Αρχική Νέα Τοπικά Πυροσβεστική: πήγαν για φωτιά & αντιμετώπισαν διαρροή αερίου (εξάνιο)

Πυροσβεστική: πήγαν για φωτιά & αντιμετώπισαν διαρροή αερίου (εξάνιο)

299

Πυρκαγιά σε παλαιό εγκατελελειμένο πυρινελαιουργείο στην περιοχή της Καλλιμασιάς ξέσπασε την Παρασκευή, 27 Απριλίου στις 13.45. 
Η πυρκαγιά προήλθε από ανάφλεξη ευφλέκτου χημικού (πιθανότατα εξανίου) λόγω διαρροής που προκλήθηκε από εργασίες που γινόταν στο χώρο.
Στο δελτίο τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που διενεργεί προανάκριση, δεν αναφέρεται αλλά σύμφωνα με το ΡΑΔΙΟ-ΑΛΗΘΕΙΑ το πυρινελαιουργείο είναι ιδιοκτησίας της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και γίνονταν εργασίες κοπής μεταλλικών συσκευών προς πώληση με απασχόληση αλλοδαπών.
Η πυρκαγιά κατεσβέσθη άμεσα από το πρώτο από τα 3 οχήματα με τους 9 άντρες που έφτασαν στο συμβάν και στη συνέχεια αντιμετωπίστηκε η διαρροή του υγρού με πρόχειρα μέσα στην αρχή και από υδραυλικό της Δημοτικής Ενότητας Ιωνίας στη συνέχεια, ενώ 2 φορτηγά με άμμο που απεστάλεισαν από την Περιφερειακή Ενότητα κάλυψαν την διαρροή του υγρού.
Στις 16.40 ο χώρος ασφαλίστηκε και παρεδόθη στον ιδιοκτήτη.

Στοιχεία για το εξάνιο από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

 
Χημικά αναγνωριστικά
Χημικός τύπος C6H14

 
Επικινδυνότητα
 
Hazard F.svg Hazard X.svg Hazard N.svg
Eύφλεκτο (F), Επιβλαβές (Xn), Τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς (N)
   

Το εξάνιο[2] είναι ένα αλκάνιο, δηλαδή άκυκλος κορεσμένος υδρογονάνθρακας, με χημικό τύπο C6H14 και σύντομο συντακτικό τύπο CH3(CH2)4CH3.
 Το ίδιο το εξάνιο και τα ισομερή του χρησιμοποιούνται ως μη πολικοί διαλύτες. Αποτελούν ακόμη συστατικά της βενζίνης, αν και διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το βαθμό οκτανίου.
Για το ίδιο το εξάνιο ο βαθμός οκτανίου του είναι 16[5]. Είναι επίσης (όλα τα εξάνια[6]) είναι συστατικά της βενζινόκολλας, που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στην κατασκευή υποδημάτων και άλλων δερμάτινων προϊόντων.
Χρησιμοποιούνται τέλος στον καθαρισμό και ιδιαίτερα στην απομάκρυνση ελαίων και γράσων από δερμάτινα και υφασμάτινα προϊόντα. Η χρήση αυτή επεκτείνεται και εργαστηριακά για την απομάκρυνση παρόμοιων ουσιών από δείγματα υδατικά και εδάφους, ως μέρος της προετοιμασίας τους για βαρυμετρική ανάλυση και αέρια χρωματογραφία[7].

Τοξικότητα 
Η ακριβής τοξικότητα του εξανίου είναι σχετικά χαμηλή, αν και αποτελεί ένα ήπιο αναισθητικό. Η λήψη υψηλών συγκεντρώσεων εξανίου προκαλεί αρχικά μια ήπια ευφορία, ακολουθούμενη από υπνηλία, κεφαλαλγία (πονοκέφαλο) και ναυτία.

Μακροχρόνια δηλητηρίαση από λήψη μικρότερων συγκεντρώσεων εξανίου παρατηρήθηκε κυρίως σε εργαζόμενους σε υποδηματοποιεία, επιπλοποιεία, αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλων μονάδων που χρησιμοποιούν εξάνιο ως διαλύτη ή βενζινόκολλες που περιέχουν εξάνιο. 

Τα αποτελέσματα της δηλητηρίασης ανθρώπων από εξάνιο είναι αβέβαια. Το 1994 περιλαμβανόταν στη λίστα με τις χημικές ουσίες του Toxic Release Inventory (TRI).[31]. Αργότερα όμως συνέβηκέ και ένας αριθμός εκρήξεων ατμών εξανίου. Το 2001 το U.S. Environmental Protection Agency εξέδωσε κανονισμούς για τον περιορισμό της έκθεσης ανθρώπων σε ατμούς εξανίου, αποδίδοντάς του και καρκινογόνες ιδιότητες.[32]

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιώργος Θεοτοκάς: υποψήφιος με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Επόμενο άρθροΓιώργος Θεοτοκάς- ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ Αιγαίου για την υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ