Αρχική Πολιτισμός «Σύντροφε Μεγαλειότατε» του Αλέκου Σακελλάριου, από το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου

«Σύντροφε Μεγαλειότατε» του Αλέκου Σακελλάριου, από το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου

48


Το έργο του Αλέκου Σακελάριου «Σύντροφε Μεγαλειότατε», που ανεβαίνει για πρώτη φορά από τότε που γράφτηκε, παρουσιάζει από αυτό το Σαββατοκύριακο και για τρία ακόμα σαββατοκύριακα, το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου.

Σε σκηνοθεσία Γιάννη Ζαφείρη και με πρωταγωνιστές τους Πετρο Ξεκούκη, Γιώργο Ματαράγκα, Γιώργο Παυλιδάκη, Πέτρο Πέτρου και με τη συμμετοχή του Σταύρου Σπυράκη και των μαθητών του εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ: Δήμητρα Μασούρα, Μαρία Ζαννίκου, το έργο θα παρουσιαστεί στο ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό Κέντρο.

Αυτό που επισημάνθηκε ιδιαίτερα είναι πως πρόκειται για μια επίκαιρη κωμωδία, που παράλληλα κάνει πολιτική σάτιρα. «Ο θεατής θα γελάσει αλλά και θα προβληματιστεί με την παράσταση που διαδραματίζεται στην χώρα της Κοιμησίας» είπε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Ξεκούκης.

Παραστάσεις: «ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ»
Σαββατοκύριακα 16/17 – 23/24 Φεβρουαρίου και Σάββατο – Κυριακή 2/3 Μαρτίου 2013 στις 20:30 – Τιμή Εισιτηρίου: 10 euro & 5 euro (οικονομικό)

100 Χρόνια από τη γέννηση του Αλέκου Σακελλάριου«Σύντροφε Μεγαλειότατε…»
Αλέκου Σακελλάριου. Έργο νοτισμένο από στοιχεία που θυμίζουν Αριστοφανική αρχαία κωμωδία, έντονα στοιχεία πολιτικής σάτιρας και παρωδίας. Ο Σακελλάριος σατιρίζει τα πολιτικά ήθη των εποχών που διανύουμε προβάλλοντας τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, την εξάρτηση που προκαλεί η εξουσία και τη διαφθορά. Διασκευή – Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Γιάννης Ζαφείρης. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Πέτρος Ξεκούκης, Γιώργος Ματαράγκας, Γιώργος Παυλιδάκης, Πέτρος Πέτρου. Συμμετέχουν οι : Σταύρος Σπυράκης και οι μαθητές του εργαστηρίου: Δήμητρα Μασούρα, Μαρία Ζαννίκου.

Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Περαντάκος – Στίχοι: Γιάννης Ζαφείρης. Ερμηνεία: Γ. Περαντάκος & Ερωφίλη (Τρίφωνο), Ενδυματολογία: Φωτεινή Παππά – Ζωή Κουτσουλιάνου, Σκηνογραφία: Γιάννης Ζαφείρης – Τάκης Μπελόκας, Φωτισμοί: Γιάννης Ζαφείρης (εκτέλεση – χειρισμός: Θοδωρής Αργυρούδης), Ηχογράφηση Μουσικής: Studio Δημήτρη & Αντώνη Παπαβομβολάκη, Επεξεργασία – Ηχογράφηση Ηχητικών Effects: Studio Focus, Σκηνικός χώρος video & Φωτογράφησης: Αργέντικο – Χίος.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

“Ένας κακομαθημένος και μια ζωή άεργος Βασιλιάς, συνηθισμένος στον πλούτο και στις ανέσεις που του παρέχει ο θρόνος, είναι υποχείριο της ισχυρής μητέρας του και των διεφθαρμένων πολιτικών με τους οποίους συνεργάζεται εξ ανάγκης, είτε γιατί τον απειλούν ευθέως, είτε γιατί αποπειρώνται να τον ανατινάξουν με βόμβες, είτε γιατί πέρα από αυτούς, δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο να επιλέξει. Τα Υπουργεία και η εξουσία μοιράζεται μεταξύ τους σα να ήταν τραπουλόχαρτα, ή με ένα κέρμα, ή παίζοντας «παπουτσάκια», όπως παιδιά. Ο λαός όμως παραμένει ανικανοποίητος, γιατί πάντα κάποιοι μένουν έξω από τη διαπλοκή και άρα από το εύκολο χρήμα. Έτσι, υπό τις απειλές και τον εκφοβισμό, η «συνεργασία» για την εξουσία και τη «σωτηρία» της χώρας διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα διαρκώς, το μεταμορφώνει και το γιγαντώνει, όμως μαζί του γιγαντώνονται και οι απαιτήσεις της νέας πολυκομματικής κυβέρνησης που σχηματίζεται κάθε φορά, ενώ μικραίνουν οι απολαβές των μελών της, γεγονός που δημιουργεί μεταξύ τους έναν απίστευτο ανταγωνισμό που καταλήγει σε πάλη”.

Το «Σύντροφε Μεγαλειότατε» (Χαρίλαος ο Β’), είναι το ένα από τα δύο άπαιχτα έργα του Αλέκου Σακελλάριου, που έχω την τιμή να κρατώ στα χέρια μου περισσότερο από μία δεκαετία. Ε λοιπόν, αισθάνομαι σα να κρατώ δύο μικρές βόμβες έτοιμες να σκοτώσουν τη μιζέρια, έτοιμες να σκορπίσουν γέλιο αλλά και προβληματισμό. Η Τίνα Σακελλάριου, μου έδωσε την ευκαιρία και τη χαρά να γευτώ από τους πρώτους τη γραφή του «κυρ Αλέκου», κατευθείαν μέσα από το παλιωμένο κιτρινωπό χαρτί της γραφομηχανής του. Το συγκεκριμένο έργο ξαναγράφτηκε από την αρχή το 2012, για να προσαρμοστεί στην εποχή μας, ενώ παραλλάχθηκε στο φινάλε του προσδίδοντάς του έναν ξέχωρο της κωμωδίας χαρακτήρα, προκειμένου να του προσδώσω ένα σθεναρό τόνο προβληματισμού για το θεατή.

Η διασκευή, πραγματοποιήθηκε με απόλυτο σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο του Αλέκου Σακελλάριου. Μάλιστα, ήταν ατέλειωτες οι ώρες που ασχολήθηκα ακόμη και με τις μαυρισμένες μικροδιορθώσεις της γραφομηχανής του Σακελλάριου, προκειμένου να ανακαλύψω και να αποκαλύψω ακόμη και τις διορθωμένες σκέψεις που είχε για τους τρελούς ήρωές του, αυτός ο ευφυής συγγραφέας. Το έργο αυτό, είναι το τελευταίο που έγραψε ο Σακελλάριος και αφορά σε μια κωμωδία χαρακτήρων. Ο «Σύντροφος Μεγαλειότατος» είναι μια-πάντα- επίκαιρη πολιτική σάτιρα, νοτισμένη από στοιχεία που θυμίζουν Αριστοφανική αρχαία κωμωδία. Ο Σακελλάριος σατιρίζει τα πολιτικά ήθη των εποχών που διανύουμε, προβάλλοντας τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, τη διαφθορά και την εξάρτηση που προκαλεί η εξουσία, σε όλες ανεξαιρέτως τις πολιτικές παρατάξεις. Μέσα από την κωμική παρουσίαση του πολιτικού εκφυλισμού και του ξεπεσμού των πολιτικών στην προσπάθειά τους να γαντζωθούν και να παραμείνουν στην εξουσία, ανακάλυψα κοινά στοιχεία λοιδορίας και αναίσχυντων πολιτικών τακτικών, που γνωρίσαμε από τους Ιππής,

ή ακόμη και από τους «Χαλασοχώρηδες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Παράλληλα ξεσκεπάζονται οι σημερινοί Κλέωνες, γεννώντας στο θεατή προβληματισμό που αφορά στη δική του αποκλειστική ευθύνη την απορρέουσα από τις ατυχείς του επιλογές σε καταστροφικές πολιτικές ανίκανων πολιτικών προσώπων. Και ενώ είναι ολοφάνερες οι ιδιαίτερα κωμικές ανατροπές που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν οι ήρωες του έργου, το γέλιο που προκαλεί η -δήθεν- αθωότητά τους, οι ψεύτικοι έρωτες και η γύμνια τους, το συγκεκριμένο έργο δικαιωματικά χαρακτηρίζεται ως πολυεπίπεδο, γιατί στεγάζει και βαθύτερα νοήματα, αφήνοντάς τα με διακριτικό τρόπο στο θεατή για επεξεργασία. Γιάννης Ζαφείρης – Σκηνοθέτης

Σκηνοθεσία & Διασκευή κειμένου: Γιάννης Ζαφείρης – Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Πολύζου
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Πέτρος Ξεκούκης – Γιώργος Ματαράγκας – Γιώργος Παυλιδάκης – Πέτρος Πέτρου
Συμμετέχουν οι: Δήμητρα Μασούρα, Σταύρος Σπυράκης, Μαρία Ζαννίκου
Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Περαντάκος
Στίχοι: Γιάννης Ζαφείρης – Ερμηνεία: Γ. Περαντάκος & Ερωφίλη (Τρίφωνο)
Ενδυματολογία: Φωτεινή Παππά – Ζωή Κουτσουλιάνου (εκτέλεση: Ειρήνη Βαβούλη)
Σκηνογραφία: Γιάννης Ζαφείρης – Τάκης Μπελόκας (κατασκευή: Τάκης Μπελόκας – Σπύρος Μπαστιάνος)
Φωτισμοί: Γιάννης Ζαφείρης (εκτέλεση – χειρισμός: Θοδωρής Αργυρούδης)
Χειριστής Ήχων: Τάκης Μπελόκας
Τεχνικός Σκηνής – Φροντιστήριο: Δημήτρης Μπαχάς
Ηχογράφηση Μουσικής: Studio Δημήτρη & Αντώνη Παπαβομβολάκη
Φωτογραφίες – Video: Γιάννης Ζαφείρης
Επεξεργασία – Ηχογράφηση Ηχητικών Effects: Studio Focus
Σκηνικός χώρος video & Φωτογράφησης: Αργέντικο – Χίος
Δημόσιες Σχέσεις – Προώθηση παραγωγής: Πέτρος Πέτρου