Αρχική Πολιτισμός Τέχνες Μουσικές Επιλογές: Νίκος Οικονομίδης – Κυριακή Σπανού «Π έ ρ α...

Μουσικές Επιλογές: Νίκος Οικονομίδης – Κυριακή Σπανού «Π έ ρ α σ μ α σ τ η Χ ί ο»

38

 
Μετά το «Πέρασμα στα Κύθηρα», το «Πέρασμα στην Αμοργό» και το «Πέρασμα στην Κίμωλο», προστέθηκε στη συλλογή και το «Πέρασμα στη Χίο», ένα αφιέρωμα στη μουσική παράδοση της Χίου.

Ύστερα από επίμονη και πολυετή έρευνα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταγραφής σε cd της παραδοσιακής μουσικής της Χίου, ενός νησιού πλούσιου σε ναυτική, πνευματική, πολιτιστική και κατά συνέπεια μουσική παράδοση.

Στο δίσκο παίζουν οι μουσικοί: Βιολί: Νίκος Οικονομίδης, Κλαρίνο: Νίκος Φιλιππίδης, Λαούτο: Μπάμπης Μαρκουλής, Αργύρης Ψαθάς, Νίκος Οικονομίδης, Σαντούρι: Παναγιώτης Βέργος, Κανονάκι: Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, Φλογέρα: Θωμάς Δρόσος και Γκάιντα: Βασίλης Γραμματικός.

Τραγουδούν η Κυριακή Σπανού, ο Νίκος Οικονομίδης, ο Παντελής Θαλασσινός, η Άννα Καμπά και Χορωδία (Μυρτώ Βέργου, Ήρα Κοντού, Κυριακή Σπανού).

  Από καρδιάς θέλουμε να ευχαριστήσουμε το  Μορφωτικό Σύλλογο Πυργίου  «Γεώργιος Θεοτοκάς» και το «Ίδρυμα Γιάννη και Πόπης Κουγιούλη», που είναι αρωγοί αυτής της προσπάθειας,

Την κα Μαριάνθη Αλμυρούδη από τα Μεστά και την κα Μαρία Μπατά-Κούγιαβλου από το Πυργί, για τα τραγούδια που μας δίδαξαν.

Τον κο Τζώνη Μελέκο και τον κο Γιάννη Κολλιάρο για τις πληροφορίες που αντλήσαμε από το προσωπικό του αρχείο.

Τον κο Στέλιο Μελέκο για τα εθνογραφικά στοιχεία των χορών.

Τον κο Γιώργο Μισετζή για την παραχώρηση του καταστήματός του για τις ανάγκες καταγραφής των τραγουδιών.

Τον κο Γιώργο Κλούβα για την αμέριστη συμπαράστασή του.

Τον κο Λάμπρο Λιάβα για τα μουσικολογικά σχόλια.

 

                                                                                                     Με εκτίμηση

 

                                                                                Νίκος Οικονομίδης – Κυριακή Σπανού

 


Τελειώνοντας αναφέρει ο Νίκος Οικονομίδης στο ένθετο του δίσκου, «αφιερώνω αυτό το δίσκο στον αείμνηστο Χιώτη δεξιοτέχνη του κλαρίνου Μιχάλη Νεαμονιτάκη, που με μεγάλη προθυμία και αγάπη, χρόνια πριν, μου δίδαξε τις μουσικές του τόπου του και με μύησε στην παραδοσιακή μουσική της Χίου».

Ο δίσκος περιλαμβάνει 20 τραγούδια και οργανικά κομμάτια συνολικής διάρκειας 75 λεπτών, κυκλοφορεί σε πολυτελή έκδοση με 36σέλιδο ένθετο που περιέχει πληροφορίες, φωτογραφίες καθώς και τους στίχους των τραγουδιών.

Διατίθεται στη Χίο αποκλειστικά από το βιβλιοπωλείο «Πάπυρος», Απλωταριάς 42 – 44,  Τηλ: 22710 21550, Fax: 22710 40480, email: papyros@chiospapyros.gr url: www.chiospapyros.gr  στην Αθήνα, από την Oikonomidis Music Τηλέφωνα επικοινωνίας 2107620675 / 6937191699 & e-mail : nikos@oikonomidis.gr και από τα δισκοπωλεία Music Corner, Νίκος Ξυλούρης, Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, στην Αμοργό από το βιβλιοπωλείο κου Πέππα, και στη Νάουσα της Πάρου από το κατάστημα του Κωνσταντίνου Ρούσσου «Pararam». Καλή ακρόαση!

 

Επιμέλεια

Αργύρης Βλάττας

avlattas@otenet.gr