Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Αλέξης Τσίπρας: μέτρα για τα νησιά και μήνυμα φιλίας- συνεργασίας στις γείτονες...

Αλέξης Τσίπρας: μέτρα για τα νησιά και μήνυμα φιλίας- συνεργασίας στις γείτονες χώρες (VIDEO)

9

 Με τα λόγια του Μπρεχτ «ορμητικό ποτάμι η οργή του λαού», ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη μεγαλύτερη συγκέντρωση της αριστεράς στη Χίο, όπου το βράδυ της Κυριακής περίπου 1.000 άτομα παρακολούθησαν την ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Από την ακριτική Χίο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να αναλύσει τη νησιωτική πολιτική και παράλληλα να ξεκαθαρίσει ότι επιζητούμε με τους γείτονες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, αλλά και εδαφικής ακεραιότητας.

Κάνοντας ειδική αναφορά στη νησιωτική Ελλάδα, που με τις πολιτικές τους όπως είπε την έχουν κάνει να κατοικείται από πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αναφέρθηκε στις προτάσεις για μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική, τονίζοντας ότι οι πολιτικές του μνημονίου έβαλαν στην άκρη τη συζήτηση για το μεταφορικό ισοδύναμο ωθώντας τα 90 κατοικημένα νησιά της χώρας μας σε καθεστώς απομόνωσης και εγκατάλειψης.

Κατέθεσε έτσι την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για δημόσιο φορά ακτοπλοΐας, με μέτρα πέρα από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, με μέτρα για τη ναυτιλία αλλά και ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ..

Από το νομό του εφοπλισμού ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε και σε αυτό το χώρο, λέγοντας ότι είναι σίγουρος πως θα καθίσουν στο τραπέζι της συζήτησης, και πως υπάρχουν πατριώτες που θα βοηθήσουν τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή μην κατεβάζοντας την ελληνική σημαία από τα πλοία τους.

 

Παράλληλα από την ακριτική Χίο έστειλε μήνυμα φιλίας και συνεργασίας στις γείτονες χώρες, τονίζοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η εθνική μας κυριαρχία.«Επιδιώκουμε αλλαγή σελίδας, ειρήνης και συνεργασίας, αλλά όπως και στο ταγκό χρειάζονται και εδώ δύο», σημείωσε και καλώντας την Τουρκία σε ένα ειλικρινή διάλογο, περιμένοντας βήματα από την πλευρά της σε ότι αφορά το κυπριακό, αλλά και στην πρόταση για ένα moratorium στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Φρόντισε δε να ασκήσει κριτική στην πολιτική Σαμαρά που μέσα από σποτ προχώρησε στην υποστολή της ελληνικής σημαίας.

Αφορμή για κριτική αποτέλεσε και το σποτ της ΝΔ με τα παιδάκια, σημειώνοντας ότι δεν έχει τίποτα να πει στα παιδάκια που πάνε πεινασμένα στο σχολείο εξαιτίας της πολιτικής τους.

Παράλληλα άσκησε κριτική στην επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ για τα δήθεν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Σαμαρά τι θέση παίρνει για τις δηλώσεις του κ. Ψωμιάδη που χαρακτήριζε τη «Χρυσή Αυγή» ως κεντροδεξιό κόμμα που είναι κοντά στη ΝΔ.

«Δεν θα εκχωρήσουμε τους αγώνες του λαού μας, για 2 υπογραφές. Υπογραφές που δεν έχουν ισχύ», είπε στη συνέχεια της ομιλίας του βάζοντας στο πολιτικό στόχαστρο και το κόμμα του κ. Βενιζέλου.

«Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι εκβιασμοί», συνέχισε και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από μια σειρά ευρωπαίων, και τελευταία από την κα Μέρκελ να προσπαθεί να κάνει «πολιτικά ρουσφέτια» στα 2 κόμματα.

 

Χαρακτήρισε το μνημόνιο σαν συμφωνία αυτοκτονίας και τόνισε ότι δεν χρειάζεται ο ασθενής μειωμένη δόση του φαρμάκου για τη θεραπεία, αλλά αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής!

«Το μνημόνιο ή το εφαρμόζεις ή το ακυρώνεις. Όπως στη ζωή δεν υπάρχει ολίγον έγκυος», ξεκαθάρισε. Ενώ αναφερόμενος στο θέμα της Ισπανίας τόνισε ότι τώρα είναι η λύση για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση.

Αλλιώς χαρακτήρισε σαν τρίτο και τελευταίο στάδιο της μνημονιακής πολιτικής, την οποία πρέπει να καταδικάσει ο λαός αναδεικνύοντας πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, την επιστροφή στη δραχμή.

«Η νίκη του λαού στην Ελλάδα, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι μόνο για την Ελλάδα. Είναι το έναυσμα για σταματήσει η πολιτική ύφεσης και τρομοκρατίας… Η χώρα δεν κινδυνεύει από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο από το μνημόνιο», και λέγοντας ότι το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι «αν θα μείνουμε μετά την κάλπη με το λαό εξουθενωμένο ή όρθιο».

Την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε πάντως τείνοντας χέρι συνεργασίας με τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν ζητά την αυτοδυναμία για να καθίσουν στις καρέκλες, και για αυτό τηρώντας την πολιτική αρχών και αξιών θα φέρει στη Βουλή την απλή αναλογική.