Αρχική Νέα Τοπικά 40 καμμένα στρέμματα και μεγάλη κινητοποίηση Πυροσβεστικής στο Μελανιός

40 καμμένα στρέμματα και μεγάλη κινητοποίηση Πυροσβεστικής στο Μελανιός

111

Απαιτήθηκαν συνολικά 10 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβέστες για να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο στις 6.00 μ.μ. της Παρασκευής, αφού έκαψε συνολικά 40 στρέμματα διαφόρων ειδών βλάστησης. Στο συμβάν επίσης επενέβησαν 5 οχήματα εθελοντικών ομάδων με εκπαιδευμένους εθελοντές πυροσβέστες, σημειώνει σε σχετικό δελτίο τύπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου.
Συγκεκριμένα την 13\4\18 και ώρα 12.55 ενημερώθηκε η Π.Υ. από διερχόμενο ιδιώτη καθώς και από ψαρόβαρκα που έπλεε στην περιοχή για πυρκαγιά στην περιοχή Μελανιός της Αμανής.
Σε επικοινωνία με το Στρατιωτικό φυλάκιο δόθηκε πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των μεγάλων εδαφικών κλίσεων του εδάφους.

Την κυκλοφορία στην περιοχή ρύθμιζε το όχημα της Αστυνομικής Δ\νσης Χίου που εδρεύει στην Αμανή.
Συνεχή ήταν η επικοινωνία με το τμήμα της Πολ.Προστ. της Περ\κής Ενότητας Χίου για τη συνδρομή κάθε δυνατής βοήθειας στο συμβάν.
Στην περιοχή βρισκόταν η Αντ\ρχος Αμανής κα Βιβή Ποταμούση ο εντεταλμένος Σύμβουλος Π.Π. Ζώας Γ. καθώς και ο Πάρεδρος του Μελανειούς κ. Δάφνος.
Διενεργείται προανάκριση.

Η Π.Υ. Ν.Χίου ευχαριστεί το Στρατιωτικό Δ\τή Χίου για τις άμεσες πληροφορίες που δόθηκαν από το Στρ.Φυλάκιο, για την κατάσταση της πυρκαγιάς πριν την άφιξη των Πυρ\κων οχημάτων.

Αστική φωτιά στο Καστέλλο
Την ίδια ημέρα, Παρασκευή  και ώρα 23.10 ξέσπασε πυρκαγιά σε οικία στην περιοχή του Καστέλλου.
Η πυρκαγιά κατεσβέσθη άμεσα από 2 οχήματα με 5 άντρες την Ω\23.50, αφού προξένησε ζημιές σε ραμποτέ οροφή και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.
Διενεργείται προανάκριση.

Επισήμανση από Πυροσβεστική
Επιβάλλεται οι πολίτες να αποφεύγουν την εκτέλεση αγροτικών εργασιών με τη χρήση φωτιάς, όπως καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδεύσεων, σε περιοχές υψηλού κινδύνου με άφθονη χαμηλή και υψηλή βλάστηση, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες όπου ευνοείται η εκδήλωση πυρκαγιάς.
Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο αποφυγής πρόκλησης πυρκαγιάς, σύμφωνα τα οριζόμενα του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής και των κείμενων πυροσβεστικών διατάξεων.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόκληση πυρκαγιάς που, είτε προκαλείται από πρόθεση, είτε από αμέλεια, αποτελεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενη αξιόποινη πράξη, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες (εκτός αντιπυρικής περιόδου), εφόσον από αυτή μπορεί να προκύψει κίνδυνος επέκτασης και πρόκλησης κοινού κινδύνου κατά ξένης περιουσίας ή/και κίνδυνος κατά ζωής ανθρώπου.
Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία.