Αρχική Green Life Διαδρομές Διεθνή Τουριστική Έκθεση Σμύρνης 2011: Απολογισμός από Ενώσεις ξενοδόχων & ενοικιαζομένων δωματίων

Διεθνή Τουριστική Έκθεση Σμύρνης 2011: Απολογισμός από Ενώσεις ξενοδόχων & ενοικιαζομένων δωματίων

34

Η προσέλκυση επισκεπτών από την αχανή αγορά της Σμύρνης, κυρίως για τους εαρινούς και καλοκαιρινούς μήνες του 2012, είναι ο στόχος της συμμετοχής σε εκθέσεις της Τουρκίας και συγκεκριμένα σε αυτήν που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Σμύρνη.


Το κεντρικό μήνυμα της στρατηγικής του stand των τουριστικών φορέων του Βορείου Αιγαίου ήταν “9 ADA … 9 DUNIA … 9 DESTINASYON !!” (και σε μετάφραση: «9 ΝΗΣΙΑ … 9 ΚΟΣΜΟΙ … 9 ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ»).


Το δε slogan που χρησιμοποιήθηκε: «2012: “LONG WEEKENDS” ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ….. ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ». 


Οι Ενώσεις Τουριστικών Πρακτόρων ξενοδόχων & Ενοικιαζομένων Δωματίων νησιών Βορείου Αιγαίου σε μια πολυσέλιδη έκθεση παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της Τουριστικής Έκθεσης Σμύρνης και δίνουν συγκεκριμένα στοιχεία τουριστικών γραφείων αλλά και εμπόρων για συνεργασία σε τουριστικό και εμπορικό επίπεδο.


Η στρατηγική προώθησης & marketing στο stand των νησιών του Βορείου Αιγαίου, περιλάμβανε και διαγωνισμό κοινού μέσω ερωτηματολογίου που αφορούσε σε γνωστικό αντικείμενο γύρω από τα νησιά, το οποίο πέραν του διδακτικού περιεχομένου, λειτούργησε και ως δέλεαρ επίσκεψης του χώρου. Παράλληλα δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις επιχειρήσεις για απευθείας ενημερώσεις και προώθηση υλικών.


Ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση είχε και η έκθεση των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων του κλάδου τροφίμων & ποτών, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν γευσιγνωστικές δοκιμές.


 

Στη συνέχεια παραθέτουμε τα πλήρη στοιχεία 11 επιχειρήσεων και επαγγελματιών από την Τουρκία και άλλες χώρες όπου μπορεί η κάθε επιχείρηση να έρθουν σε επαφή μαζί τους.

 Και συγκεκριμένα:

 1.    Bulent Sahinci (Medical Doctor & Tourist Agent. Tel. + 90 535 360 2815).. Ενδιαφέρεται να έρθει σε επαφή με τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία του Βορείου Αιγαίου, ώστε να διερευνήσει το ενδεχόμενο διοργάνωσης ιατρικών συνεδρίων σε κάποια από τα νησιά, που πληρούν τις προδιαγραφές. Σημειώνεται ότι όλοι οι γιατροί των κρατικών νοσοκομείων, είναι κάτοχοι πράσινων διαβατηρίων, γεγονός που απλοποιεί εξαιρετικά το θέμα.


 2.    Mehmet Beset, President της “Cesme Wellness Town” του Τσεσμέ Τουρκίας, email: mehmet@beset.com.tr, website: cesmewellnesstown.com


Πρόκειται για εταιρεία που δραστηριοποιείται με τα thermal spa resorts, καθώς και με επενδύσεις στον τομέα της υγείας και των sports. Στόχος της εταιρείας είναι να επενδύσει μέσω joint venture στον τουρισμό υγείας (health tourism), δημιουργώντας ένα πρότυπο κέντρο υγείας, που να βασίζεται στα θερμά ιαματικά λουτρά και στα spas.              


 3.    Olga Lazareva, Manager της “Startravel” από το Καζάν Ρωσίας, email: olazareva@startravel.ru, website: www.startravel.ru.


Πρόκειται για τουριστικό γραφείο – tour operator στο Καζάν της Ρωσίας, που αναπτύσσει δραστηριότητα προς την Τουρκία, αλλά και ορισμένες περιοχές της Ελλάδας (Κρήτη, Ρόδο). Στη συνάντηση ήταν παρόν και ο υπεύθυνος της Turkish Airlines στο Καζάν κ. Kamaletdinov Nurisiamovich, ο οποίος έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την προώθηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου στην πολύ μεγάλη αγορά της ευρύτερης αυτής περιοχής της Ρωσίας. Το μοντέλο “two countries, two cultures, two religions in one package”, φάνηκε ότι αν υπάρξει καλή συνεργασία μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά.


 4.    Olena Rezanova, Manager της τουριστικής εταιρείας “Laspi”, στη Σεβαστούπολη Ουκρανίας, email: avia@laspi.com, website: www.laspi.com. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και άλλοι τουριστικοί πράκτορες από την ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου της Κριμαίας, οι οποίοι έθιξαν το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με το θέμα της βίζας, που πρέπει να ξεπεραστεί, διότι εκτός του κόστους, οι πελάτες τους πρέπει να ταξιδέψουν στην Οδησσό, προκειμένου να την εκδώσουν. Ωστόσο, έδειξαν αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ιδιαίτερα για την καλοκαιρινή περίοδο και κυρίως σε σύμπραξη με τα τουρκικά δυτικά παράλια (two destinations travel). Πρότειναν τη διοργάνωση ενός “fam trip” στα νησιά, τόσο τουριστικών πρακτόρων όσο και  δημοσιογράφων της Κριμαίας.


 5.    Murat Tank, Marketing Director της “Rafael Travel” της Κωνσταντινούπολης, email: info@rafaeltravel.net, website: www.rafaeltravel.net. Πρόκειται για μεγάλο τουριστικό πρακτορείο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, που ασχολείται τόσο με το incoming όσο και με το outgoing


Ενδιαφέρονται πολύ για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ ήδη προωθούν πελάτες τους προς τη Σάμο, Κω και Ρόδο μέσω Αλικαρνασσού. Έδειξαν ενδιαφέρον για την προώθηση κοινών τουριστικών πακέτων δυτικών παραλίων της Τουρκίας και νησιών Βορείου Αιγαίου στην αγορά της Μαύρης Θάλασσας, αρκεί να βρεθούν συνεργάτες που θα αναλάβουν το μισό ρίσκο (όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν: “partners with equal risk”).


 6.     Dundar Kolikoglou, email: dundarkolik@hotmail.com). Πρόκειται για μεγάλο έμπορο – εισαγωγέα της Σμύρνης. Μολονότι οι εισαγωγές από την Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολες, λόγω των τελωνιακών προβλημάτων και τη δασμολογική προστασία που επιβάλλεται από το τουρκικό κράτος, επανέλαβε ότι μπορεί να βρεθεί φόρμουλα ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα. Ζητά να συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων & ποτών από το Βόρειο Αιγαίο, που επιθυμούν. 


 7.    Mustafa Meyia, email: Mustafa_meyia@hotmail.com). Πρόκειται για εισαγωγέα χονδρικής και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για όλα τα προϊόντα, αλλά κυρίως για τα παραδοσιακά εδέσματα (σάλτσες, μακαρόνια, γλυκίσματα, κ.α.).


 8.    Christodoulos Stavrides, email: christo.stavridis@yahho.com). Πρόκειται για το γνωστό Έλληνα της Κωνσταντινούπολης, που πρόσφατα έχει μετοικήσει από την Αθήνα στη Σμύρνη. Προτίθεται αν βρει συνεργάτες από τα νησιά του Αιγαίου, να δραστηριοποιηθεί με χονδρική πώληση παραδοσιακών προϊόντων του κλάδου τροφίμων & ποτών. Θεωρεί ότι το ούζο έχει εξαιρετικές προοπτικές, δεδομένου ότι μια μερίδα της αγοράς της Σμύρνης έχει κορεστεί από την κατανάλωση του τούρκικου γενί ρακί, γεγονός που πιστοποιείται από το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν οι Τούρκοι για αγορά ούζου, τόσο κατά τη διάρκεια των εκθέσεων, όσο και από τις επισκέψεις τους στα νησιά.


 9.    Naho Tamura, Manager του European Section της “Travel Net Studio Co. Ltd” της Ιαπωνίας, email: tnaho@tabikobo.com, website: www.tabikobo.com. Πρόκειται για μεγάλο  ιαπωνικό γραφείο – tour operator, που δραστηριοποιείται στις μεγαλουπόλεις Τόκυο και Οσάκα. Εκφράστηκε η πεποίθηση – βεβαιότητα ότι μπορεί να δρομολογηθούν επιτυχημένες συνεργασίες με ιαπωνικές εταιρείες, στη βάση του two destinations travels, που μπορεί να υποστηριχθεί και από την Turkish Airlines. Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο, να διοργανωθεί από τους παράγοντες του τουρισμού των νησιών κατά τη διάρκεια της επόμενης Διεθνούς Έκθεσης της Σμύρνης, ένα προσχεδιασμένο “fam trip” Ιαπώνων tour operators, για να διερευνήσουν επιτόπου τις δυνατότητες συνεργασίας.


 10.              Yasin Kutludag, Owner της “Kutludag International Trading” της Σμύρνης, email: yasin@kutludag.com, website: www.kutludag.com. Πρόκειται για επιχείρηση της Σμύρνης, που δραστηριοποιείται με το διεθνές εμπόριο. Κυρίως εντυπωσιάστηκε από το ελαιόλαδο, για το οποίο, όπως και για τα άλλα προϊόντα, ζητάει να ενημερωθεί για “price opportunities”.   


 11.              Stefien Gruben, Managing Director της “Creative Events & Incentives”, The Netherlands. Email: sgruben@live.nl. Πρόκειται για ολλανδή tour operator, που ειδικεύεται στο “MICE business” και δηλώνει το ενδιαφέρον της για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που τα θεωρεί ιδανικά για νέο προορισμό στο θεματικό αυτό είδος σε μικρά μεγέθη. Πιστεύει στη διοργάνωση ενός fam trip ολλανδικών (ενδεχομένως και Βελγικών) γραφείων travel & incentive houses, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να «επιθεωρήσει» ορισμένα ξενοδοχεία (4 ή 5 *) και να διερευνήσει επιτόπου τις δυνατότητες που υπάρχουν.  

 

 


Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, διευκρίνιση ή και συνεργασία για διαμεσολάβηση στις επαφές σας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το σύμβουλο marketing & επιχειρησιακής έρευνας της Π.Β.Α. κ. Πάνο Πίτσιο, email: p.pitsios@pvaigaiou.gov.gr) .