Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Γιώργος Παπαϊωάννου: Κρίνεται η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Γιώργος Παπαϊωάννου: Κρίνεται η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

23
Σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης, το διακύβευμα ήταν καθαρά κομματικό. Επρόκειτο για μια πολιτική διαμάχη ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα για τη νομή της εξουσίας. ΠαΣοΚ και Νέα Δημοκρατία, που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια τη χώρα, δεν είχαν ουσιαστικές διαφορές ούτε στην οικονομική και εξωτερική πολιτική ούτε στον γενικότερο στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας. Και τα δύο ήταν κόμματα της Ευρώπης.
Ακόμη και τα πρώτα χρόνια του ΠαΣοΚ, οι όποιες διαφορές υπήρχαν παρέμειναν σε λεκτικό επίπεδο. Τα συνθήματα και οι ρητορικές κορόνες του ιδρυτή και των στελεχών του Κινήματος περί εξόδου από την τότε ΕΟΚ χρησιμοποιήθηκαν μόνο και μόνο για να προσελκύσουν εκλογική πελατεία από την Αριστερά. Στην πράξη, η πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ όχι μόνο δεν απομάκρυνε αλλά, αντίθετα, προσέδεσε ακόμη περισσότερο τη χώρα στο άρμα της Ενωμένης Ευρώπης. Ωστόσο στις εκλογές της 6ης Μαΐου τα πράγματα είναι διαφορετικά. Από το αποτέλεσμα θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
 
Οπως πολύ εύστοχα έθεσε το θέμα την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση της κεντρικής τράπεζας, «το ιστορικό διακύβευμα των εκλογών είναι η συντεταγμένη και επίπονη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας εντός της ζώνης του ευρώ ή η άτακτη οπισθοδρόμηση της οικονομίας και της κοινωνίας, πολλές δεκαετίες πίσω, που θα οδηγούσε τελικά τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ αλλά και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Αυτή τη φορά λοιπόν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει έχει να κάνει με ποιο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα θα νέμεται την εξουσία. Αν κερδίσουν οι πολιτικές εκείνες δυνάμεις που θα προωθήσουν όλες τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που περιγράφονται στο μνημόνιο και οι οποίες κατά κύριο λόγο σχετίζονται με τη λειτουργία του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και των θεσμών γενικότερα, θα έχουμε περιθώρια να βγούμε από την ύφεση. Σε διαφορετική περίπτωση όχι μόνο η υφεσιακή περιδίνηση της οικονομίας θα συνεχιστεί, αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας θα τεθεί σε κίνδυνο.
Οπως τόνισε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, «αν μετά τις εκλογές τεθεί εν αμφιβόλω η βούληση της νέας κυβέρνησης και της κοινωνίας να εφαρμοστούν η δανειακή συμφωνία και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που τη συνοδεύει, τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν πολύ γρήγορα και θα επεκταθούν στο σύνολο της οικονομίας, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε αδιέξοδο».

Ο Γιώργος Παπαϊωάννου είναι δημοσιόγραφος και εργάζεται στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαι στους δρόμους βάζω… μπάρες! (video)
Επόμενο άρθροΚωστής Μουσουρούλης: προεκλογική ομιλία στο ΧΑΝΔΡΗΣ