Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Το μαύρο δάκρυ της μαστίχας (αναδημοσίευση)

Το μαύρο δάκρυ της μαστίχας (αναδημοσίευση)

20

 Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ριζοσπάστης, 26/8/2012:

Το μαύρο δάκρυ της μαστίχας

Ενα μοναδικό προϊόν οδηγήθηκε στην πυρά με ευθύνη της κυβέρνησης. Για να επανέλθει η παραγωγή χρειάζονται τουλάχιστον 15 χρόνια


Τα μισά μαστιχοχώρια της Χίου γνώρισαν μια πρωτόγνωρη καταστροφή από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατάκαιγε επί μέρες, ό,τι έβρισκε μπροστά της στο νησί. Η ζημιά σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο είναι τεράστια και θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια να επουλωθούν οι πληγές. Εκτιμάται ότι έχει καταστραφεί πάνω από το 30% της παραγωγής μαστίχας, ενώ κάηκαν εκατοντάδες χιλιάδες μαστιχόδεντρα. Τα μαστιχοχώρια που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα είναι: Πυργί, Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Ολύμποι, Μεστά, Αρμόλια, Καλαμωτή, Πατρικά, Θολοποτάμι, Μέσα και έξω Διδύμα.

Με ευθύνη των κυβερνώντων καταστράφηκε η παραγωγή ενός μοναδικού προϊόντος στον κόσμο, που έχει σημαντικές εξαγωγές. Το προηγούμενο διάστημα η κρίση που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστές στις αραβικές χώρες δημιούργησε πρόβλημα στις εξαγωγές και τώρα ήρθε η πυρκαγιά να επιφέρει ένα ακόμα πιο μεγάλο πλήγμα. Οι πυρόπληκτοι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου θα αντιμετωπίσουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης για τα επόμενα χρόνια. Η ζημιά που έχει γίνει θα τους στερήσει για πολλά χρόνια το εισόδημα που είχαν. Τα δέντρα που κάηκαν θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέα τα οποία θα αρχίσουν να δίνουν μια μικρή παραγωγή μετά από 7-8 χρόνια, ενώ κανονική παραγωγή βγαίνει μετά από 15 χρόνια περίπου. Εκτός από τη μαστίχα μεγάλες είναι επίσης οι ζημιές στα μελίσσια όπου εκτιμάται ότι κάηκαν 3.000 κυψέλες και καταστράφηκε το 60% περίπου της παραγωγής μελιού. Σημαντικές ζημιές έγιναν ακόμα σε αμπέλια, συκιές και ελιές. Πλήγματα υπήρξαν και στην κτηνοτροφία. Κάηκαν πολλά ζώα ελευθέρας βοσκής καθώς και μαντριά, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα των κτηνοτρόφων στις πυρόπληκτες περιοχές είναι πού θα βοσκήσουν πλέον τα ζώα τους.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι των πυρόπληκτων περιοχών της Χίου βρίσκονται πλέον σε δεινή θέση μετά τη μεγάλη καταστροφή που έγινε. Χωρίς να έχουν καμία ευθύνη καταστράφηκαν. Και τίθεται σοβαρό θέμα τι ακριβώς θα γίνει με την έγκαιρη και δίκαια αποζημίωσή τους. Από κυβερνητικής πλευράς, έγιναν δηλώσεις ότι θα καταβληθούν έγκαιρα η αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αλλά πόσοι από τους πληγέντες παραγωγούς θα αποζημιωθούν και με τι αποζημιώσεις; Ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει όλους τους πληγέντες μαστιχοπαραγωγούς; Με τις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ (Πολιτικής Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) τι θα γίνει επίσης; Ως γνωστόν οι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ που δίνονται για την αποκατάσταση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο και στις εγκαταστάσεις κάνουν 2 με 3 χρόνια για να ξεκινήσουν να δίνονται λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που έχει επιβάλει η ΕΕ με την ανοχή των ελληνικών κυβερνήσεων, ενώ το ύψος των αποζημιώσεων που δίνεται είναι πάντα πολύ μικρό σε σύγκριση με το μέγεθος των ζημιών.

Είναι φανερό ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων της Χίου. Μπρος στην άσχημη κατάσταση που διαμορφώθηκε, απαιτείται να γίνουν λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα στα χωριά που επλήγησαν και να υπάρξει διεκδικητικό αγωνιστικό πλαίσιο με αιτήματα όπως:


ñ   Να δοθούν έγκαιρες δίκαιες αποζημιώσεις για την κατεστραμμένη φετινή παραγωγή μαστιχιού, καθώς και για την παραγωγή που έχει χαθεί για την επόμενη δεκαετία λόγω του ότι η παραγωγή μαστιχιού αποτελεί κύριο οικονομικό παράγοντα του νησιού και λόγω της μοναδικότητας του προϊόντος. Το ίδιο να ισχύσει και για τις ζημιές σε αμπέλια, συκιές και ελιές.


ñ   Να ενισχυθούν κατεπειγόντως οι πληγέντες μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι του νησιού. Να παρθούν μέτρα για να σωθούν τα εναπομείναντα μελίσσια και τα κοπάδια ζώων.


ñ   Να ενισχυθούν για τα επόμενα χρόνια οι κτηνοτρόφοι με ζωοτροφές γιατί υπάρχει πλέον έλλειψη χώρων βοσκής, ενώ η μεταφορά τους στο βόρειο μέρος του νησιού θα δημιουργήσει υπερσυγκέντρωση ζώων.


ñ   Να ενισχυθούν οι πληγέντες μαστιχοπαραγωγοί για την αποκατάσταση των εργαλείων και των μέσων που κάηκαν, καθώς και οι πληγέντες κτηνοτρόφοι για τη αποκατάσταση των ποιμνιοστασίων και άλλων επαγγελματικών τους μέσων.


ñ   Οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι του νησιού να μην πληρώσουν του φόρους του έτους 2011, καθώς και τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης και να παγώσουν τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας.