Αρχική Ομογένεια Κόσμος Βασίλισσα των μεταναστών της Αργεντινής, μια Ελληνίδα από τη Χίο! (video)

Βασίλισσα των μεταναστών της Αργεντινής, μια Ελληνίδα από τη Χίο! (video)

512

Γιορτή προς τιμή των μεταναστών, διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Αργεντινή, Φέτος αυτό έγινε την 7η Οκτωβρίου και βασίλισσα όλων των κοινοτήτων (όχι ομορφιάς) αναδείχτηκε μια Ελληνίδα που περηφανεύετεαι ότι οι προπαππούδες της κατάγονταν από τη Χίο.
Ευχαριστούμε τον κ. Sergio Delikostas για το ενημερωτικό mail του!
Η Αργεντινή στηρίχτηκε στους μετανάστες και από ότι φαίνεται δεν το έχει μετανοιώσει…
“Tο Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 σε απόσταση 12.000 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, μία νεαρή κοπέλα 21 ετών γέμισε με περηφάνια τα στήθη όλης της ελληνικής κοινότητας.
Η Λουισίνα Πιλάρ Δεληκώστα εξελέγη βασίλισσα των κοινοτήτων μεταναστών της Επαρχίας (reina provincial del inmigrante) στην 40ή γιορτή που πραγματοποιήθηκε στο Μπερίσο.
Οι γονείς της δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ούτε όμως οι παππούδες της.
Είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα οι προπαππούδες της, Βασιλεία Ιαλούρη και Ζαχαρίας Δεληκώστας, συγκεκριμένα στο νησί της Χίου το ίδιο νησί στο οποίο λέγεται ότι γεννήθηκε ο Όμηρος.
Αμφότεροι έφτασαν στην Αργεντινή το 1906 και εγκαταστάθηκαν στην οδό Rio de Janeiro 4015 της πόλης Μπερίσο. Εκεί αγόρασαν ένα κομμάτι γης, έφτιαξαν το σπίτι τους και απέκτησαν πέντε αγόρια. Αργότερα ο Ζαχαρίας έφτιαξε ένα δεύτερο σπίτι στο πίσω μέρος του οικοπέδου με σκοπό να βοηθήσει και να υποδεχτεί άλλους έλληνες μετανάστες που έφταναν χωρίς υλικά αγαθά, αλλά με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.
Ο Ζαχαρίας υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της κοινότητας Πλάτων και με αυτό τον τρόπο τα έθιμα πέρασαν από γενιά σε γενιά μέχρι να φτάσουν στην Λουισίνα, η οποία σήμερα αποτελεί μέλος της ελληνικής κοινότητας που ιδρύθηκε το 1910.

Στην κοινότητα μαθαίνει την γλώσσα και παραδοσιακούς χορούς από διαφορετικά μέρη της Ελλάδος. Στην κοινότητα μαθαίνει να αγαπά τα έθιμα και τα ήθη σαν μια αυθεντική κόρη της Ελλάδας. Σήμερα είναι μέλος της ομάδας του ραδιοφωνικού προγράμματος «Η φωνή της Ελλάδας».
Εκείνο το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου η Λουισίνα εκπροσώπησε την κοινότητά μας στην μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή που γίνεται στην επαρχία του Μπουένος Άιρες προς τιμήν των μεταναστών. Εκείνη τη νύχτα έλαμψε με το δικό της φως και συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους αλλά και όσους παρακολουθούσαν τις εικόνες από την τηλεόραση.

Συγκίνησε με την στάση της, την τυπική της φορεσιά, το συρτάκι που χόρεψε μαζί με τον αδερφό της Χουάν, ενώ τα συγκινητικά λόγια που είπε έκαναν τους παρόντες να την αγκαλιάσουν και να την ανακηρύξουν βασίλισσα.

Αποτελεί μεγάλη συγκίνηση για τους Έλληνες του Μπερίσο να μοιράζονται αυτή τη συγκίνηση με τους συμπατριώτες μας, ένα αίσθημα που δεν γνωρίζει απόσταση.

Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Αργεντινή”.