Αρχική Νέα Τοπικά Εξαθλίωση γιατρών με Ε.Ο.Π.Υ.Υ.- με το χέρι στην τσέπη οι ασφαλισμένοι για...

Εξαθλίωση γιατρών με Ε.Ο.Π.Υ.Υ.- με το χέρι στην τσέπη οι ασφαλισμένοι για γιατρούς και φάρμακα!.

18

 

«Είναι μια σχέση εργασίας που μας εξαθλιώνει και είναι υποτιμητική», τόνισε ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Χίου Γιώργος Χαλκιάς, κατά τη διάρκειας συνέντευξης τύπου σχετικά με την πρόταση του υπουργείου για ένταξή τους στο νεοσύστατο  Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

Σημειώνοντας ο ορθοπεδικός κ. Χαλκιάς ότι δεν είναι ως κλάδος κατά της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, τόνισε ότι η ξαφνική ανακοίνωση για τη νομοθέτηση στις 16 Δεκεμβρίου, που τους καλεί να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση για το αν δέχονται να ενταχθούν στο νέο ασφαλιστικό φορέα (που περιλαμβάνει τον ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, δηλαδή περίπου το 90% των ασφαλισμένων) δεν τους βρίσκει σύμφωνους.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να υποδέχονται ότι θα εξετάζουν μέχρι 200 ασθενείς το μήνα (δηλαδή 50 την εβδομάδα) για 10 ΕΥΡΩ το άτομο (τα μισά δηλαδή από ότι κατέβαλε μέχρι σήμερα ο ΟΠΑΔ).

«Δεν εξηγούν όμως ότι το 1/3 είναι φόροι», τόνισε ο κ. Χαλκιάς εξηγώντας ότι το ενοίκιο ενός ιατρείου είναι περίπου 1000 ΕΥΡΩ και περί τα 400 ΕΥΡΩ τα χρήματα για την ασφάλιση των γιατρών.

«Άρα δεν θα μας φτάνουν τα χρήματα. Οδηγούνται έτσι οι γιατροί στην εξαθλίωση».

Έτσι και ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου αποφάσισε μέχρι 31 Ιανουαρίου 2012 να μην προχωρήσουν τα μέλη του σε κατάθεση αιτήσεων, οπότε μην έχοντας σύμβαση με ταμεία οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν την επίσκεψη και την απόδειξη που θα λαμβάνουν να την καταθέτουν στο ταμείο τους!

Παράλληλα στις αρχές Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους υπόλοιπους συνδικαλιστικούς φορείς, ενημερώνοντας τους για τις εξελίξεις και τι σημαίνει για τους ασφαλισμένους, συντονίζοντας τις δράσεις τους.

Ο παιδίατρος Γιάννης Σταυράκης σημείωσε ότι με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση χρειάζεται επιπλέον χρόνος, και σε αντίθεση με άλλα ασφαλιστικά συστήματα (π.χ. της Ιταλίας) δεν καλύπτεται γραμματειακή υποστήριξη στο γιατρό.

«Το κράτος θα προσποιείται ότι παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα, χωρίς γιατρούς», πρόσθεσε.

Η πνευμονολόγος Ιφιγένεια Τόπακα παρατήρησε ότι το Κράτος Πρόνοιας με αυτά τα μέτρα επιστρέφει στα μεταπολεμικά χρόνια, εκφράζοντας την ανησυχία της για την παροχή των υπηρεσιών σε όσους έχουν ανάγκη.

Επίσης ο καρδιολόγος Θανάσης Καρτάλης σημείωσε ότι έτσι μετακυλύετε το κόστος στους ασφαλισμένους που θα πρέπει να πληρώνουν γα να πάνε στο γιατρό.

 

 

Απεργία φαρμακοποιών

Οι ασφαλισμένοι θα νιώσουν έτσι διπλή πίεση, μετά την απόφαση για 48ώρη απεργία των φαρμακοποιών στις 2 & 3 Ιανουαρίου αλλά και την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων σε όλα τα ταμεία!

Αιτία για τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών αποτελεί το γεγονός ότι ο υπουργός υγείας   ανακοίνωσε επιπλέον ψαλίδισμα στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών κατά 3% ενώ δεν καθορίστηκαν και οι ημερομηνίες για τις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων.