Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Τριαντάφυλλος: Ερώτηση για το LEADER Αλιείας

Κ. Τριαντάφυλλος: Ερώτηση για το LEADER Αλιείας

8

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

 Θέμα: LEADER Αλιείας.

 Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα LEADER χρηματοδοτείται από τα διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ και έχει ως στόχο την ανάπτυξη της Περιφέρειας, μέσω αναπτυξιακών πρωτοβουλιών των τοπικών κοινοτήτων. Από το 2007 το LEADER Αλιείας αποτελεί αναπτυξιακό μοχλό για την υλοποίηση πολιτικών στον ευρωπαϊκό τομέα της αλιείας.

Ομάδες τοπικής δράσης,που απαρτίζονται από εκπροσώπους των τοπικών δημόσιων και ιδιωτικών κοινωνικοοικονομικών φορέων, προτείνουν επενδυτικά σχέδια, στο πλαίσιο στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τη δυναμική κάθε περιοχής.

 

Στη Χίο, τον Δεκέμβριο του 2011 η Ομάδα Τοπικής Δράσης για το παραπάνω Πρόγραμμα, η οποία αποτελείται από την ΕΤΑΧ Α.Ε., την ΕΝΑ Χίου Α.Ε. και την ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ Α.Ε. ενημερώθηκαν για την έγκριση της πρότασης που υπέβαλαν, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 4,6 εκατομμύρια ευρώ.

Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι σήμερα συνεχίζονται οι τεχνικές συσκέψεις με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (σημερινός διαχειριστής του Προγράμματος), προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, χωρίς αυτό να έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα.

Εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης, οι δύο δημοτικές εταιρείες που είναι οι εταίροι για την υλοποίηση του έργου περιέρχονται σε ολοένα και πιο δυσμενή οικονομική κατάσταση και παράλληλα, περιορίζεται η απορροφητικότητα και ο χρόνος υλοποίησης των έργων, με την επιλεξιμότητα των δαπανών να τελειώνει το 2015.

Επιπλέον, η οικονομική δυσχέρεια ταλαιπωρεί και τους Δήμους, με τον Δήμο Χίου να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση για την κάλυψη της νέας εγγυητικής επιστολής, για να μπορέσει να διατεθεί η προκαταβολή του ποσού που αφορά την τεχνική βοήθεια.

Τέλος, επισημαίνεται η δέσμευση της Κυβέρνησης να επισπεύσει τις διαδικασίες για όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης που αφορούν την Χίο, εξαιτίας της πρωτοφανούς καταστροφής που υπέστη το νησί τον Αύγουστο.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.      Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την υπογραφή της σύμβασης με την Ομάδα Τοπικής Δράσης, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου για τη Χίο, το οποίο περιλαμβάνει πέντε Δημόσια έργα και ένδεκα δράσεις ιδιωτικών έργων;


2.      Εξετάζεται το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί ο τρόπος πληρωμής της προκαταβολής της τεχνικής βοήθειας, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας των ΟΤΑ;

 

17 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ερωτών βουλευτής

 

Κωνσταντίνος Δ. Τριαντάφυλλος

 

Διαφήμιση