Αρχική Νέα Τοπικά ΛΑΘΡΑ: 2ο φεστιβάλ αντιρατσισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2ης ΗΜΕΡΑΣ)

ΛΑΘΡΑ: 2ο φεστιβάλ αντιρατσισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2ης ΗΜΕΡΑΣ)

15

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ, σήμερα Σάββατο για 2η μέρα το 2ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ στο νησί της Χίου.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες ΅ΛΑΘΡΑ;”:

 

“… Το 2ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ στη Χίο είναι η αδιαμφισβήτητη έκφραση αλληλεγγύης στο πλευρό όλων όσων αντιμετωπίζουν το ρατσισμό, ξένων και ντόπιων. Από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες μέχρι τους τοξικοεξαρτημένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Από τους αλλόθρησκους και τις μειονότητες μέχρι τους άστεγους και τις γυναίκες. Είναι ένα ακόμα από τα πολλά καθήκοντα μας που χτίζεται με μαχητικότητα και επιμονή. Γιατί το στοίχημα σε κοινωνικό επίπεδο παίζεται στις σχέσεις που διαμορφώνουν την εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Με σεβασμό στη διαφορετικότητα και με αφετηρία την αντίληψη για την κοινή μας μοίρα. Όσοι οδηγούνται στο περιθώριο υφιστάμενοι το ρατσισμό και γίνονται φιγούρες της νέας ολοκληρωτικής διαχείρισης είναι τα ταξικά μας αδέρφια. Γι’ αυτό κάθε αντιρατσιστική δράση δεν γίνεται στο όνομα τους, γίνεται μαζί τους. Μοιραζόμαστε τα ζόρια, τις ανασφάλειες, τις φοβίες και τα αδιέξοδα μας. Μαζί με την παθιασμένη ορμή ενάντια σε όσους υποθηκεύουν το μέλλον και διαχειρίζονται τις ζωές μας.

Μαζί τους λοιπόν καλούμαστε να δημιουργήσουμε το υποκείμενο εκείνο που θα οξύνει τον προλεταριακό ανταγωνισμό και θα φτιάξει αναχώματα ενάντια στην εκμηδένιση της ζωής και της αξιοπρέπειας. Με υπομονή και επιμονή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η εφαρμογή των σχεδίων των κυρίαρχων ήδη περνάει από πάνω μας. Γι’ αυτό και έχει τεράστια σημασία η ανάδειξη των ψευδεπίγραφων επιχειρημάτων που καθηλώνουν τη σκέψη και μουχλιάζουν τα μυαλά. Όπως οι τόνοι “εθνικό” δηλητήριο που χύνονται και τα πατριωτικά τεχνάσματα που για πολλοστή φορά επιστρατεύονται για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Ο ρατσισμός ριζώνει μέσα στο φόβο του θρυμματισμού της όποιας κοινής ταυτότητας και αυτό είναι ένα σημείο ανταγωνισμού ενάντια στην παγίδα της εθνικής συνείδησης. Είναι επιτακτικό σήμερα να αποκαλυφθεί ο ρόλος όσων συντηρούν αυτό το φόβο ενισχύοντας τα πλέον συντηρητικά αντανακλαστικά. Είτε είναι οργανωμένοι ρατσιστές είτε πατενταρισμένοι φασίστες.

Με συναίσθηση της πραγματικότητας ότι ο ρατσιστικός οχετός και η συνακόλουθη ιδεολογία της μισαλλοδοξίας και του μίσους ντοπάρει μεγάλο μέρος της κοινωνίας καλούμε όλους όσους εναντιώνονται στο νέο ολοκληρωτισμό να σηκώσουν το ανάστημα τους και να πάρουν θέση. Να δημιουργήσουμε από κοινού τα απαραίτητα οδοφράγματα μέσα από μια παράδοση αντιρατσισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης. Με αφορμή την οργάνωση του διημέρου λέμε με πείσμα και περηφάνια πως είμαστε όλοι μετανάστες”.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ, 9/6

11:30    Παιδικές δημιουργίες – 

Ελεύθερη ζωγραφική – Τραγούδι

13:30    Παιδότοπος

18:00    Σπείρα – Εικαστική δημιουργία

19:30    Ομιλία/συζήτηση: Κρίση και Δικαιώματα

Κ. Τσιτσελίκης Ε.Ε.Δ.Α

21:00    Κουκλοθέατρο “ο μαυρούλης” 

με την  νηπιαγωγό-συγγραφέα 

Φρόσω Χατόγλου

Μουσική σκηνή

22:00 TWENTY SEVEN Rock 

22:50 JOLLY ROGER και MC ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ Hip Hop

23:30 ΜΕΘΥΣΜΕΝΑ ΞΩΤΙΚΑ Punk Rock/Hip Hop