Αρχική Νέα Τοπικά Αγωνία βοσκών για το χειμώνα που έρχεται- επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Αγωνία βοσκών για το χειμώνα που έρχεται- επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

11

 Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι βοσκοί της Χίου, ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου, τονίζει με επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Σύλλογος των Ποιμένων «Ο Άγιος Μάμας».


Υπενθυμίζοντας ότι η πυρκαγιά έκαψε τα μισά χειμερινά βοσκοτόπια των κτηνοτρόφων, σημειώνουν ότι παράλληλα με τις χαμηλές τιμές στο γάλα και τις υψηλές -εξαιτίας και των μεταφορικών- τιμές σε ζωοτροφές, ο κλάδος κινδυνεύει, κάνουν προτάσεις για το θέμα των βοσκοτόπων και ζητούν επιχορήγηση ζωοοτροφών.
Ολόκληρη η επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη:
 


 Κύριε Υπουργέ,

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο, στις 18 Αυγούστου 2012, η οποία έκαψε το ¼ του νησιού μας, κάηκαν τα μισά χειμερινά βοσκοτόπια των κτηνοτρόφων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η κατάσταση του κλάδου μας να είναι μαζί με όλα τα άλλα που βιώνουμε εξ’ αιτίας της κρίσης, τραγική.

«Οι βοσκότοποι έχουν περιοριστεί δραματικά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το ζωικό κεφάλαιο που αυτό σημαίνει άμεσο κίνδυνο της βιωσιμότητας της κτηνοτροφίας στο νησί και άμεσο κίνδυνο επιβίωσης για τις οικογένειές μας», σημειώνει ο Σύλλογος Ποιμένων «Ο Άγιος Μάμας» και συνεχίζει:

«Η τιμή του γάλατος είναι δραματικά χαμηλή, οι ζωοτροφές πανάκριβες, τα χρέη προς τους προμηθευτές και τις τράπεζας μας ισοπεδώνουν.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι είμαστε ένας κλάδος του πρωτογενούς τομέα που προσφέρουμε παραγωγικά αγαθά μεγάλης σημασίας για τη διατροφή του λαού, αλλά και θέσεις εργασίας οι οποίες ξεκινάνε από τη γεωργία, περνάνε στο εμπόριο, στις δημόσιες υπηρεσίες στον κλάδο τροφίμων και γενικά αποτελούμε ένα σημαντικό κρίκο για την οικονομία της χώρας μας.

«Είμαστε ένας περήφανος κλάδος, ζούμε πάνω στα βουνά και εκμεταλλευόμαστε χώρους ανεκμετάλλευτους για άλλους ανθρώπους.

Τα παιδιά μας οι περισσότεροι από μας τα κάναμε «νέους αγρότες», πιστεύοντας διάφορες υποσχέσεις, με αποτέλεσμα να μην έχουν προοπτική αφού αυτές μείνανε στα λόγια.

Οι συνέπειες της φωτιάς ήρθαν και μας αποτελείωσαν.

Μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνάδελφοι μας που δεν έχουν χειμερινό βοσκοτόπι, στα ζώα αδυνατούμε να τους παρέχουμε όλο το χειμώνα ζωοτροφές γιατί το κόστος είναι δυσβάσταχτο και λόγω που ως νησί διπλασιάζονται οι τιμές από τα μεταφορικά.

 

Ζητάμε από εσάς το αυτονόητο. Το κράτος να σκύψει πάνω στα προβλήματά  μας, να δώσει λύσεις άμεσα πριν είναι αργά.


          είναι επιτακτική ανάγκη να απελευθερωθούν οι άνω της δεκαετίας χαρακτηρισμένες εκτάσεις ως αναδασωτέες για τη βόσκηση των κοπαδιών μας, διότι αντιμετωπίζουμε όπως σας εξηγήσαμε πλέον θέμα επιβίωσης. Αν και αυτό μετά την πυρκαγιά το υποσχέθηκαν αρμόδιοι παράγοντες κάτι τέτοιο δεν έγινε.


          Να μας αποδοθούν προς βόσκηση δημόσιες ή δημοτικές εκτάσεις με υπουργική απόφαση που να συνοδεύεται με αποζημίωση προς τις τοπικές κοινότητες, ώστε να αποφευχθούν οι τριβές που υπάρχουν με τις τοπικές κοινωνίες


          Να μας χορηγηθούν ζωοτροφές για να αποφύγουμε την καταστροφή. Μέχρι σήμερα ελάχιστα έγιναν από ιδιώτες, Δήμο και Περιφέρεια που είναι σταγόνα στον ωκεανό, ενώ η Πολιτεία ουσιαστικά για τον κλάδο μας είναι απούσα.
Με βάση τα παραπάνω ζητάμε να δώσετε λύση στα φλέγοντα προβλήματά πριν καταστραφούν τα σπίτια μας.