Αρχική Νέα Τοπικά Δήμος Χίου: εξηγήσεις για βοτανικό κήπο

Δήμος Χίου: εξηγήσεις για βοτανικό κήπο

14

 

Με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με τις ζημιές στο Βοτανικό κήπο από την κακοκαιρία και τις φωτογραφίες που μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης είδαν το φως της δημοισότητας, ο Δήμος Χίου τονίζει ότι η επίσκεψη κλιμακίου του Δήμου στο Βοτανικό κήπο έγινε για να εξακριβωθούν αυτές ακριβώς οι ζημιές και επισημαίνεται τα εξής:

          “Στην αυτοψία, που πραγματοποιήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, τους Διευθυντές και στελέχη των αντίστοιχων υπηρεσιών διαπιστώθηκε ότι  ο βαρύς χειμώνας συνετέλεσε στην πρόκληση καταστροφών, τόσο σε υποδομές (πέργκολα, θερμοκήπιο, τοιχία), όσο και στα φυτά του κήπου.

          Ο Δήμος Χίου είχε προγραμματίσει την αποκατάσταση των φθορών, μέσα από το έργο αυτεπιστασίας, που ήδη εγκρίθηκε από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο – άλλωστε η επίσκεψη εκεί αποσκοπούσε στην τελική εκτίμηση του μεγέθους του προβλήματος.

          Η δημοπράτηση για τη διαχείριση του Βοτανικού κήπου θα γίνει εντός της προσεχούς εβδομάδας, σύμφωνα με την απόφαση 588 ∕ 2011 και η οποία δεν ήταν δυνατόν να γίνει τον προηγούμενο χρόνο.

          Η συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ, που είχε πραγματοποιήσει τις μελέτες του Βοτανικού, είχε ανασταλεί προσωρινά,  λόγω κατάργησης του συγκεκριμένου οργανισμού και μετεξέλιξής του σε νέο οργανισμό.

          Τα είδη των φυτών, που χρειάζεται ο Βοτανικός για την αναβάθμισή του έχουν ήδη παραγγελθεί, ώστε να μπορεί  έγκαιρα να γίνει η φύτευσή τους.         

          Το Πανευρωπαικό Συνέδριο Βοτανικών κήπων, 28 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2012, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη δημοτική αρχή, το οποίο πρέπει να κερδηθεί, καθώς μπορεί να αποδειχθεί προστιθέμενη αξία για τον Βοτανικό κήπο και το νησί μας εν γένει”.