Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση για τη διακοπή παροχής ιατροφαρμακευτικού υλικού από το ΙΚΑ σε άτομα...

Ερώτηση για τη διακοπή παροχής ιατροφαρμακευτικού υλικού από το ΙΚΑ σε άτομα με αναπηρίες- ασθενείς από το βουλευτή Σπύρο Γαληνό

5

Το ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τετραπληγικοί, παραπληγικοί και ασθενείς με σοβαρές ασθένειες όπου το ΙΚΑ απροειδοποίητα και χωρίς ουσιαστική δικαιολογία έκοψε εντελώς το παραφαρμακευτικό υλικό που ελάμβαναν επισημαίνει με ερώτησή του προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας ο ανεξάρτητος βουλευτής νομού Λέεσβου Σπύρος Γαληνός. 
Ο κ. Γαληνός επισημαίνει ότι απειλείται η υγεία των αθρώπων αυτών και ζητά να απαντήσουν οι δύο υπουργοί.
Η ερώτηση έχει ως εξής:

22/2/21012


Προς: α) τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο


           Β) τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη


 ΘΕΜΑ: Ανάλγητη ενέργεια η διακοπή της δωρεάν παροχής παραφαρμακευτικού υλικού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων


 Μέχρι πρόσφατα το ΙΚΑ δικαιολογούσε για τους τετραπληγικούς, τους παραπληγικούς, τους  ασθενείς με την νόσο αλτσχάιμερ, με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια που παρέμειναν κλινήρεις και άλλες κατηγορίες ασθενών ποσότητες παραφαρμακευτικού υλικού σε μηνιαία βάση.


 


Θέλω να πιστεύω ότι οι υπεύθυνοι γνωρίζουν ότι οι ασθενείς αυτών των κατηγοριών χρήζουν – εξαιτίας της νόσου- ιδιαίτερης μεταχείρισης φροντίδας και ότι ο ασθενής σε περίπτωση μη σωστής φροντίδας γρήγορα  εμφανίζει κατακλίσεις σε διάφορα σημεία του σώματος του, κάτι που θα επιβαρύνει και τον ίδιο αλλά και το ταμείο με τα πολύ ακριβά υλικά που είναι απαραίτητα για την θεραπεία των κατακλίσεων.


 


Παρόλα αυτά εδώ και δύο μήνες έχει διακοπεί  η δωρεάν παροχή αυτών των υλικών και αυτό συνιστά ακραίας μορφής κοινωνική αναλγησία. Ουσιαστικά καταρρέει το κοινωνικό κράτος αφήνοντας τις πιο ευαίσθητες ομάδες τελείως εκτεθειμένες.   


 Επιπρόσθετα οι ασφαλισμένοι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως γι αυτή την εξέλιξη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ενώ είχαν καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά της δαπάνης και περίμεναν να πιστωθεί ο λογαριασμός τους με το αντίστοιχο ποσό, τελικά αυτό να μην γίνεται ποτέ. Οι περισσότεροι λόγω της οικονομικής στενότητας εξοφλούσαν το χρέος τους όταν τους καταβαλλόταν το ποσό που δικαιούνταν, με συνέπεια τώρα να έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Απαιτείται στοιχειώδης ανθρωπισμός και πολιτική βούληση για να ξεπεραστεί άμεσα αυτή η θλιβερή κατάσταση.


 Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:


σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν ώστε να αρχίσει άμεσα η παροχή του απαραίτητου παραφαρμακευτικού υλικού στις προαναφερθείσες κατηγορίες ασθενών;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

 

Σπύρος Γαληνός

 

____________________

Μητροπόλεως 1, 105 57 Αθήνα , τηλ. 210 3709566 fax: 210 370 9569

Κουντουριώτη και Κομνηνάκη 47Γ!, (Εμπορικό Κέντρο Μαλλιαρού), 81 100 Μυτιλήνη,

τηλ. 22510 44301 fax: 22510 40970

E-mail: s.galinos@parliament.gr , sgal11@otenet.gr