Αρχική Νέα Τοπικά Ο «Μουσταφά», σύνδεσμος του Γερμανού κατασκόπου (αναδημοσίευση)

Ο «Μουσταφά», σύνδεσμος του Γερμανού κατασκόπου (αναδημοσίευση)

16

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 6/8/2013

Του Γιάννη Σουλιώτη

Ανδρας με κωδική ονομασία «Μουσταφά» ήταν ο σύνδεσμος στην Τουρκία του 72χρονου Γερμανού Χ. Στ., που συνελήφθη την Παρασκευή κατηγορούμενος για κατασκοπεία. Ο συλληφθείς έμενε από το 2010 στα Αρμόλια της Χίου και φωτογράφιζε αντί αμοιβής που κυμαινόταν από 500 έως 1.500 ευρώ στρατόπεδα και κρίσιμες υποδομές του νησιού για λογαριασμό άγνωστων, όπως ισχυρίστηκε, Τούρκων υπηκόων. Στην προανακριτική του κατάθεση, πάντως, ο 72χρονος αποκάλυψε ότι επικοινωνούσε με τους «συνεργάτες» του μέσω αριθμού που αντιστοιχούσε σε σταθερό τηλέφωνο στην περιοχή «Μαρμαρίς» της Τουρκίας.
Το άτομο με το οποίο ερχόταν σε συνεννόηση του είχε συστηθεί ως «Μουσταφά». Από την περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση προέκυψε ακόμα ότι ο 72χρονος αμειβόταν για τις υπηρεσίες του μέσω τράπεζας με έδρα το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, φέρεται να ομολόγησε ότι η πληρωμή του γινόταν κατόπιν υποδείξεως των Τούρκων συνδέσμων μέσω λογαριασμού σε τράπεζα της Γερμανίας. Στην αρχή, το ύψος της αμοιβής του είχε καθοριστεί στα 500 ευρώ, ωστόσο, στην πορεία αυξήθηκε στα 1.500 ευρώ.
Ο 72χρονος Γερμανός είναι συνταξιούχος μηχανικός και από το 2010 είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή Αρμόλια Χίου. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή που μετέχει στην έρευνα, το διάστημα πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα ο Χ. Στ. ζούσε στην περιοχή «Μαρμαρίς» της Τουρκίας, όπου και προφανώς ανέπτυξε επαφές με τα άτομα που στη συνέχεια τον στρατολόγησαν. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ο 72χρονος έστελνε τις φωτογραφίες των στρατοπέδων και των υπολοίπων «κρίσιμων» εγκαταστάσεων της Χίου μέσω κωδικοποιημένου e-mail, το οποίο στη συνέχεια διέγραφε. Κατά τη σύλληψή του, ωστόσο, φέρεται να αιφνιδιάστηκε, με συνέπεια να μην προλάβει να εξαφανίσει τις φωτογραφίες που ταχυδρόμησε στους Τούρκους συνδέσμους του.
Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για φωτογραφίες πολεμικών πλοίων και οχημάτων που στάθμευαν μέχρι πριν από μερικές ημέρες στο λιμάνι της Χίου. Στο ίδιο e-mail ο 72χρονος περιέγραφε συνοπτικά τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα 2 Ελλήνων και 2 Τούρκων υπηκόων για μεταφορά οπλισμού στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών. Επιπλέον, στη μνήμη των δύο φωτογραφικών μηχανών και δύο καρτών αποθήκευσης που είχε μαζί του τη στιγμή της σύλληψης βρέθηκαν φωτογραφίες ενός στρατοπέδου (τις είχε τραβήξει μόλις την περασμένη Πέμπτη), καθώς και ενός φράγματος που βρίσκεται περιμετρικά ενός ακόμα στρατοπέδου σε άλλη περιοχή του νησιού.
Στο σπίτι του κατηγορουμένου για κατασκοπεία Γερμανού βρέθηκαν 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 2 φωτογραφικές μηχανές, 14 κάρτες μνήμης, 5 usb, χάρτες, καθώς και ένα ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή. Ο συλληφθείς αναμένεται να απολογηθεί σήμερα στον ανακριτή.