Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πανελλαδικές εξετάσεις: Στις 10 το πρωί της Δευτέρας οι βάσεις εισαγωγής σε...

Πανελλαδικές εξετάσεις: Στις 10 το πρωί της Δευτέρας οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

6

 Τελειώνει η αγωνία των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς στις 10 το πρωί της Δευτέρας ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.


Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα results.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισάγουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα από κάθε ένα από τα προσωπικά τους στοιχεία (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και μητρώνυμο).

Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν επίσης ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου θα εκτυπωθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων, προκειμένου να αναρτηθούν στα σχολεία εντός της ημέρας.

Η πρώτη επεξεργασία των στοιχείων δείχνει άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας.

Αιτία αυτού του χάσματος θεωρείται η οικονομική κρίση που υποχρέωσε τους υποψηφίους να επιλέξουν τις σχολές του τόπου διαμονής τους προκειμένου να αποφύγουν το υψηλό κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης.

Έτσι, εκτός από το αντικείμενο των σπουδών βασικό ρόλο στις επιλογές των υποψηφίων διαδραμάτισαν και οι έδρες των σχολών.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας, τόνισε ότι αναμένεται άνοδος στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές κατά 500-700 μόρια.

Ανοδικά θα κινηθούν και οι Νομικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κατά 250 μόρια περίπου.

Ανοδος αναμένεται στις Σχολές Φιλολογίας, Ψυχολογίας και τα Παιδαγωγικά Τμήματα, ιδιαίτερα στις περιφερειακές σχολές.

Στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο με τα Πολυτεχνικά Τμήματα, όπως και τα Τμήματα των Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας κλπ αναμένεται να υπάρξει πτώση των βάσεων, ιδιαίτερα στα περιφερειακά τμήματα.

Ακλόνητες οι βάσεις στις Ιατρικές και Οδοντιατρικές Σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, ενώ ανοδικά -σύμφωνα με τον ίδιο- θα κινηθούν και τα λεγόμενα ΤΕΙ παραϊατρικών επαγγελματών.

Αυξομειώσεις αναμένονται στις Σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου, ιδιαίτερα στα περιζήτητα Οικονομικά Τμήματα.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Newsroom ΔΟΛ