από άλλες επιστήμες και μέσα. Η βίντεο τέχνη ήταν έτσι πάντα μια μορφή τέχνης ανοιχτή να ενσωματώσει καθετί νέο και ενδιαφέρον» γράφει η Μαργαρίτα Σταυράκη, συνεργάτης του Φεστιβάλ Μηδέν.

 Με έδρα την Καλαμάτα, από το 2005, το Festival Μηδέν έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και επιτυχημένα φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Αποτελεί έναν σημαντικό πόλο πολιτιστικού ενδιαφέροντος για την ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή βιντεοτέχνη παρουσιάζοντας βιντεοδημιουργίες νέων και ανερχόμενων εικαστικών καλλιτεχνών.

  Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του φετινού Φεστιβάλ «Είναι οι πιο αιχμηρές και ενδιαφέρουσες σκέψεις, αισθητικές εξερευνήσεις, πειραματισμοί και προβληματισμοί αλλά και εκφραστικές φόρμες και τάσεις που «συμβαίνουν τώρα» στα πιο ανήσυχα μυαλά και μάλιστα σε ολόκληρο τον κόσμο, καταργώντας σύνορα ή άλλους περιορισμούς.» (Πληροφορίες www.festivalmiden.gr).