Αρχική Πολιτισμός Τέχνες «Ηλιος Κόκκινος», η τελευταία δουλειά του Μ. Τόκα, Γιάννης Κότσιρας τραγουδά στίχους...

«Ηλιος Κόκκινος», η τελευταία δουλειά του Μ. Τόκα, Γιάννης Κότσιρας τραγουδά στίχους Ευγενίας Ασλανίδη (ηχητικό)

15


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ να ακούσετε 4 από τα τραγούδια, ενδεικτικά της συνολικής δουλειάς που φέρει το γενικό τίτλο «Ήλιος Κόκκινος». Στα 3.24 λεπτά το ομώνυμο τραγούδι ο «Ήλιος Κόκκινος»  

                 
      «Να κάνει θε μου μια βροχή,

 

                          Μια καταιγίδα» τραγουδά ο Πασχάλης Τερζής σε μουσική Μάριου Τόκα και σε στίχους της Χιώτισσας Ευγενίας Ασλανίδη.

«Ήλιος κόκκινος πίσω απ’ τα Ψαρά

Μια παράταση να’ χει λαχταρά», τραγουδά στο νέο δίσκο, που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ο Μάριος Τόκας και θα κυκλοφορήσει 4 χρόνια μετά το πρόωρο χαμό του στις 15 Ιουνίου, ο Γιάννης Κότσιρας επίσης σε δίσκους Ευγενίας Ασλανίδη!

Ο τίτλος του τραγουδιού «Ηλιος Κόκκινος», αποτελεί και τον τίτλο του δίσκου που κυκλοφορεί από τη ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ, τα τραγούδια του οποίου ερμηνεύουν εκτός του Κότσιρα, οι Γιάννης Πάριος  και Πασχάλης Τερζής και ο Δημήτρης Μητροπάνος που επίσης έφυγε πολύ πρόωρα…


Πρόκειται για μια επιλογή ανέκδοτων τραγουδιών του Μάριου Τόκα, που όπως σημειώνεται στη μουσική ιστοσελίδα ogdoo.gr, σε συνδυασμό με κάποια παλαιότερα, σε ανάλογο μουσικό κλίμα που δημιουργούν μια συλλεκτική συλλογή.


Ο επί σειρά ετών παραγωγός του και προσωπικός φίλος Ηλίας Μπενέτος, για περισσότερο από δύο χρόνια αγκάλιασε το πλούσιο αρχείο του συνθέτη με συγκίνηση, γνώση και σεβασμό. Αρωγός στην έκδοση αυτή, η σύντροφος της ζωής του Αμαλία Τόκα, στην οποία και εμπιστεύθηκε το αρχείο ο συνθέτης.


Τα 12 αυτά τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2012 και τα τραγούδησαν κατόπιν επιθυμίας του ιδίου του Τόκα, σπουδαίοι ερμηνευτές, με τους οποίους στο παρελθόν συνυπέγραψαν διαχρονικές επιτυχίες (Δημήτρης Μητροπάνος, Γιάννης Πάριος, Πασχάλης Τερζής) και ο νεώτερος Γιάννης Κότσιρας, με τον οποίο ο Μάριος Τόκας σχεδίαζε να συνεργαστεί.

Αυτή τη φορά οι στίχοι της Ευγενίας έχουν ενορχηστρωθεί σε ρυθμό ροκ και όπως πάντα είναι βαθιά ερωτικοί, μα και συνάμα βιωματικοί…

Το ηλιοβασίλεμα από τα Αυγώνυμα, μάγεψε και το Μάριο Τόκα όταν σε ένα από τα ταξίδια του στη Χίο, είχε γνωριστεί και με τα Ψαρά, και πράγματι ο «Ήλιος κόκκινος» είναι από τα λίγα τραγούδια που θα ακούσετε στο ρεφρέν του να κάνει λόγο για το ακριτικό μας νησί.

 

                           Ήλιος Κόκκινος

 

Στις ακτές του Ομήρου και του έρωτα

Μοιραστήκαμε λόγια αφανέρωτα

Με τη θάλασσα

Φυλακτό με κοχύλια σου έφτιαξα

Σου’ πα φεύγω και πάνω σου έκλαψα

Σε αγάπησα

 

Τα μαλλιά σου παιχνίδι του άνεμου

Πυροφάνι η ματιά σου απάνω μου

Που με έλιωνε

Βήμα- βήμα στην άμμο ξυπόλητοι

Μια αγάπη μεγάλη κι απόλυτη

Εδώ τέλειωνε

 

Ήλιος κόκκινος πίσω απ’ τα Ψαρά

Μια παράταση να’ χει λαχταρά

Μες στα μάτια σου το ‘δα καθαρά.

Ήλιος κόκκινος πίσω απ’ τα Ψαρά

Σβήνει χάνεται μέσα στα νερά

Να σε γνώριζα άλλη μια φορά

 

Σε κρατούσα σφικτά μα σε λύγιζε

Της γραμμής το καράβι που σφύριζε

Και ερχότανε

Η μεγάλη στιγμή που φοβόμουνα.

Να γινόταν στα δυο να κοβόμουνα

Να γινότανε.

 

 

 

Ευγενία Ασλανίδου