Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη 90 χρόνια Διδακτήριο Π. Ερειθιανής

90 χρόνια Διδακτήριο Π. Ερειθιανής

76


{fnc titlos} 90 ΧΡΟΝΙΑ λειτουργίας κλείνει φέτος το διδακτήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου– Παναγιάς Ερειθιανής και η Διεύθυνση του Σχολείου με ένα απλό 4σελιδο ημερολόγιο δένει το 2003 με το 1913.
Στις δύο εξωτερικές σελίδες φιλοξενούνται οι φωτογραφίες των μαθητών και εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ερειθιανής, καθώς και το εκπαιδευτήριο σήμερα.
Στις μέσα σελίδες, δύο ασπρόμαυρες φωτογραφίες μας γυρίζουν 90 χρόνια πίσω.
Μια αναμνηστική φωτογραφία των μαστόρων, μετά την αποπεράτωση του εκπαιδευτηρίου στα 1913 και μια δεύτερη από τα εγκαίνια του εκπαιδευτηρίου στις 14 Σεπτεμβρίου του 1913.
Επίσης καταχωρούνται τα κείμενα των εντοιχισμένων επιγραφών που υπάρχουν στο Διδακτήριο της Παναγιάς Ερειθιανής.
Η πρώτη μνημονεύει την έναρξη των εργασιών:
«ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΥΟΝΤΟΣ ΕΝ ΧΙΩ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΓΟΡΓΙΟΥ ΕΦΟΡΕΥΟΝΤΩΝ ΔΕ ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΚΑΒΑΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΛΑΚΗ ΚΑΙ ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΝΤΗ, ΚΑΤΕΤΕΘΗ, ΤΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 1911 Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
ΕΓΕΙΡΟΜΕΝΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΤΩΝ Π. ΕΡΥΘΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΦΙΛΟΜΟΥΣΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ, ΩΣ ΚΥΡΙΟΣ ΟΙΔΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ».
Η δεύτερη μνημονεύει τα εγκαίνια του διδακτηρίου:
«ΦΙΛΟΤΙΜΩ ΔΑΠΑΝΗ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΤΩΝ ΕΡΥΘΙΑΝΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΔΕ ΚΑΙ ΤΙΝΩΝ ΦΙΛΟΜΟΥΣΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ, ΩΚΟΔΟΜΗΘΗ Η ΣΧΟΛΗ ΑΥΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΘΕΙΣΑ ΜΕΝ ΕΠ΄ ΑΙΣΙΟΙΣ ΤΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1911, ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΕΙΣΑ ΔΕ ΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1913
ΠΡΩΤΩ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΙΛΗΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΕΤΕΙ ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΔΕ ΑΪΔΙΟΝ ΑΥΤΗΣ ΕΦΙΕΡΩΘΕΙΣΑ ΗΣ ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΤΕΝΑΝΤΙ ΑΙΠΟΥΣ ΗΓΩΝΙΣΘΗΣΑΝ».


Σήμερα το Δημοτικό Σχολείο της Ερειθιανής έχει να επιδείξει την 20ετή έκδοση της μαθητικής εφημερίδας «Ερειθιανούσικα Τιτιβίσματα» αλλά και τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣε καλή ρότα το Αιγαίο, κατά το Ν. Σηφουνάκη
Επόμενο άρθροΜίζερος ο προϋπολογισμός του Υπ. Αιγαίου, καταγγέλει ο Βαρίνος