Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Συνεντεύξεις ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΔΑ με μεγάλους του τραγουδιού: «ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ» Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ...

Συνεντεύξεις ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΔΑ με μεγάλους του τραγουδιού: «ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ» Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ

26

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.e-orfeas.gr 

«Θα το πιστέψεις; Δεν ξέρω να βάλω ούτε το πικάπ! » μου είπε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης στο σπίτι του, στο διαμέρισμα στα Βριλήσσια, καθώς περιμέναμε στο μικρό, λιτό, προσωπικό του δωμάτιο, όπου έπαιζε το μπουζούκι του, μέχρις ότου στήσουν οι τεχνικοί κάμερα, φώτα και λοιπά σύνεργα ,για να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη στο πλαίσιο της εκπομπής μου, στην τηλεόραση τουALPHA, «To Πρόσωπο της Κυριακής» (και την επόμενη σαιζόν «Το Πρόσωπο του Σαββάτου» ).Όπως μου είπε και on air, δεν είχε καμιά εξοικείωση με τα τεχνικά και με μηχανήματα, πολύ περισσότερο με τα CD. Aυτός, ο μέγας τεχνικός της μελωδίας! 

Είχε μόλις εκδώσει το βιογραφικό του βιβλίο «Γρηγόρης Μπιθικώτσης, εγώ ο σερ», διά χειρός του φίλου μου Πάνου Γεραμάνη, από τις εκδόσεις Κοχλίας. Και η κατ’ οίκον αφιέρωσή του με τρεμάμενα γράμματα  ήταν : 
«Στον Κώστα Μαρδά
 Για πάντα
 Μπιθικώτσης».
 Δίπλα η ευγενέστατη γυναίκα του μας έφτιαξε καφέ και περάσαμε στο σαλόνι με την εντυπωσιακή διακόσμηση. Καθίσαμε έχοντας φόντο το τζάκι. Μου εκμυστηρεύθηκε πως είχε – ως … συνήθως  –  τρακ. Βέβαια, το δικό μου ήταν μεγαλύτερο. Ένα, δύο, τρία, πάμε …

 Μιλήσαμε για τους σταθμούς της ζωής του, για το ρόλο του τραγουδιού από το 50 έως σήμερα, για την πολιτική, αλλά και για τις απόψεις περί ζωής και θανάτου.
 Η συνέντευξη μεταδόθηκε του Αγίου Γρηγορίου, 25 Ιανουαρίου του 2003 και δεν μπορώ να πω ότι σάρωσε σε τηλεθέαση. Παρ’ ότι ήταν μια μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία – και αυτό είχε σχολιασθεί στους ιθύνοντες του καναλιού –  να έχεις συνέντευξη με τον τραγουδιστή της Ρωμιοσύνης, του Τρελοκόριτσου και χιλιάδων ακόμη επιτυχιών. Συνέντευξη από ένα ιστορικό καλλιτέχνη που σπανίως παραχωρούσε συνεντεύξεις .
Το γεγονός ότι έπιασε μονοψήφια νούμερα  σε ιδιωτικό – εμπορικό κανάλι είναι καθόλα ερμηνεύσιμο, καθώς, μια εκπομπή με ένα κορυφαίο πρόσωπο του ελληνικού πολιτισμού δεν σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστική σε νούμερα τηλεθέασης . Όταν τα άλλα κανάλια ,την ίδια ώρα, για να σε εξοντώσουν, τοποθετούν εκπομπές με ελκυστικά – είν’ αλήθεια … – μοντέλα με μόνο … εφόδιό τους τα προκλητικά εσώρουχα. Ε, εκεί, ακόμη και ο πλέον κουλτουριάρης παρουσιαστής … σηκώνει τα χέρια.
Ευτυχώς: Στις μέρες μας η ανάπτυξη του διαδικτύου και η ελεύθερη, από  τέτοιου είδους … «ανταγωνισμούς», έκφραση δημιούργησε νέες συνθήκες για να παρουσιασθούν εκπομπές που, αντικειμενικά, αποτελούν πολιτιστική ιστορία.
 Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Τάσου Καραντή, που είναι η ψυχή του αυτού του ιντερνετικού περιοδικού, με μεγάλη ευχαρίστηση εμπιστεύομαι για ανάρτηση από το αρχείο μου συνεντεύξεις που είχα πάρει στον ALPHA (και στο ΒLUE SKY ) από μεγάλους ερμηνευτές, ξεχωριστούς τραγουδιστές, κορυφαίους συνθέτες και εκπληκτικούς στιχουργούς. Ζώντες και Αθανάτους …
Ξεκινάμε με Γρηγόρη Μπιθικώτση και ακολουθούν (τυχαία η σειρά ) :  Στέλιος Καζαντζίδης, Μανώλης Αγγελόπουλος, Βαγγέλης Περπινιάδης, Μιχάλης Μενιδιάτης, Μαίρη Λίντα, Πόλυ Πάνου, Μανώλης Ρασούλης, Γιώργος Μαργαρίτης, Γιάννης Μαρκόπουλος και άλλοι  που έβαλαν τη σφραγίδα τους σε αυτό το θαύμα του λαϊκό – ποιητικού τραγουδιού των τελευταίων 50 χρόνων π.χ. (προ χρεοκοπίας ). 
Η δομή των συνεντεύξεων είναι σχεδόν κλασική και πανομοιότυπη ( γεγονός που προσφέρεται ως υλικό για πανεπιστημιακά μελέτη στον τομέα της μουσικής ανθρωπολογίας – κοινωνιολογίας)  : Ξεκινάω με ερωτήσεις για τα παιδικά χρόνια, συνεχίζω με την επαγγελματική πορεία, φθάνω στα σύγχρονα χρόνια και τελειώνω με ερωτήσεις τύπου Προυστ, για να φωτίσω την αθέατη «φιλοσοφία» τους  πάνω στα καθημερινά και  στα αιώνια. 
Ενδιαμέσως ο ωριαίος – και ελπίζω ωραίος για τους θεατές του διαδικτυακού Ορφέα – διάλογος, διανθίζεται με τραγούδια του καλεσμένου μου από το προσωπικό του αρχείο.      
 Η συνέχεια επί της οθόνης του e-orfeas.gr και καλή ακρόαση- θέαση … 

Κώστας Μαρδάς
Δημοσιογράφος
kmardas@otenet.gr

 

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΔΑ | ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΔΑ


Όταν ξεκινήσαμε στον «ΟΡΦΕΑ» την ενότητα, «ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ», σκοπός ήταν – όσοι ήμασταν συλλέκτες από την ομάδα του περιοδικού – να “ξεσκονίσουμε” τα αρχεία μας και να παρουσιάσουμε ένα αρχειακό δημοσιογραφικό υλικό(από παλιές συνεντεύξεις, μέχρι μουσικά ρεπορτάζ και κουσκούς άλλων εποχών) που αφορά το ελληνικό τραγούδι.
Για καλή μας τύχη, και μεγάλη τιμή μας, ήρθε να πλουτίσει τη «ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ» του «ΟΡΦΕΑ», το «ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΔΑ», τον οποίον ευχαριστώ θερμά, για την εμπιστοσύνη του να μας παραχωρήσει το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό αρχείο των εκπομπών του, να αναδημοσιευτεί στον «ΟΡΦΕΑ» και να διασωθεί και διαδικτυακά.  
Την αρχή την κάνει ο «Σερ» του ελληνικού μας τραγουδιού, ή «Εν αρχή ην ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης», όπως το γράφει  κι ο Κώστας Μαρδάς, κι, από εκεί και πέρα, ακολουθεί, ένας μεγάλος αρχειακός πλούτος, όπως μας τα περιγράφει ο ίδιος με την έγκριτη πένα του.

Τάσος Π. Καραντής 

 

 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ chiosnews.com: αναδημοσιεύουμε τις συνεντεύξεις του Κώστα Μαρδά μετά από σύμφωνη δική του γνώμη, από το δικτυακό τόπο 
e-orfeas.gr/.
Τη συνέντευξη με το Γρηγόρη Μπιθικώτση μπορείτε να διαβάσετε στην παρακάτω διεύθυνση, όπου μπορείτε να δείτε και τα σχετικά βίντεο από την εκπομπή του Κώστα Μάρδα:
 
http://www.e-orfeas.gr/singing/%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B7/7133-%CE%A4%CE%97%CE%9B%CE%95%CE%9F%CE%A0%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%95%CE%A3-%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%95%CE%A5%CE%9E%CE%95%CE%99%CE%A3-%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%9A%CE%A9%CE%A3%CE%A4%CE%91-%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%94%CE%91-%CE%93%CE%A1%CE%97%CE%93%CE%9F%CE%A1%CE%97%CE%A3-%CE%9C%CE%A0%CE%99%CE%98%CE%99%CE%9A%CE%A9%CE%A4%CE%A3%CE%97%CE%A3.html