Αρχική Απόψεις Aρθρα Ιάκωβος Μπριλής: ΑΓΩΝΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ… Χιώτες άρχοντες προσγειωθείτε!!!

Ιάκωβος Μπριλής: ΑΓΩΝΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ… Χιώτες άρχοντες προσγειωθείτε!!!

21

 ΑΓΩΝΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ….       

 

      Χιώτες   άρχοντες προσγειωθείτε!!!

                                                                Iακώβου Γ.  Μπριλή

                                                                 Μαθηματικού

 Καλοκαιριάτικη νύχτα, ήρεμη, και πριν τα βλέφαρα σκεπάσουν την κόρη των ματιών

και στην αγκάλη του Μορφέα με στείλουνε,

κάτω απ΄το φως του φεγγαριού  και των  αστέρων την θαμπή την λάμψη μεσ΄ το ολόδροσο νυχτερινό αγέρι είδα τη Χιό  ολάκερη να στέκει όρθια

και  να μονολογεί.

«Χρόνοι περάσαν 100 που η λευτεριά μ΄ έφερε στης μάνας μας  Ελλάδας την ποδιά

για να περάσω πιο καλά απ΄ του κατακτητή τη δύστυχη ζωή.

Μα τώρα να μαι , κοιτώ καλά  το σώμα μου πώς είναι λαβωμένο,

 κοιτώ   απ΄το Bορρά στο Νότο κι αίμα  ζεστό νοιώθω να τρέχει  ασταμάτητα  στις χαρακιές που μού έχουν κάνει των Αρχόντων τα μυαλά..

Φράγμα Σαραπειού μια γούρνα μισοτελειωμένη , Φράγμα Κόρης γεφύρι , μια στέρνα άπατη, Φράγμα Κατράρη, νερό πολύ δίχως σωλήνες να το δώσουνε στον κόσμο…

Να οι  σωλήνες του Ναγού, που θέατρο μες στον Καστρομηνά  γινήκαν…και εκατομμύρια πολλά για όλ΄  αυτά χαθήκαν.

Δρόμοι πολλοί και κάποιοι  με περίσσιο πλάτος το σώμα μου διασχίζουν λες θα περνούν …….. καράβια  σε καρότσες! (Παντουκιός)

Μπαζώσαν στο Καστέλλο , μαρίνα για τα κότερα να γίνει, μα τάφος πλοίων έγινε και των νυκτόβιων  στέκι….

Νοσοκομείο στήσανε καινούργιο και μεγάλο. Είπα μπράβο Μα βλέπω πως  τόχουνε ατέλειωτο για νάρτει κι άλλο κι άλλο χρήμα …  Δεν φαίνεται να βιάζονται, ας υποφέρει κόσμος.

Τους Μύλους των Ταμπάκικων τους φτιάξανε και χάρηκα η δόλια, μα αντί να τους προσέξουνε, πάλι έρμαιο  στης θάλασσας το νύχια, κρέμονται  σε μια κλωστή ουράνια…

Το Κάστρο της πόλης, αναδείξτε το, φωνάζω χίλιους χρόνους, αντί να το αφήνετε στις καπαριές πνιγμένο, άδικα πάνε οι φωνές, άδικα οι παρακλήσεις. Και το γκαζόν που βάζουνε θα ποτιστεί του χρόνου;

Και για τα άλλα Κάστρα, της Βολισσού, των Απολίχνων πολλά ακούστηκαν και τίποτα δεν έγινε ουσίας, μόνο έξοδα φιγούρας για φωτισμούς τ΄αέρα και των βράχων του Αίπους….

Κι είπα το Αίπος και θυμήθηκα , δόθηκαν τόσα χρήματα χωριό αθλητικό να γίνει και νάτο τώρα έμεινε ένα αδειανό   κουφάρι.

 Τ΄Αεροδρόμιο  απ΄την αρχή ζητούνε να μακρύνει και ας έρτει μες την πόλη δεν τους νοιάζει…. Χρήματα δώσανε προχθές (στους  ιδιοκτήτες ψίχουλα) κι αβέβαιο το μέλλον.

Νέο λιμάνι θέλουνε (στο Κοντάρι) μα αν ειν΄να γίνει η αρχή και σαν την Μαρίνα του Καστέλλου ν΄απομείνει, τότε καλύτερα ας μη γίνει……

Και στο λιμάνι των Μεστών , χρήμα με το τσουβάλια έφυγε κι όλο τελειώνει κι όλο κοντεύει κι άντε να δούμε αν θα φτάσει τον τουρισμό να προσελκύσει…..

Το σιντριβάνι λένε στην πλατεία να χαλάσουνε κι ας έγινε πρόπερσυ με χρήμα περισσό  για να ΄μπει ο καβαλάρης ο Πλαστήρας

 και την Απλωταριά θένε να ξεσηκώσουνε και φράγκα πάλι θάβρουνε για να ράβουν και να ξηλώνουν..

Πάνω απ΄ το Κολλέγιο περνώ κι απ΄το Γυμνάσιο Αρρένων και βλέπω πως σπάταλες επισκευές ανοίξανε , σαν τη χελώνα και τα δυό τούτα προχωράνε….

Κι ευτυχώς που οι σχίνοι τη Νότιά μου τη μεριά με προστατεύουνε και δεν τους αφήνουνε ν΄ανοίξουν κι άλλες ατέλειωτες πληγές…»

Εδώ,  την πήρανε τα δάκρυα τη Χιό  κι εχάθει κι έμεινα μόνος να κοιτώ τον ουρανό και να ρωτώ γιατί οι άρχοντες ανοίγουν τις πληγές και τις αφήνουνε για χρόνια ανοιχτές….

Προσγειωθείτε Χιώτες άρχοντες, τελειώσετε  τα έργα που ανοίξατε παντού!!!

 Πάψετε τις σπατάλες, τις φανφάρες και τις λόξες με δανεικά και με  λεφτάκια του ανήμπορου λαού.