Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιώργος Παπαδόπουλος: σχολιάζοντας επίκαιρα γεγονότα της Χιακής κοινωνίας

Γιώργος Παπαδόπουλος: σχολιάζοντας επίκαιρα γεγονότα της Χιακής κοινωνίας

9

* Έφθασαν μέχρι τον Τύπο οι δίκαιες διαμαρτυρίες των κατοίκων εξ αρκετών Μαστιχοχωρίων για την παράνομη βοσκή που γίνεται σε διάφορες περιοχές τους. Ανεξέλεγκτα κοπάδια περιέρχονται εντός γεωργικών ή και δασικών εκτάσεων και ουδείς είναι εις θέσιν να επιβάλλει την τάξη. Πορεύονται οι χωρικοί στα χωράφια τους να τα καλλιεργήσουν και αντικρίζουν ολόκληρες νομάδες να περιέρχονται την ύπαιθρο και να τους ρημάζουν ότι έχουν φτιάξει με κόπο και ιδρώτα. Ιδιαίτερα στο Πυργί η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Σε λίγο τα κοπάδια θα μπουν μέσα στο χωριό, μακρύτερα κατά 3 ή 4 χιλιόμετρα από εκεί που βρίσκονται οι μάντρες τους. Το ελληνικό κράτος είναι, τελικά, διαλυμένο. Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και υπάρχει ο κίνδυνος εάν το κακό δεν σταματήσει να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Παλαιότερα υπήρχε γνωστή οικογένεια που είχε ρημάξει τα βορειόχωρα. Τώρα έχουμε άλλες που πάνε να ρημάξουν τα νοτιόχωρα. Απορίας άξιον είναι εάν θα σταματήσει κάποιος δημόσιος φορέας το κακό. Το ερώτημα είναι: Υπάρχουν συγκεκριμένες εκτάσεις που έχουν πακτωθεί από τους εν λόγω βοσκούς ? Εάν υπάρχουν γιατί φεύγουν από τους χώρους που νοίκιασαν ? Και ποιες ποινές τους έχουν επιβληθεί ή θα τους επιβληθούν από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους (Δήμος και Δασαρχείο) ? Ο λαός απαιτεί να δοθούν στη δημοσιότητα ονόματα και ποσά. Διότι, αυτοί που καταστρέφουν ανερυθρίαστα το βιός του γεωργού (βλέπε και μαστιχοπαραγωγού) δεν διαφέρουν από τους κλέφτες ή τους <<τροικανούς>> που ροκανίζουν μέρα με την ημέρα το ψωμί του, υπ΄ αυτών κατακερματισμένου, Έλληνα.

 

 

* Στη σύγχρονη, σκληρή κι απάνθρωπη, εποχή που ζούμε κάθε δράση ή πράξη αλτρουισμού πρέπει να επαινάται δημόσια, ώστε και οι υπόλοιποι άνθρωποι αφενός να διαπιστώνουν ότι δεν εξέλιπαν ακόμη οι καλοί άνθρωποι και αφετέρου να εμπνέονται ώστε να πράττουν κι εκείνοι αντίστοιχα έναντι των συνανθρώπων τους. Όποιος έχει αληθινή γνώση της ζωής γνωρίζει ότι κάθε είδους περιουσιακό στοιχείο στον τόπο τούτο είναι πρόσκαιρο. Κανένας δεν πήρε μαζί του τα πλούτη του. Πήρε, όμως, τις καλές του πράξεις. Κι απ΄ αυτές εξαρτώνται πολλοί και πολλά. Έτσι, οφείλουμε να στηρίζουμε κάθε συνάνθρωπό μας που έχει την ανάγκη μας και χρήζει βοηθείας ενεργώντας, βεβαίως, πάντοτε κατά συνείδηση.

Ανέφερα όλα τούτα για να συγχαρώ δημόσια την συμπολίτισσα μας, Κα Σεβαστή (Σέβη) Βαγιάνου, έμπορο υποδημάτων με κατάστημα στην Απλωταριά και μέλος του Δ.Σ. της ΔΗΚΕΧ (Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Χίου) ή οποία διέθεσε εντελώς δωρεάν δεκάδες ζευγάρια υποδημάτων εκ του καταστήματός της προκειμένου να διατεθούν σε άπορους συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη, μέσω της ΔΗΚΕΧ. Η πρωτοβουλία αυτή και η ενέργεια είναι άξια συγχαρητηρίων και ευχόμαστε να βρει και άλλους μιμητές. Το γεγονός τούτο θέτει <<επί τον τύπο των ήλων>> και μια ακόμη διάσταση: Υπάρχουν και άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά και προσφέρουν στους συμπολίτες τους ακόμη και μέσα από την επαγγελματική τους ενασχόληση. Μακάρι να το έκαναν αυτό και άλλοι αιρετοί ή ασχολούμενοι με τα κοινά, όπως η Σέβη.

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- πρώην Δημοτικού Συμβούλου Χίου

 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑΝΤΑΡΣΥΑ: πολιτική εκδήλωση 29/4 στο καφέ ΚΗΠΟΣ
Επόμενο άρθροΚάλεσμα συνδικάτων για Εργατική Πρωτομαγιά και παράλληλες εκδηλώσεις στον Κήπο