Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Συνάντηση Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, με τα μέλη της Greek...

Συνάντηση Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, με τα μέλη της Greek Shipping Cooperation Committee

15

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο, Χαράλαμπο Φαφαλιό, και τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Cooperation Committee).

 Οι Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχάρησαν την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ αντιμετώπισαν θετικά την προτροπή του κ. Μουσουρούλη για νηολόγηση περισσότερων πλοίων στην ελληνική σημαία. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μουσουρούλης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις.

 
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, σήμερα είχατε εδώ στο Υπουργείο Ναυτιλίας την πρώτη σας συνάντηση με το Committee. Ποια ήταν τα θέματα της συζήτησης σας;

 Υπουργός: Η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι ενιαία, παγκόσμια και ισχυρή. Αυτό αποτυπώνεται σε κάθε επαφή που έχει το Υπουργείο και εγώ προσωπικά, εντός της χώρας αλλά και διεθνώς. Η Ελληνική κυβέρνηση στηρίζει έναν τομέα εθνικής υπεροχής σε κάθε επίπεδο. Συζητήσαμε όλα τα θέματα που απασχολούν την δραστηριότητα της ελληνόκτητης ναυτιλίας και συνομολογήσαμε την ανάγκη παγκόσμιας προσέγγισής τους. Αυτό γίνεται και θα εξακολουθήσει να γίνεται τόσο  σε τεχνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο στα διεθνή φόρα, όπου η Ελλάδα είναι παρούσα και ισχυρή. Συζητήσαμε επίσης την προοπτική να στηριχθεί η προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο μας να καταστήσει ελκυστική την Ελληνική σημαία. Παρουσίασα το χρονοδιάγραμμα και τις δράσεις που υλοποιούμε προς αυτή την κατεύθυνση και αποκόμισα την εντύπωση ότι η προσπάθειά μας θα τύχει στήριξης. Η ναυτιλία είναι εξωστρεφής δραστηριότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει γρήγορα τη χώρα μας στην έξοδο από την κρίση και σε αυτή την κατεύθυνση επενδύουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

 

Δημοσιογράφος: Επομένως, μέσα από τη διαδικασία ενίσχυσης του ελληνικού νηολογίου βλέπετε να προσελκύονται και επενδύσεις από το ναυτικό κόσμο;

 Υπουργός : Έχω τη βεβαιότητα ότι η ελληνόκτητη Ναυτιλία, που είναι πρώτη δύναμη παγκοσμίως, μπορεί να φέρει και την ελληνική σημαία στην πρώτη θέση. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα εθνικού γοήτρου, αλλά είναι και θέμα εθνικής επιβίωσης.

 

Δημοσιογράφος: Υπάρχει δηλαδή πρόθεση από την πλευρά των Ελλήνων Πλοιοκτητών ώστε να ενισχύσουν την προσπάθεια της χώρας με επενδύσεις; Θα έρθουν αυτές οι επενδύσεις που περιμένουμε;

 Υπουργός: Η ενίσχυση της ελληνικής σημαίας είναι μια εξαιρετικά σημαντική επένδυση. Ενημέρωσα επίσης για την προσπάθεια που κάνουμε να φέρουμε κοντά στην Ελληνική οικονομία τα ναυτιλιακά κεφάλαια. Δίνουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες που μεγαλουργούν σε διεθνές επίπεδο, να δουν τις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται στη χώρα μας και να στηρίξουν την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την επανένταξη της χώρας στον διεθνή οικονομικό χάρτη.

 

Δημοσιογράφος: Μιλήσατε για χρονοδιάγραμμα, δηλαδή πότε βλέπετε την υλοποίηση όσων συζητήσατε;

 Υπουργός: Ενημέρωσα ότι μέσα στον Οκτώβριο θα γίνει από πλευράς Υπουργείου η παρουσίαση του νέου πλαισίου  για το ελληνικό νηολόγιο. Πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε τη λειτουργία του στην αρχή του νέου έτους.

###